Een bordspel kopen: hoe vind je de leukste?

Je wilt een bordspel kopen, maar je weet niet welke. Dat is ook niet zo vreemd, want het aanbod aan bordspellen is tegenwoordig behoorlijk groot. De kosten van een bordspel lopen uiteen, maar liggen ruwweg ongeveer tussen tien en veertig euro. En je wilt voor dat geld toch een leuk spel bemachtigen. Wat moet je weten om teleurstelling te voorkomen? Een bordspel is een leuke bezigheid die nog steeds aan populariteit wint. Als kind hebben de meeste mensen al de nodige spelletjes gespeeld. Maar ook voor volwassenen zijn er veel leuke spellen te vinden. Een leuk bordspel spelen is een prima manier om samen met anderen wat tijd door te brengen. Dat kan met familie zijn, bijvoorbeeld in je eigen gezin, of met andere familieleden. Of met vrienden, kennissen of collega's.

Bordspelletjes zijn sociaal!

Het leuke aan een bordspel is voor velen het sociale aspect. Je zit met een groepje mensen bij elkaar, omdat je elkaar wil ontmoeten. Door een geschikt bordspel te spelen hoef je niet oneindig over koetjes en kalfjes te praten.

In plaats daarvan heb je echt even iets te doen. Dat hoeft niet meteen een heel zwaar spel te zijn. Ook een luchtig spelletje kan voor veel vermaak zorgen. En daardoor leer je elkaar nog beter kennen. En soms zie je een kant van iemand die je nog niet eerder gezien hebt! Dat is overigens niet altijd een positieve kant... Maar dan is het belangrijk te bedenken dat het maar een spelletje is. Meedoen is belangrijker dan winnen!

Spelen met de kinderen

Heb je kinderen dan zijn bordspellen een uitstekende manier om samen iets te doen. Vooral in dit digitale tijdperk met tablets, IPhone's en Facebook. Voor ouders is het vaak lastig om leuke activiteiten te vinden met opgroeiende kinderen. Vooral bij kinderen in de tienerleeftijd. Gezamenlijk een spelletje spelen, waarbij je kinderen volwaardig kunnen meespelen, kan een prima manier zijn om samen iets te doen.

Andere kanten van bordspellen

Het sociale aspect is niet het enige positieve aan bordspellen. Het is natuurlijk de bedoeling om te winnen. En de spanning en de keuzes tijdens het spelen om dat te bereiken, zijn voor de meeste spelers een belangrijke reden om te spelen. Of je daadwerkelijk wint is dan nog niet eens het belangrijkste. Het is vooral het proberen te winnen dat belangrijk is. Lukt het ook nog om te winnen, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. En dat kun je er natuurlijk weer mooi bij je tegenstanders inwrijven...

Maar welk bordspel moet je nu kiezen

Een keuze voor een bordspel is nog niet zo eenvoudig. Er zijn er veel, maar ze zijn niet allemaal even geschikt. Welk spellen wel geschikt zijn, hangt ook af van jezelf en de mensen waar je mee gaat spelen. Sta je in een winkel, dan zijn de meeste spellen er wel interessant uit. Dat is natuurlijk ook logisch, want de fabrikanten zorgen er wel voor dat een doos en verpakking er aan de buitenkant aantrekkelijk uit ziet. Helaas betekent dat niet dat het spel in de doos ook inderdaad zo goed is.

Waar moet je op letten bij het kopen van een bordspel

Er is helaas geen eenvoudig recept of advies waarmee je altijd het juiste spel te pakken krijgt. Maar er zijn wel een paar zaken waar je op kunt letten, zodat je gemakkelijker een goede keuze kunt maken.

Lengte van het spel

De tijdsduur is een goede indicatie van hoe zwaar een spel is. Duurt een spel anderhalf uur of langer volgens de doos, dan heb je meestal een vrij zwaar en serieus spel te pakken. Als je niet zo'n serieuze speler bent en niet precies weet wat je zoekt, kun je beter spellen kiezen die korter duren.

Thema van het spel

Het thema van een spel gooit een bepaald sausje over het spel. Voorbeelden zijn: piraten, treinen, middeleeuwen, scheepvaart, schatzoeken, enzovoort. Helaas geeft een bepaald thema geen enkele garantie op een goed spel. Het is echter wel het eerste dat opvalt als je een speldoos oppakt. Laat je daarom niet zonder meer verleiden door een leuk thema. Probeer echt een beeld te krijgen van het spel zelf.
Dat wil niet zeggen dat het thema onbelangrijk is. Bedenk ook met wie je het spel gaat spelen. Je ouders van 50+ zullen misschien niets hebben met een Science-Fiction, horror of Fantasy-setting. Maar speel je met je kinderen, dan wekt dat misschien wel juist hun interesse.

Minimum leeftijd van een spel

De minimum leeftijd voor een spel staat altijd op de doos aangegeven. Dit is vooral belangrijk bij jonge kinderen, want vanaf tien tot twaalf jaar kan bijna ieder spel meegespeeld worden. Toch is de praktijk weleens anders. Zo zijn er bijvoorbeeld onderhandelingsspellen waarbij je soms hard moet zijn. Dat is niet aan iedereen besteed.
In andere spellen moet je bijvoorbeeld je identiteit geheim houden en zelf andere spelers misleiden. Ook dat is niet altijd even gemakkelijk voor jongere kinderen. Maar ook sommige volwassenen hebben moeite met zulke spellen.

Minimum en maximum aantal spelers

Het aantal spelers is natuurlijk van belang. De meeste spellen zijn geschikt voor vier spelers. Vaak is vijf ook mogelijk. Zes of meer komt een stuk minder voor, dus daar moet je rekening mee houden. Speel je vaak met twee of drie spelers dan moet je een beetje voorzichtig zijn. Er zijn veel spellen die weliswaar met zijn tweeën of drieën gespeeld kunnen worden, maar eigenlijk pas goed uit de verf komen met meer spelers.
Ben je vaak maar met zijn tweeën, dan kun je ook spellen kopen die daar specifiek voor bedoeld zijn. Dat aanbod is tegenwoordig ook groot en veel van die spellen zitten goed in elkaar. Je bent dan wel echt tegen elkaar aan het spelen. Soms moet je juist de ander dwars zitten, om jezelf vooruit te helpen. Dat is niet voor iedereen weggelegd.

De prijs van een bordspel

Laat je niet al te veel door de prijs leiden. Een duurder spel hoeft niet beter te zijn dan een goedkoper spel. Een groot deel van de kosten zitten in het materiaal van het spel. Maar dat zegt nog maar weinig over hoe leuk een spel is. Aan de andere kant moet je niet vanwege de prijs voor een minder leuk spel kiezen. Je geeft dan misschien 25 euro uit in plaats van 40. Maar een goed spel, dat vaak gespeeld wordt, mag ook wat meer kosten. Vooral als dat spel voor vele uren plezier zorgt en het goedkopere spel na twee keer spelen in de kast blijft liggen.

Wat voor soort spel moet je kopen

Wat meestal niet op de buitenkant van de doos te vinden is, is wat voor soort spel het precies is. En daarmee bedoelen we op welke manier het spel werk. Wat voor soort zaken moet je doen. Dit wordt ook wel spelmechanismen genoemd. Dat maakt het lastig om het juiste spel te vinden. In sommige spellen moet je een dobbelsteen gooien en je pionnetje verzetten. In andere spellen speel je op een kaart om de grootste macht op het bord. Er zijn spellen waar je moet onderhandelen of veilen. Er zijn spellen waar je veel met kaarten in de weer bent. Of spellen waarbij je juist iets opbouwt om de grootste te worden. In andere spellen gaat het er juist om dat je anderen ergens mee verslaat. Zo zijn er allerlei soorten spellen op de markt. In veel spellen zie je een combinatie van verschillende mechanismen.

Advies zoeken

Om het juiste spel te vinden, kun je in ieder geval hulp vragen in de winkel. Ben je bij een reguliere speelgoedwinkel, dan is de kennis van het personeel vaak beperkt. Daar staat tegenover dat het aanbod vaak ook niet zo groot is. Vooral als je alle versies van monopolie, mens-erger-je-niet, risk, kwartet, rummikub en dergelijke vergeet. Wil je een leuk bordspel dan is het een goed idee om eens bij een echte spellenwinkel langs te gaan. Laat je niet ontmoedigen door het grote aanbod. Het personeel weet er namelijk veel van af en kan je helpen een goede keuze te maken.

In je directe omgeving

Maar je kunt natuurlijk ook in je omgeving eens rondvragen voor tips. Misschien kun je zelfs wel een spelletje lenen om eens uit te proberen. Of je speelt het spel een keer met de eigenaren, zodat zij het je ook meteen uit kunnen leggen. Scheelt je weer in het doorlezen van de spelregels.

Op internet

Ook op het internet is veel informatie te vinden. Er zijn veel reviews over bordspellen te vinden, zodat je snel een beeld van een spel krijgt. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer videoreviews te vinden op sites als YouTube en Vimeo. Daarin zie je alle onderdelen van het spel goed en krijg je een nog beter beeld van het spel.

Zwaardere bordspellen

Er zijn veel zwaardere en langere spellen die voor de meeste mensen minder geschikt zijn. Dit zijn dan ook spellen die vooral door echte bordspelliefhebbers gespeeld worden. Deze spellen vind je meestal alleen maar bij de spellenspeciaalzaken. Als je nog niet precies weet wat je zoekt in een bordspel is het aan te raden niet met zulke spellen te beginnen. Dit om teleurstelling te voorkomen. Zulke spellen duren vaak lang, en de regels zijn vaak complexer. Je kunt beter eenvoudig beginnen en dan kleine stapjes richting complexere spellen zetten.

Waar kun je een leuk bordspel kopen

Zoals al genoemd zijn de bordspelwinkels erg interessant om eens te bezoeken. Neem dan wel even de tijd, want er is veel te bekijken. als je niet precies weet wat je zoekt, moet je zeker even met de verkopers praten. Soms kunnen ze je het spel even laten zien en de grote lijn uitleggen. Maar bovenal kunnen ze je adviseren op basis van je voorkeuren en andere ervaringen met spelletjes.

Ga je naar de gewone speelgoedwinkel, dan is de keuze een stuk beperkter. Over het algemeen liggen daar dezelfde spellen die redelijk goed verkopen. Maar dat betekent niet dat het allemaal slechte spellen zijn. Een paar voorbeelden van spellen die je daar kunt vinden en de moeite waard zijn:
  • Carcassonne,
  • De Kolonisten van Catan,
  • Boonanza,
  • Machiavelli,
  • Regenwormen.

Ook via internet zijn spellen te koop. Bij online spellenwinkels, maar ook bij sites als Bol.com. Ook via Marktplaats is er veel te vinden en de prijs is dan natuurlijk een stuk lager. Kijk dan wel even kritisch naar de foto's, want het geheel moet er nog wel goed uitzien en compleet zijn. Online zijn nieuwe spellen goedkoper te krijgen dan in een echte winkel. Maar dan moet je wel zelf precies weten welk spel je wilt hebben.

Een lijst met leuke spellen die populair zijn

Hieronder volgt nog een lijst met wat namen van spellen die de moeite waard zijn eens te bekijken. Het zijn spellen die al wat langer bestaan en over het algemeen goed aanslaan. Niet onbelangrijk: ze zijn ook allemaal gewoon verkrijgbaar. Gebruik dit lijstje als je op zoek wilt naar een leuk spel, maar niet goed weet hoe je dat moet aanpakken. Het beste kun je dan op internet of in de winkel wat meer informatie over de spellen verzamelen, zodat je een beter beeld krijgt.
Onderaan dit artikel vind je van sommige spellen een link naar een uitgebreide beschrijving. Op die manier ga je ongetwijfeld slagen in het vinden van leuke nieuwe bordspellen zodat je nog veel spelplezier met je familie en vrienden kan beleven!


  • Carcassonne: Leg om de beurt een tegel en bouw zo de grootste steden en wegen.
  • Ticket To Ride: Verdien punten met het bouwen van een treinnetwerk, en daarmee je geheime opdrachtkaarten te voltooien.
  • Dobble: Snel en compact spel, waarbij je zo snel mogelijk de enige twee overeenkomende symbolen op twee kaarten probeert te vinden. Ook erg geschikt voor kinderen.
  • De Kolonisten van Catan: Erg bekend spel waarin je nederzettingen bouwt, door de juiste grondstoffen te vergaren. Deze grondstoffen krijg je door te dobbelen en onderling te ruilen. Maar pas op voor de struikrover!
  • Dixit: Een prachtig geïllustreerd partyspel, waarbij de spelers proberen te raden welke kaart bij de cryptische beschrijving van een andere speler hoort.
  • Machiavelli: Door iedere ronde een ander personage te kiezen, proberen de spelers de grootste stad te bouwen.
  • Set!: Een lastig uit te leggen, maar wanneer eenmaal bekend toch eenvoudig spel, waarbij je zo snel mogelijk een set van drie bij elkaar passende kaarten uit een groep van twaalf kaarten probeert te vinden.
  • Regenwormen: Een kort dobbelspelletje waarbij de spelers zoveel mogelijk regenwormen verzamelen.
  • Formula D: Een Formule 1 racespel, waarbij je door te dobbelen zo snel mogelijk over de finish moet komen, maar ga je te snel, dan vlieg je de bocht uit.
  • Boonanza: Een grappig geïllustreerd kaartspel waarbij je bonenkaarten ruilt om deze te planten om zodoende later zoveel mogelijke waardevolle bonen te oogsten.
  • Blokus: Een Tetris-achtig spel, waarbij je om de beurt een blokje van je kleur op het bord legt, tot niemand meer iets kan aanleggen. Diegene die de minste blokjes over heeft, wint het spel.
  • Verboden Eiland: Een prachtig spel waarin alle spelers samenwerken om van een zinkend eiland af te komen, en daarbij zoveel mogelijk schatten en voorwerpen proberen te vergaren. Iedereen wint, of iedereen verliest.
  • King Of Tokyo: Een dobbelspel waarbij iedere speler een monster is die Tokyo wil innemen. Al dobbelend vechten de monsters om het bezit van Tokyo, tot alleen de winnaar nog over is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wordfeud: Scrabble spelen op je smartphone of tablet!Wordfeud: Scrabble spelen op je smartphone of tablet!Ken je het spelletje Scrabble nog van het bordspel waar je uren met vrienden of familie kon spelen? Tegenwoordig is er e…
Monza: het racespel van HABAHet bordspel Monza van HABA is een racespel geschikt voor spelers van 5 tot en met 99 jaar, waarbij het doel van het spe…
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…
Knappe Koppen - University GamesEen bordspel voor kinderen vanaf 2 jaar, onmogelijk zou je bijna denken. Toch is het met dit spel gelukt om peuters kenn…

Scrabbelen leuk en leerzaam voor jong en oudScrabbelen leuk en leerzaam voor jong en oudScrabbelen is niet alleen leuk maar vooral ook heel leerzaam. Dat geldt niet alleen voor kinderen maar zeker ook voor vo…
Hoe kun je geld verdienen in Hay Day?Hoe kun je geld verdienen in Hay Day?Over de hele wereld zijn er miljoenen mensen die Hay Day spelen. Je onderhoudt als speler je eigen boerderij met dieren…
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.