Gezelschapsspellen

Gezelschapsspellen Gezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger je niet, ganzenbord, schaken en dammen worden veel gespeeld. Gezelschapsspellen zijn er al voor 2 personen, en lopen op tot grote groepen. Welke spellen zijn er nog meer voor kinderen en volwassenen?

Wat is een gezelschapsspel?

Een gezelschapsspel is een spel dat met minimaal twee personen wordt gespeeld, en bedoeld is als tijdverdrijf en vermaak. Meestal wordt het binnen de familie of vriendengroepen gespeeld. Vaak betreft het bordspelen: een spel dat op een bord wordt gespeeld met behulp van fiches, stenen of pionnen.

Geschiedenis van het gezelschapsspel

Een oud gezelschapsspel is backgammon. Deze stamt zeer waarschijnlijk uit het Perzische rijk, tussen het jaar 1600 en 1700. Een nog veel ouder gezelschapsspel is Senet. Dit spel werd gespeeld circa 3100-3500 vóór Christus. Het spel werd veel gespeeld in het oude Egypte. Het spel bevat een beetje van dammen en ganzenbord samen.

Ganzenbord stamt uit de 15e eeuw. De gans in het spel staat voor geluk. Nog steeds wordt het spel in onze huidige samenleving gespeeld. Dammen stamt uit de 14e eeuw. De Engelse variant ontstond al in de 12e eeuw. Monopoly is een heel bekend spel maar nog niet zo oud: het werd in 1934 geproduceerd en stamt af van een andere versie uit 1904, genaamd The Landlord's Game

Bekendste spellen

Er zijn veel spellen te bedenken die bijna iedereen wel kent. Monopoly, ganzenbord, dammen, schaken, backgammon, mens erger je niet, kwartet en kaartspellen. In de huidige samenleving zijn veel gezelschapsspellen naar de achtergrond verdwenen en worden digitaal gespeeld. Toch kunnen deze digitale spellen de oude gezelschapsspellen niet vervangen wat betreft gezelligheid en samenspel.

Enkele bekende spellen voor kinderen zijn weergegeven in onderstaand overzicht. Oudere kinderen kunnen makkelijk spellen voor jongere kinderen spelen. Andersom wordt het vaak lastiger: jonge kinderen begrijpen de spellen voor oudere kinderen nog niet. Wie toch een te moeilijk spel wil spelen met een jong kind, kan de spelregels beter aanpassen voor het jonge kind. Maak het makkelijker en laat bepaalde dingen weg in het spel.
0-4 jaar4-6 jaar6-10 jaarVanaf 10 jaar
HoplaStef stuntpilootJengaMonopoly
Koetje BoeMonopoly miniWie is Het?Dammen
DominoKnappe koppenSequenceSchaken
DraaimolenspelIk leer ABCPashaKoehandel Master
Ik leer lettersHoe laat is hetRegenwormenDe Kolonisten van Catan
Hondje wafUno juniorMonopoly juniorTriviant
De wielen van de busKleurentorentjesDominoMens erger je niet
Eendje kwaakHuisje Boompje BeestjeScrabble JuniorHalli Galli
MemoryMemoryUnoRummikub

Gezelschapsspellen voor 2 personen

Er zijn voldoende gezelschapsspellen die met 2 personen gespeeld kunnen worden. Handig voor 2-persoonshuishoudens, volwassene of kinderen die eens tegen elkaar willen spelen of voor weekendjes weg. Bekende spellen die met 2 personen gespeeld kunnen worden zijn:
 • Yahtzee
 • Rummikub
 • Kolonisten van Catan
 • Zeeslag
 • Monopoly
 • Lord of the Rings bordspel
 • Mens erger je niet
 • Regenwormen
 • Triviant

Volwassen spellen

Gezelschapsspellen voor volwassenen vanaf 18 jaar zijn vaak niet geschikt voor kinderen vanwege de moeilijkheidsgraad of vanwege de sfeer die er met dit soort spellen wordt gecreëerd. Bekende spellen voor volwassenen zijn onder andere:
 • Poker
 • Openhartig
 • Partnerlink
 • Roulette
 • In love
 • Bierspel

Reisspellen

Een reisspel is een gezelschapsspel in klein formaat. Vaak is het spel zo ingedeeld, dat pionnen of andere zaken niet van het bord kunnen vallen tijdens een reis. Het spel is makkelijk opvouwbaar/inklapbaar en neemt weinig ruimte in beslag. Reisspellen zijn een kleine variant van een groot bestaand gezelschapsspel. Helaas verdwijnt ook deze versie steeds meer naar de achtergrond. Kinderen vermaken zich op reis liever met een spelcomputer of kijken een dvd.

Indeling van spellen

Gezelschapsspellen zijn in diverse categorieën in te delen:
 • Bordspellen: ganzenbord, schaken, dammen, backgammon, shogi, hotel , Lord of the Rings, levensweg etc.
 • Denkspellen: schaken, poker, LogIQ, het grote taalspel, memory, pimpatpet etc.
 • Kaartspellen: klaverjassen, solitaire, bridge, pesten, duizenden etc.
 • Strategie-spellen: De Kolonisten van Catan, carcassonne, zeeslag, schaken, dammen etc.
Belangrijk is om een spel uit te kiezen dat bij het aantal spelers past, de leeftijden van de spelers en de speeltijd. Jonge kinderen zijn niet in staat om een langdurig spel te spelen. Voor ouderen zijn denkspellen ideaal om het geheugen te trainen. In vriendengroepen of familiegroepen zijn spellen waarbij samengewerkt moet worden erg leuk, zoals party & co of Triviant.
© 2012 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is er mis met de klassieke bordspellen?Er zijn een heel aantal klassieke bordspellen die bijna iedereen kent. Denk bijvoorbeeld aan Monopoly en Risk. De meeste…
Ganzenbord - oer-Hollands gezelschapsspelGanzenbord - oer-Hollands gezelschapsspelEen warme kamer, een snorrende poes en een glas warme chocolademelk. En dan is het tijd voor ganzenbord. Het is een heer…
Spelvorm inzetten als didactische werkvormSpelvorm inzetten als didactische werkvormAls leerkracht ben je soms de lesmethode een beetje zat. Iedere dag weer dezelfde rekenboeken uit de kast trekken wannee…

Thuis een themafeestje organiserenThuis een themafeestje organiserenHet aanbod van feestjes wordt steeds meer uitbesteed aan derden. Ouders zijn allebei aan het werk, hebben geen tijd om z…
Het schaakbord: uitleg voor de beginnende schakerHet schaakbord: uitleg voor de beginnende schakerHoe ziet het bord er uit, hoe wordt het bord gebruikt, welke termen worden er gebruikt en hoe is het bord ingedeeld? Het…
Bronnen en referenties
 • Bol.com
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Board_game
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.