Leuke behendigheidsspellen voor kinderen
Spelletjes spelen vindt de meeste kinderen leuk. En er is tegenwoordig ruime keuze in het spelaanbod. Vooral behendigheidsspellen zijn bij uitstek geschikt om met jonge kinderen te spelen. We kijken waarom dit type spel zo geschikt i. Bovendien bespreken we kort een zestal van deze spellen, die goed te spelen zijn met nog jonge kinderen.
De meeste kinderen vinden het spelen van een spel erg leuk. En daarbij is spelletjes spelen ook een mogelijkheid bij uitstek voor ouders of grootouders om tijd met jonge kinderen door te brengen. Maar los van het samen doorbrengen van tijd en het spelen van een leuk spel, leren kinderen ook van alles tijdens het spelen van spelletjes.
Wat leren kinderen bij het spelen van behendigheidsspellen
In het geval van behendigheidsspellen is het natuurlijk vooral motoriek waar het op aan komt. Maar daarbij speelt bij veel spellen kleur ook een rol. Bijvoorbeeld omdat de spelers allemaal met een eigen kleur spelen, of omdat kleur op een andere manier een rol speelt. Een ander aspect is het moeten wachten op je beurt. Dit is voor kinderen vaak ook even wennen: ze moeten hun eigen beurt rustig afwachten en eerst andere spelers de tijd geven.
Leren verliezen
Een andere goede les voor een kind is om te gaan met winnen en verliezen. Iedereen vindt het leuk om te winnen, maar verliezen is voor veel kinderen erg teleurstellend. Het is juist daarom zo belangrijk dat een kind hier mee om leert gaan en welke plek is dan beter dan aan de eettafel thuis terwijl ze nog jong zijn.
Waarom behendigheidsspellen erg geschikt zijn voor kinderen
Er zijn allemaal soorten bordspellen verkrijgbaar en ook vele die specifiek voor jonge kinderen zijn bedoeld. Maar veel behendigheidsspellen zijn geschikt voor jonge kinderen. We noemen de belangrijkste redenen.
Eenvoudige en duidelijke regels
Over het algemeen zijn de regels van behendigheidsspellen erg eenvoudig. Er zijn meestal weinig abstracte zaken in het spel, zoals onderdelen die iets moeten voorstellen, waar weer bepaalde regels voor gelden. Nee, bij dit type spel zijn de regels en onderdelen vrij lineair en is het idee van het spel snel duidelijk.
Interessante onderdelen en spelvorm
Veel behendigheidsspellen hebben onderdelen waar iets mee gedaan moet worden. Dit spreekt tot de verbeelding en trekt de aandacht van kinderen. Er moet iets opgestapeld worden, of juist worden weggehaald. Met de onderdelen moet vaak iets fysieks gedaan worden en dat heeft een kind snel in de gaten. Daarnaast gebeurt er ook echt iets op tafel, waardoor het spel interessant blijft.
Regels voor winnen of verliezen zijn meestal eenvoudig
In veel behendigheidsspellen wordt de winnaar of juist de verliezer eenvoudig bepaald. Meestal worden er niet allerlei scores en andere zaken bijgehouden. Bij sommige spellen verliest juist degene die iets om laat vallen, of de winnaar is degene die als eerste zijn onderdelen kwijt is. Dit begrijpt een kind snel en kan daardoor goed meedoen. Daarbij komt dat het omvallen van een stapel onderdelen niet alleen duidelijk fout is, het zorgt ook spanning tijdens het spelen en hilariteit wanneer het mis gaat.
De speelduur
Kinderen kunnen vaak niet een uur of langer geconcentreerd met een spel bezig zijn. De meeste behendigheidsspellen duren niet zo lang. Soms duurt een spelletje maar een minuut of tien, maar langer dan een half uur zal het niet gauw zijn. Daarbij zijn de beurten vaak kort, waardoor je niet lang hoeft te wachten op je volgende beurt. Daarbij is het, in tegenstelling tot sommige andere bordspellen, ook altijd interessant om te zien hoe het met de tegenstander gaat. Ook dat helpt om de concentratie van kinderen vast te houden.
Een aantal zeer geschikte behendigheidsspellen voor kinderen
We gaan zes leuke behendigheidsspellen kort bespreken, om je zo wat goede suggesties aan de hand te doen geven welke spellen je zou kunnen gaan spelen met je kind. Bij ieder spel is de officiële minimale leeftijd genoemd, maar in de praktijk kan je hier vaak wel flexibel mee om gaan. Het is toch afhankelijk van het kind in kwestie, omdat in deze leeftijdsgroep de verschillen tussen kinderen van gelijke leeftijd soms er groot zijn. Daarbij kun je als ouder natuurlijk helpen en eventueel bepaalde regels achterwege laten.
Dier op Dier
In Dier op Dier plaatsen de spelers om de beurt één van hun dieren op de stapel dieren op tafel. De eerste speler die al zijn dieren kwijt is wint. Maar pas op: vallen er dieren van de stapel, dan worden er dieren aan je eigen voorraad toegevoegd en is je beurt voorbij.
Spel informatie
- Tijdsduur: 15 minuten
- Minimale leeftijd: 4 jaar
- Aantal spelers: 2 t/m 4
De volgende onderdelen horen bij het spel
- Een houten krokodil
- Voor iedere speler zeven houten dieren: aap, pinguïn, schaap, hagedis, egel, slang en toekan.
- Een dobbelsteen met verschillende acties
- Spelregels
Zo wordt Dier op Dier gespeeld
Iedere speler krijgt zeven verschillende dieren en de krokodil op de tafel gezet, zodat iedereen er goed bij kan. Om de beurt gooien de spelers met de dobbelsteen om te bepalen welke actie er moet plaats vinden. De mogelijke acties zijn:
- 1x: plaats een dier (2x op de dobbelsteen)
- 2x: plaats twee dieren
- Handje: geef een dier aan een andere speler om te plaatsen
- Vraagteken: de andere spelers bepalen welk dier geplaatst moet worden.
- Krokodil: plaats een dier op de tafel tegen het bouwwerk aan.
Een dier moet altijd op de stapel dieren geplaatst worden, tenzij er een krokodil is gerold. In dat geval mag er een dier op het tafeloppervlak direct tegen de dierenstapel aan worden gezet. In het begin van het spel zullen de eerste dieren dus op de krokodil geplaatst, maar naarmate het spel vordert worden de dieren weer op de eerder geplaatste dieren gezet en zo wordt de stapel steeds hoger en instabieler. Wanneer er dieren vallen tijdens het plaatsen, dan verliest de speler zijn beurt en moet de minstens twee van de gevallen dieren aan zijn voorraad toevoegen.
Toren van pisa
De Toren van Pisa is sinds 1985 al vele malen verkocht en mag ondertussen wel een klassieker genoemd worden. Het spel draait allemaal om een ronde toren die op tafel gezet wordt. Deze toren heeft een afgeronde onderkant en zal daardoor overhellen, wanneer er zich aan één kant meer gewicht bevindt dan aan de andere kant. Tijdens het spel moeten de spelers mannetjes op de toren plaatsen. In het ergste geval zullen er allerlei mannetjes van de toren vallen, wat natuurlijk een bron van vermaak voor de andere spelers is.
Spel informatie
- Tijdsduur: 15 minuten
- Minimale leeftijd: 5 jaar
- Aantal spelers: 2 t/m 4
De officiële minimale leeftijd is vijf jaar, maar dit spel kan ook met jongere kinderen gespeeld worden.
De volgende onderdelen horen bij het spel
- De toren
- Veel mannetjes om te plaatsen
- Een dobbelsteen met de kleuren 2x rood, 2x wit, groen, blauw.
- Spelregels
Zo wordt Toren van Pisa gespeeld
Iedere speler krijgt een aantal mannetjes. Het doel van het spel is om als eerste alle mannetjes kwijt te raken. De toren bestaat uit vier verschillend gekleurde lagen, waar mannetjes op geplaatst moeten worden. Als een speler aan de beurt is, gooit deze met de dobbelsteen. De kleur van de geworpen dobbelsteen bepaalt op welke laag een mannetje bijgezet moet worden. Als er mannetjes vallen door de speler, dan worden de gevallen mannetjes aan de speler zijn voorraad toegevoegd.
Stef Stuntpiloot
In Stef Stuntpiloot proberen de spelers hun kippen te beschermen tegen de wilde capriolen van Stef en zijn vliegtuig. Stef draait automatisch rondjes en de spelers moeten op het juist moment drukken om ervoor te zorgen dat Stef over hun kippen heen vliegt en hopelijk die van een ander raakt. Doordat Stef steeds doorvliegt, zit er veel actie in het spel en moeten de spelers steeds op tijd reageren.
Spel informatie
- Tijdsduur: 10 minuten
- Minimale leeftijd: 4 jaar
- Aantal spelers: 2 t/m 4
De volgende onderdelen horen bij het spel
- De toren met daaraan Stef en zijn vliegtuig.
- Voor iedere speler een kippenschuur met hendel.
- 12 ronde schijven die kippen voorstellen.
- De spelregels
In de toren worden batterijen geplaatst. Deze batterijen zijn overigens niet inbegrepen. Aan de toren is het vliegtuig van Stef verbonden. De toren draait rondjes, zodat Stef ook steeds rondjes draait en rakelings over de schuren van de spelers vliegt.
Zo wordt Stef Stuntpiloot gespeeld
Wanneer het spel gestart wordt, zal Stef rondjes draaien. Als je niets doet, zal Stef de eerste kip van je schuur afstoten. Om dat te voorkomen moet je op het juiste moment op jouw hendel duwen, om daarmee Stef de lucht in te lanceren. Dit kan met veel of weinig kracht gedaan worden, en dat heeft effect op Stef zijn vliegbaan. Hierdoor moet je niet alleen proberen je eigen kippen te beschermen, maar kun je ook proberen Stef te laten neerkomen op de kippen van een andere speler. De hendel kan op twee verschillende manieren geplaatst worden, waardoor het gemakkelijker of moeilijker wordt Stef te lanceren. De speler die als laatste nog kippen overheeft, wint het spel.
Villa Paletti
In Villa Paletti bouwen de spelers een groot kasteel op. Er worden steeds pilaren van een voorgaande verdieping weggehaald, om de volgende verdieping op te bouwen. Hierdoor wordt het hele bouwwerk steeds instabieler. Het spel is afgelopen wanneer het kasteel in elkaar valt, of wanneer geen speler meer kan spelen.
Spel informatie
- Tijdsduur: 30 minuten
- Minimale leeftijd: 8 jaar
- Aantal spelers: 2 t/m 4
De volgende onderdelen horen bij het spel
- Vier verschillend gekleurde sets van vijf houten pilaren
- Vijf houten vloeren (van groot naar klein: blauw, groen, geel, oranje en rood)
- Grondplaat
- Een haakje
- Een meesterbouwer zegel
- De spelregels
Zo wordt Villa Paletti gespeeld
Alle pilaren worden op de grondplaat gezet. Op deze pilaren wordt de eerste vloer (blauw) gelegd. In iedere beurt neemt een speler een pilaar van een bestaande verdieping weg. Deze pilaar wordt vervolgens op de hoogste verdieping geplaatst. Om een pilaar weg te halen, mag het haakje gebruikt worden. Denkt een speler niet een pilaar weg te kunnen halen, dan mag deze een nieuwe vloer plaatsen op de pilaren op de hoogste verdieping. Met behulp van de meesterbouwer-zegel wordt bijgehouden welke speler op ieder moment vooraan staat. Als het spel afgelopen is, wint de speler die het zegel in zijn bezit heeft. Is die speler degene die het kasteel in elkaar heeft doen storten, dan wint de speler die daarvoor de zegel in zijn bezit had (aangegeven door de kleur op het zegel)
Sorry Schuivers
In Sorry Schuivers schuiven de spelers om de beurt een pionnetje over het speelbord om zo te proberen zoveel mogelijk punten te halen. Daarbij kan je ook tegen de pionnen van de andere spelers aanstoten, om zelf op de juiste plek te stoppen en meteen je tegenstander aan de kant te duwen.
Spel informatie
- Tijdsduur: 30 minuten
- Minimale leeftijd: 6 jaar
- Aantal spelers: 1 t/m 4
De volgende onderdelen horen bij het spel
- Twee dubbelzijdige doelborden
- Vier Banen
- Voor iedere speler een scorespoor
- Voor iedere speler vier rollende pionnen
- Voor iedere speler vier scorepionnen
- Acht geleide rails voor de banen
- Drie stoprails.
- De spelregels
Met de doelborden, banen en rails kunnen verschillende borden opgezet worden. De dubbelzijdige doelborden leveren vier verschillende soorten spellen op, die vooral effect hebben op de manier van scoren.
Zo wordt Sorry Schuivers gespeeld
Om de beurt geeft een speler één van zijn pionnen een duw, zodat deze over zijn eigen baan naar het midden schuift. In de onderkant van de pionnen zit een kogel, waardoor de pionnen erg gemakkelijk over een vlak oppervlak schuiven. De speler probeert zijn pion op die manier op een goede plek op het doelbord te krijgen. Bij het basisbord is levert het middelste vak het meeste op, dus daar probeert de speler terecht te komen. Andere spelers kunnen roet in het eten gooien door tegen zo'n pion aan te botsen en de gewilde plek over te nemen. Een pion die via een hoek van het doelbord afschuift, of ergens omvalt is af en telt niet mee in deze ronde. Wanneer alle pionnen zijn geschoven, wordt de score per pion bepaald en mogen de spelers de scores aan hun scorebord toevoegen.
Jenga
Jenga is misschien wel het bekendste spel van deze zes behendigheidsspellen. Het spel start met een opgebouwde toren van houten blokjes, waarbij spelers om de beurt een blokje moeten wegnemen en deze bovenop de toren moeten plaatsen. Zo wordt de toren steeds hoger, maar ook instabieler. De speler die de toren in elkaar doet storten heeft verloren.
Spel informatie
- Tijdsduur: 20 minuten
- Minimale leeftijd: 6 jaar
- Aantal spelers: 2 t/m 8
Jenga kan met acht spelers worden gespeeld, maar het is aan te raden met niet meer dan zes personen te spelen, waarbij vier mensen het leukst is. Als je met acht personen speelt, duurt het vrij lang voordat je steeds aan de beurt bent.
De volgende onderdelen horen bij het spel
- 54 houten blokjes
- De spelregels
In sommige versies is er nog een extra plastic tray om gemakkelijk een toren te bouwen. Bij andere uitgaves kun je de toren snel opbouwen met behulp van de doos.
Zo wordt Jenga gespeeld
De toren bestaat in eerste instantie uit 18 lagen van elk drie blokjes. Tijdens een beurt neemt de speler een blokje naar keuze uit de toren. De bovenste blokjes van de toren mogen niet weggenomen worden. Het weggenomen blokje moet daarna weer bovenop de toren geplaatst worden. Er zijn dus twee spannende momenten: het weghalen en het terugplaatsen. Als de toren omvalt tijdens een van deze twee acties, dan heeft de speler verloren en de rest gewonnen.
Lees verder