Monza: het racespel van HABA

Het bordspel Monza van HABA is een racespel geschikt voor spelers van 5 tot en met 99 jaar, waarbij het doel van het spel is om als eerste met je raceauto over de finish te komen. Dit door het maken van met je dobbelstenen gegooide kleurencombinaties. Het spel wordt bemoeilijkt door de bandenstapels die ontweken moeten worden. Het bordspel bevordert de eerste tactische overwegingen en oefent met het herkennen en kunnen maken van kleurencombinaties. Voor geoefende spelers is er een extra spelvariant.

Monza het spel

Monza is een bordspel van HABA, waarbij zes raceauto’s aan de start staan, met als doel om als eerste de finish over te gaan. Wie de juiste kleurencombinaties weet te maken, gaat met grote snelheid vooruit en zal als eerste de zwart/wit geblokte vlag passeren. Het spel is bedacht door de Duitse spelontwikkelaar Jurgen P.K. Grunau, die meerdere malen genomineerd is voor de Duitse en Zwitserse spel van het jaar verkiezing.

Voor wie?

Het spel is geschikt voor spelers van 5 tot en met 99 jaar. Maximaal kunnen er zes spelers meedoen aan de race. Al naar gelang het aantal spelers duurt een spel tien tot vijftien minuten. Het spel bevordert de eerst tactische overwegingen, ook kan door de jongste spelers geoefend worden met het maken van kleurencombinaties.

Spelvoorbereiding

Zodra het spelbord klaar ligt, kunnen alle spelers die mee willen doen hun auto klaarzetten aan de startlijn. De auto’s die niet meedoen blijven achter in de doos. Het spel wordt gespeeld met zes dobbelstenen, de vlakken van de dobbelstenen bestaan uit zes kleuren, deze komen overeen met de gekleurde vlakken van het spelbord.

Spelverloop

Zodra er een startende speler is aangewezen, gooit deze speler met zes dobbelstenen tegelijk. Met de uitkomst van de worp van de dobbelstenen probeert de speler een kleurencombinatie te vormen waardoor de speler zijn auto zo ver mogelijk kan verzetten (met een beetje geluk, kan je de raceauto dus zes plaatsen verzetten). Zodra de speler zijn combinatie heeft gemaakt en geen andere kleuren meer kan gebruiken, is de beurt voorbij en kan de volgende speler beginnen. Iedere spelers mag zijn auto zijwaarts verplaatsen, dit mag echter alleen als het begin van het aangrenzende vak voorbij het begin van het vak ligt waar de speler op dit moment staat. Tijdens het spel mag er niet over hindernissen gereden worden en mag er maar één speler op een vak staan. Als je op een vak terecht zou komen waar al een andere auto staat wordt je auto één vak terug gezet. Iedere speler moet altijd de maximaal mogelijke kleurencombinatie maken, hierdoor kunnen er geen opstoppingen op het “circuit” ontstaan.

Voor de geoefende speler is er een extra spelvariant waarbij de auto van de kleur die het laatst gebruikt wordt in de dobbelstenencombinatie een extra stap mag maken op het spelbord.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om als eerste raceauto de finish te bereiken. Zodra een auto is gefinisht, wordt door de overige spelers de beurt afgemaakt. Als meerdere spelers in de laatste spelronde weten te finishen, dan wint de speler die in de laatste ronde de minste dobbelstenen heeft gebruikt om zijn kleurencombinatie af te maken.

Conclusie

Monza is een leuk spel om kinderen kennis te laten maken met tactische overwegingen. Voor de allerjongsten is het een leuke manier om met kleurencombinaties te leren werken. Het spelbord is aansprekend. De spelregels zijn niet te moeilijk zodat al snel met het spel gestart kan worden. Ook is de duur van het spel beperkt waardoor het spel voor de allerjongsten niet te lang zal duren.
© 2016 - 2024 Ilzo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sterk als een draak - HabaSterk als een draak - HabaZo sterk als een draak is wederom een zeer geslaagd spel van Haba. Het spel is makkelijk te pakken en staat zeer snel kl…
Dier op Dier - Het grote avontuur - HabaDier op Dier - Het grote avontuur - HabaDier op Dier is een behendigheidsspel van Haba. Het spel is makkelijk te pakken en staat zeer snel klaar. De spelregels…
Formule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestreamFormule 1: GP van Italië (Monza), live tv en livestreamDe Grand Prix van Italië wordt verreden op het 'Autodromo Nazionale di Monza'. De Italiaanse Grand Prix is bij diverse o…
Speelgoed voor een kind van 2 jaar: cadeautipsSpeelgoed voor een kind van 2 jaar: cadeautipsBen je op zoek naar een leuk en leerzaam cadeau voor je peuter van 2 jaar, maar heb je geen inspiratie? Geen nood, want…

Activiteit of themaspel: "Europa rond in één week"Activiteit of themaspel: "Europa rond in één week"Als monitor of leider van een jeugdbeweging of van een speelplein wordt al eens van jou verwacht dat je een groot spel i…
Machi Koro: bordspelplezier voor iedereenMachi Koro: bordspelplezier voor iedereenSoms is het heerlijk om een avondje lekker thuis te zijn. Roep je familie rond de tafel of nodig je vrienden uit om same…
Bronnen en referenties
  • Het spel en handleiding van Monza van HABA (05-06-2016)
Ilzo (34 artikelen)
Laatste update: 19-06-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.