Hoe het beste kennis te maken met de moderne bordspellen

Hoe het beste kennis te maken met de moderne bordspellen Wat is er leuker dan met familie en vrienden een leuk bordspel te spelen? Maar veel mensen kennen de moderne bordspellen nog niet, zijn mogelijk bevooroordeeld of hebben slechte ervaringen uit het verleden. Gelukkig zijn er erg veel bordspellen op de markt, maar welke spellen zijn het meest geschikt om iemand kennis te laten maken met deze hobby? En waar moet je rekening mee houden om die eerste kennismaking goed te laten verlopen? Steeds meer mensen raken bekend met moderne bordspellen en hebben ervaren dat deze spellen een stuk leuker zijn dan klassiekers zoals Monopolie, Risk, Scrabble en Mens erger je niet. Maar wanneer je nog niet bekend met deze nieuwe lichting spellen is het best lastig om te bepalen welk spel geschikt is om als beginner te gaan spelen. Ook wanneer je familie of vrienden kennis wilt laten maken met deze moderne bordspellen, is het zaak om een geschikt spel te nemen. Het laatste wat je wilt bereiken is een negatieve ervaring waardoor men juist weggejaagd wordt. Spellen die voor dit doel geschikt zijn, worden vaak Gateway Games genoemd, omdat ze goed te gebruiken zijn als een eerste stap in de bordspelwereld.

Eenvoudige regels en uitleg

Het is belangrijk om een spel te kiezen met eenvoudige regels. Je wilt niet een uur aan regels uitleggen voordat er gespeeld kan worden, waardoor mensen al willen stoppen voordat het spel begonnen is. Zelfs een spel met eenvoudige regels neemt toch al de nodige tijd in beslag om uit te leggen. En vooral als er meerdere mensen voor het eerst spelen moet je voorbereid zijn op de nodige vragen, omdat niet iedereen alles even snel oppikt. Naast de eenvoud van de regels moet je ook rekening houden met het aantal regels. Ook dat moet enigszins beperkt zijn, zodat men niet wordt overweldigd met informatie. Je kunt ook overwegen om bepaalde regels niet meteen te melden, maar gaandeweg het spel te vertellen. Natuurlijk moet je daar niet te laat mee aankomen, maar bepaalde regels zijn een stuk eenvoudiger uit te leggen, nadat er één of twee beurten gespeeld zijn. En zorg ervoor dat je zelf de regels goed in je hoofd hebt, zodat je vlot antwoorden kunt geven en niet dingen hoeft op te zoeken.

Relatief licht spel

Naast de regels heeft het spel zelf ook een bepaalde complexiteit. Neem bijvoorbeeld een spel als schaken of dammen. De regels zijn erg eenvoudig, maar het spel zelf kan behoorlijk diep gaan. Het is aan te raden om een niet al te diepgaand spel te nemen, zodat de nieuwe spelers niet het gevoel krijgen kansloos te zijn. Het is om die reden ook goed wanneer er een portie geluk in het spel zit. Geluk zorgt voor onvoorspelbaarheid, hetgeen betekent dat er geen vaste strategieën zijn die zonder meer tot de winst leiden. Ga niet te ver met de hoeveelheid geluk, omdat je juist wel wil dat men zinnige keuzes tijdens het spel te maken heeft en op die manier een eigen plan kan volgen. Daarin ligt juist de aantrekkingskracht van een goed bordspel.

Speelduur

Het is goed om na te denken over de speelduur. Het spel moet vooral niet te lang duren, om te voorkomen dat men er genoeg van krijgt. Een geadviseerde speelduur van een uur is een goed uitgangspunt. Bedank wel dat een spel met nieuwe spelers meestal wat langer duurt. Daarnaast is er ook nog de uitleg voor het spelen begint, wat de totale tijd verlengt. Probeer ook tijdens het spelen de vaart erin te houden. Zorg dat de spelers zich realiseren wanneer ze aan de beurt zijn, zodat er niet onnodig gewacht wordt. Natuurlijk moet dit wel op een informele ongedwongen manier gebeuren.

Niet te fanatiek

Geef de nieuwe spelers de kans om een leuk spel te spelen. Je prioriteit moet niet zijn om te winnen, maar ervoor te zorgen dat je mensen enthousiast krijgt, zodat er in de toekomst nog vele spelletjes zullen volgen. Geef daarom ook tips tijdens het spelen. Geef bijvoorbeeld de opties aan die een speler heeft aan het begin van diens beurt en wat zoal de voor- en nadelen zijn. Of adviseer een speler, wanneer je ziet dat deze een 'domme' zet doet. Daar moet je wel een beetje mee oppassen, omdat je niet altijd weet waarom iemand een bepaalde zet doet. Het hangt dus ook af van het spel.

Het blijft persoonlijk

Alle bovenstaande punten moet je niet al te zwart-wit zien. Uiteindelijk hangt het sterk af van de spelers die meedoen. Niet iedereen kan zich even lang concentreren op een spel. Ook de mate van complexiteit die men aan kan is erg variabel. Probeer je medespelers enigszins in te schatten, om te bepalen hoever je met bepaalde zaken kunt gaan. Maar kies bij twijfel voor de veilige optie, vooral als er meerdere nieuwe spelers meedoen.

Voorbeelden

Tot slot een lort lijstje met spellen die geschikt zijn voor beginners. Er zijn veel spellen die op dit lijstje geplaatst kunnen worden, maar we beperken ons tot de bekendere spellen:

Ticket To Ride

In Ticket To Ride proberen de spelers een netwerk van trein verbindingen tussen steden aan te leggen. Naast de punten die daarmee verdiend worden, krijgen de spelers ook geheime opdrachtenkaarten die veel punten waard zijn. De spelregels zijn snel te leren en het spel duurt ongeveer een uur. Een enkele speelbeurt is snel voorbij, waardoor het spel vlot speelt. Ook beginners kunnen het spel meteen goed meespelen. Onderaan deze pagina vind je een artikel over Ticket To Ride.

De Kolonisten van Catan

De Kolonisten van Catan is wellicht het bekendste moderne bordspel. Veel mensen die verder nauwelijks bordspellen spelen of kennen, spelen toch dit spel. In het spel proberen speler steden wegen aan te leggen waarmee punten verdiend worden. Daarbij is de ruimte op het speelbord beperkt, waardoor de spelers elkaar in de weg zullen zitten. Het bouwen van wegen en steden kost bepaalde grondstoffen, zoals hout, steen en ijzer. Deze grondstoffen worden in eerste instantie verkregen door een dobbelsteen te gooien. Een tweede belangrijke manier is door grondstoffen te ruilen met medespelers. Er zijn veel uitbreidingen te verkrijgen, waaronder een mogelijk om met vijf of zes spelers te spelen in plaats van de standaard drie of vier. Vergeleken met de andere spellen in dit overzicht is dit spel eigenlijk al meer complex en minder toegankelijk.

Carcassonne

In Carcassonne leggen spelers om de beurt een tegel aan op het speelveld. Daarmee ontstaat tijdens ieder spel weer een uniek landschap van wegen, steden, kloosters en weiden. Na het aanleggen van een tegel, mag een speler één van zijn mannetjes op de tegel plaatsen. Als die weg, stad, klooster of weide later gewaardeerd wordt, krijgt de speler punten toegekend. Ook Carcassonne heeft regels, die nieuwe spelers snel kunnen oppikken. De tactiek en strategie van Carcassonne is niet meteen duidelijk bij het spelen van het eerste potje, maar dat neemt niet weg dat ook een nieuwe speler goed mee kan doen. Daarnaast zijn er veel uitbreidingen, waardoor het spel ook complexer en groter gemaakt kan worden, nadat het basisspel eenmaal bekend is. Lees meer in het Carcassonne artikel onderaan deze pagina.

Boonanza

In het kaartspel Boonanza nemen de spelers de rol van een bonenteler aan. Door slim bonenkaarten te ruilen met de andere spelers en handig gebruik te maken van de kaarten in de eigen hand, proberen alle spelers zoveel mogelijk bonen op hun bonenvelden te planten. Wanneer het tijd is te oogsten leveren de bonen munten op. Daarbij zijn sommige type bonen waardevoller, maar beperkter beschikbaar. Het spel kan met drie tot vijf spelers gespeeld worden, maar dankzij een uitbreiding kunnen er tot en met zeven speler meedoen. Het spel is erg interactief door het ruilen wat steeds moet gebeuren. Daarnaast zijn de regels eenvoudig. De lage prijs van rond de tien euro maken dat dit spel veel plezier voor weinig oplevert. Zie onder voor een uitgebreide beschrijving van Boonanza.

Chinatown

Chinatown is een onderhandel en ruil spel met een set eenvoudige regels. Het is erg interactief en duurt ongeveer een uur. Het spel heeft een redelijke dosis geluk, waardoor beginners een goede kans maken. Onderhandelen en ruilen is niet iets wat iedereen ligt. Soms wordt er tijdens het onderhandelen hard gespeeld. Dat is niet aan iedereen besteed. Onderaan vind je een link naar een artikel over dit spel.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kolonisten van Catan, variantenKolonisten van Catan, variantenKolonisten van Catan is misschien wel het populairste spel van de afgelopen paar jaar. Het bordspel bevat een kleine dos…
De Kolonisten van Catan - Bordspel en GezelschapsspelDe Kolonisten van Catan - Bordspel en GezelschapsspelKolonisten van Catan is een spel over de tijd van de ontdekkingsreizen, over schepen die na lange tochten vol ontberinge…
Een bordspel kopen: hoe vind je de leukste?Je wilt een bordspel kopen, maar je weet niet welke. Dat is ook niet zo vreemd, want het aanbod aan bordspellen is tegen…
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…

Pc game: Farming simulator 2013Farming simulator 2013 is de opvolger van de 2011 versie. Het is een game voor op de computer, je beschikt over een klei…
Activiteit: een havenspel voor de jeugdbeweging of op kampActiviteit: een havenspel voor de jeugdbeweging of op kampAls monitor van een jeugdbeweging of van een jeugdkamp wordt er van je verwacht dat je soms een spel in elkaar steekt. N…
Bronnen en referenties
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.