De Kolonisten van Catan - Bordspel en Gezelschapsspel

De Kolonisten van Catan - Bordspel en Gezelschapsspel Kolonisten van Catan is een spel over de tijd van de ontdekkingsreizen, over schepen die na lange tochten vol ontberingen een eiland ontdekken. Dat eiland is Catan dat wordt ontgonnen en ontwikkeld. De spelers zijn de pioniers van Catan. De heerser van Catan is de winnaar van het spel. Het spel wordt gewaardeerd door een groot publiek vanwege de interactie, het vleugje geluk en de tactische mogelijkheden. Het is een spel waar het niet om oorlogvoeren gaat maar om handel drijven.

De Kolonisten van Catan

De Kolonisten van Catan is een spel van Klaus Teuber. De spelers wanen zich in het tijdperk van de ontdekkingsreizigers. De schepen hebben lange tochten vol ontberingen gemaakt en zijn op een eiland gestoten. Dat eiland heet Catan. De spelers zijn de ontdekkingsreizigers. De kolonisatie van Catan gebeurt door de diverse spelers.

Nederzettingen

Er worden nederzettingen gesticht en het land blijkt vruchtbaar en rijk aan grondstoffen. De spelers bouwen straten en dorpen en de dorpen kunnen tot steden uitgroeien. De spelers proberen tijdens het spel de machtigste heerser van het eiland te worden. Op het eiland vindt ruilhandel plaats. De spelers hebben van sommige grondstoffen genoeg en andere zijn juist schaars. Erts kan tegen wol geruild worden en baksteen tegen hout. Het is maar net wat je nodig hebt voor de bouw van je nederzetting.

Bron: Ebelien, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Ebelien, Flickr (CC BY-2.0)

Het bordspel

Elke speler begint met 2 dorpen op een variabel speelbord met akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Wie aan de beurt is gooit met 2 dobbelstenen. Zo wordt bepaald wie er grondstoffen krijgt. De positie van de dorpen speelt daar ook een rol in. Daarna kan de speler handelen met de bank of met de medespelers. De spelers krijgen namelijk niet alle soorten grondstoffen binnen. Die grondstoffen zijn nodig om nieuwe dorpen, straten en steden te bouwen. Met ontwikkelingskaarten, die te koop zijn, kunnen de speler speciale acties doen. In het spel doet ook een struikrover mee die landschappen leeg kan roven. Via dorpen en steden zijn grondstoffen te verkrijgen en punten te vergaren.

Winnaar

Andere elementen in het spel, zoals ontwikkelingskaarten, de langste aaneengesloten route en de grootste riddermacht, leveren ook punten op. Wie als eerste 10 punten heeft bemachtigd, is de winnaar.

Catan

Het spel kan gespeeld worden met 3 of vier personen. Er zijn kaartvarianten voor twee spelers en dobbelvarianten voor één tot vier spelers. Het spel is geschikt vanaf de leeftijd van 10 jaar. Het dobbelspel is voor 7 jaar en ouder.

Speelgoed van het Jaar

Het populaire handelsspel werd in 2000 tot Speelgoed van het Jaar verkozen. Sinds die tijd zijn er nog meer dozen over de toonbank gegaan dan daarvoor. Na 2000 werden er meer dan twee miljoen exemplaren verkocht door 999Games.

Varianten

Er zijn diverse varianten van Kolonisten van Catan verkrijgbaar, ondermeer:
 • Kolonisten van Catan Jubileum editie, uitgegeven ter ere van het tienjarig bestaan;
 • Kolonisten van Catan, oude versie, in 2012 opnieuw uitgegeven;
 • Kolonisten van Catan miniversie, een reiseditie;
 • Kolonisten van Catan collectorsitem, een mooie houten uitvoering;
 • Kolonisten van Catan, de val van Rome, binnentrekken van het Romeinse Rijk;
 • Kolonisten van Catan, Europa ontwaakt, handel in de Middeleeuwen, 2012;
 • Star Trek Catan, met ruimtestations, 2013;
 • Kolonisten van Amerika, 2010;
 • De Kolonisten van de lage Landen, met gemeentehuizen en monumenten;
 • Kinderen van Catan, voor kinderen;
 • Kolonisten van Catan Junior, voor oudere kinderen en volwassenen;
 • Kolonisten kaartspel;
 • Kolonisten dobbelspel;
 • Kolonisten van Catan, luxe houten editie ter ere van het 15-jarig bestaan in 2010.

999Games

De Kolonisten van Catan is een van de succesnummers van spellenuitgever 999Games. Het bedrijf ontstond op 1 juli 1990 als postorderbedrijf. Basis was een import van 5000 gulden aan spellen door spellenliefhebber Michael Bruinsma. De verkoop ging aanvankelijk telefonisch en hij organiseerde spellendagen in Nederland, België, Duitsland en Denemarken.

Spellenspektakel

In 1991 organiseerde Bruinsma een spellenbeurs in Eindhoven: Het Spellenspektakel, inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandige spellenbeurs waar ook kampioenschappen, zoals het Nederlands Kampioenschap Kolonisten van Catan, worden gespeeld. Het jaar 2000 was het jaar van de grote doorbraak vanwege de verkiezing tot Spel van het Jaar.

Uitbreidingen

Bij het spel zijn verschillende uitbreidingssets aan te schaffen, zodat het ook na vele spelronden een interessant spel blijft met nieuwe elementen. Met de uitbreidingen erbij raak je er nooit mee uitgespeeld.

Speluitbreidingen zijn er ondermeer als:
 • De Kolonisten van Catan: Uitbreiding 5/6 spelers
 • De Kolonisten van Catan: De Zeevaarders
 • De Kolonisten van Catan: De Zeevaarders 5/6 spelers
 • De Kolonisten van Catan: Steden & Ridders
 • De Kolonisten van Catan: Steden & Ridders 5/6 spelers
 • De Kolonisten van Catan: Kooplieden & Barbaren
 • De Kolonisten van Catan: Kooplieden & Barbaren 5/6 spelers
 • De Kolonisten van Catan: Piraten en Ontdekkers
 • De Kolonisten van Catan: Beste Vrienden
 • De Kolonisten van Catan: De Oliebronnen
 • De Kolonisten van Catan: Historische scenario's
 • De Kolonisten van Catan: Kolonisten van de prehistorie
 • De Kolonisten van Catan: De Vissers

CD-ROM

Het spel is ook op een CD-Rom verkrijgbaar en op de PC te spelen. Met de CD-Rom kun je tegen de computer spelen of tegen een tegenstander via Internet. Ook zijn er varianten op de spelcomputer en op de smartphone te spelen. Er zijn verschillende portals waar de spelers zich kan registreren om daarna het spel online te spelen.

Klaas Teuber

Klaus Teuber is de ontwerper van het spel Kolonisten van Catan. De in 1952 geboren Duitser is opgeleid tot orthodontist en sloeg met zijn eerste spel meteen een grote slag. Barbarossa werd in 1988 Spel van het Jaar. Hij werd games designer en veel van zijn spellen worden uitgeroepen tot Spel van het Jaar. In 1999 stort hij zich volledig op het maken van spellen. Het spel Siedler von Catan (1995) kwam in Nederland op de markt als De Kolonisten van Catan. Het werd een wereldhit.

Catan
De fabrikant 999 Games veranderde in stilte de naam van het spel en zet sinds begin 2018 alleen nog 'Catan' op de doos. Het begrip 'Kolonisten' is volgens de spellenfabrikant te beladen geworden. Er kwamen klachten binnen dat de naam van het spel verwijst naar het koloniale verleden, waardoor het woordje 'kolonisten' een nare bijsmaak kreeg. De fabrikant wil negatieve associaties bij het spel vermijden en komt aan de bezwaren tegemoet door de naam op de doos te wijzigen. Op de website wordt het om verkooptechnische redenen nog wel 'De Kolonisten van Catan' genoemd. Dat komt door de ingeburgerde naam, waardoor mensen via de zoekmachine zoeken op het woord 'Kolonisten'. Die potentiële klanten wil de spellenfabrikant niet mislopen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kolonisten van Catan, variantenKolonisten van Catan, variantenKolonisten van Catan is misschien wel het populairste spel van de afgelopen paar jaar. Het bordspel bevat een kleine dos…
Kolonisten van CatanKolonisten van Catan is al jaren het best verkochte spel in Nederland. Het bordspel is razend populair en kan gespeeld w…
Kolonisten van Catan, het dobbelspel: fijn vakantiespelletjeDe dobbelstenen bepalen welke grondstoffen je verdient. Lukt het je om snel een flinke stad te bouwen, of moet je genoeg…
Star Trek The Next Generation met Picard, Data en Riker!Star Trek The Next Generation met Picard, Data en Riker!Als hoogtepunt van futuristisch drama is "Star Trek: The Next Generation" nog steeds ongekend geliefd bij vele televisie…

Sjoelen - hét gezelschapsspel voor OudejaarsavondSjoelen - hét gezelschapsspel voor OudejaarsavondSteevast op Oudejaarsavond wordt de sjoelbak van het zoldertje gepakt en op de tafel gelegd. Oudejaarsavond is sjoelavon…
Dobbelspel voor Sinterklaas en kerst: spelregelsDobbelspel voor Sinterklaas en kerst: spelregelsDe decembermaand is een drukke gezellige maand. Met Sinterklaas worden er vaak surprises gemaakt, maar soms heb je daar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dograapps, Pixabay
 • www.kolonisten-van-catan.nl
 • www.999games.nl
 • www.wikipedia.org
 • www.catan.com
 • www.intertoys.nl
 • www.catan.startpagina.nl
 • http://www.hongs.nl/index.asp?s=Kolonisten%20van%20Catan&z=catan&vi=li&pg=3 geraadpleegd op 15 april 2016
 • 'Kolonisten' van Catan? Dat mag niet meer - Leeuwarder Courant - 4 april 2-18
 • Afbeelding bron 1: Ebelien, Flickr (CC BY-2.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 31-01-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.