Scrabbelen leuk en leerzaam voor jong en oud
Scrabbelen is niet alleen leuk maar vooral ook heel leerzaam. Dat geldt niet alleen voor kinderen maar zeker ook voor volwassenen die regelmatig woorden op het bord zien verschijnen van medespelers waar ze nog nooit van gehoord hadden. Na de nodige discussie of het woord gelegd mag worden en het bijhalen van een woordenboek kan dikwijls weer een woord aan de persoonlijke vocabulaire worden toegevoegd. Een scrabblespel zou eigenlijk bij de standaarduitrusting van spelletjes van een gezin moeten horen maar hoort zeker ook nog in de spelletjeskast van een bejaardenhuis thuis.
Woorden vormen van maximaal zeven letters
Scrabble is een letterspel dat gespeeld kan worden door twee tot vier spelers. Hoofdregel van het spel is dat met zeven letters woorden met een willekeurig aantal letters worden bedacht en op een speelbord worden gelegd. De woorden kunnen zowel horizontaal als verticaal worden gelegd maar moeten daarbij aansluiten op reeds gelegde woorden. De beschikbare letters betreffen het hele alfabet waarbij van de meest gangbare letters er meerdere in het spel zitten. Dit gaat van eenmaal de letter q tot achttien maal de letter e. De zeven letters worden blind gepakt en kunnen op een speciaal richelhoutje zodanig worden neergezet dat de medespelers daar geen zicht op hebben. Door het blind pakken van de zeven letters speelt een geluksfactor mee naast vindingrijkheid om woorden te kunnen bedenken.
Puntenwaarde en puntentelling
De woorden worden gelegd op een bord dat bestaat uit 15 x 15 = 225 vakjes. Een aantal van die vakjes zijn gekleurd en hebben per kleursoort een bepaalde vermenigvuldigingswaarde voor de letters of de woorden die daar op worden gelegd. Bij de 164 groene vakjes telt de letter op de vakjes alleen voor de waarde van de letter zelf. Bij 24 lichtblauwe vakjes telt de letterwaarde dubbel en bij 12 donkerblauwe telt hij drie maal. De woordwaarde telt bij 17 roze vakjes dubbel en bij 8 rode telt die waarde drie maal. De letters hebben allen een puntenwaarde die varieert van 1 tot 10. Bij het berekenen van de behaalde punten wordt eerst de letterwaarde met verdubbeling of verdrievoudiging geteld en daarna vermenigvuldigd met de woordwaarde (indien van toepassing). Wie alle zeven letters in één beurt weet te leggen krijgt 50 punten extra. Het is de kunst om met de verschillende letterwaarden en de vermenigvuldigingsfactoren een zo hoog mogelijke score te behalen. De twee blanco blokjes mogen voor elke willekeurige letter worden gebruikt.
Resultaten van 600 tot boven 800
Na het leggen van een woord worden de letters weer blind aangevuld tot het totaal van zeven. Het spel is beëindigd als alle letters zijn opgebruikt. Het resultaat van een scrabblepartij met een puntentotaal van alle spelers tussen 600 en 700 wordt beschouwd als goed, tussen 700 en 800 als zeer goed en boven de 800 als uitstekend.
Uitvoering voor diverse landen
In de Nederlandstalige versie zijn in totaal 100 letters en twee blanco blokjes te verdelen. De uit hout (in moderne versie kunststof) vervaardigde blokjes worden in een stoffen zakje bewaard waardoor ze makkelijk blind gepakt kunnen worden. Scrabble wordt verkocht in 121 landen en bestaat in 29 talen in de alfabetten Romeins, Hebreeuws, Arabisch, Cyrillisch, Grieks, Chinees, Japans en meer. Er is ook een brailleversie verkrijgbaar.
Leerzaam voor jong en oud
Doordat het spel is uitgevoerd in vele talen en wordt verkocht in zeer veel landen kan jong en oud wereldwijd zich niet alleen aangenaam bezighouden met het scrabbelspel maar is het voor hen ook heel leerzaam om met de letters woorden te vinden. Dikwijls wordt daarmee vooral de woordenschat van jongeren uitgebreid.