Bordspellen als hobby: sociaal en uitdagend!

We hebben allemaal weleens een bordspel gespeeld. Denk aan Monopoly, Dammen, Schaken, en Mens erger je niet. Naast deze klassiekers zijn er in de afgelopen decennia erg veel nieuwe spellen bijgekomen. Voor sommige mensen is het een volwaardige hobby. Waarbij het niet alleen draait om het spelen, maar ook het verzamelen en volgen van nieuwe ontwikkelingen hebben een rol. Bordspellen als hobby is voor veel mensen een onbekend fenomeen, maar de populariteit van bordspellen groeit en daarmee ook het aantal liefhebbers. Er zijn verschillende aspecten en manieren waarop je een bordspel hobby kunt vormgeven. In de praktijk is het vaak een combinatie van deze zaken die de spelers van bordspellen aanspreekt.

"Net zoiets als Monopoly?"

Een vaak gestelde vraag aan bordspelspelers, wanneer mensen een modern bordspel gespeeld zien worden is: "Is dit net zoiets als Monopoly?", of "Dat lijkt wel wat op Risk". Dat is natuurlijk een volstrekt logische vraag, want het zijn allemaal bordspellen. Maar tegelijkertijd vinden de meeste spelers dat er een groot verschil bestaat tussen die oude 'saaie' spellen en de nieuwe leuke spellen. Het grote verschil zit hem dan in de hoeveelheid keuzes en invloed die een speler op een spel heeft. Daarbij is ook de lengte van veel moderne spellen korter en meer voorspelbaar. De meeste spelers kijken namelijk ook enigszins neer op de bekende klassiekers. Niet alleen omdat ze minder leuk zijn, maar ook omdat ze bordspellen niet in een terecht daglicht stellen.

Wat is er zo leuk aan bordspellen

Er zijn allerlei redenen waarom bordpellen als hobby erg geschikt zijn:
  • Een sociale bezigheid
  • De kosten zijn relatief laag
  • Veel soorten spellen
  • Uitdagend / competitief

Bordspellen zijn een sociale bezigheid

Bordspellen zijn in de eerste plaats een sociale activiteit. Het is een ideale manier om met een aantal mensen tijd door te brengen. Dit kan in eerste plaats natuurlijk binnen je eigen gezin of familie. Het kan bijvoorbeeld een goede manier zijn zijn om wat tijd met elkaar door te brengen. Maar je kunt natuurlijk ook met vrienden, kennissen of zelfs collega's een spel spelen. Daarnaast zijn er ook spellenclubs die op regelmatige basis bij elkaar komen. Daarmee ontmoet je ook meteen nieuwe mensen.

De kosten zijn relatief laag

De kosten van de hobby zijn relatief laag. Kleine kaartspellen kosten soms maar een tientje, terwijl ze veel plezier kunnen opleveren. De wat grotere spellen kosten meestal tussen de twintig en veertig euro. Als je bedenkt dat zo'n spel vele uren speelplezier kan opleveren met vier personen, dan zijn de kosten eigenlijk erg laag. Daarbij speel je een spel meestal met een groep mensen en is het niet nodig dat iedereen alle spellen bezit. Wanneer je de spellen met een enigszins vaste groep speelt, kun je de aankopen ook verdelen over de mensen. Wanneer je naar spellenclubs of georganiseerde spellendagen gaat, hoef je vaak niets mee te nemen, omdat er genoeg spellen beschikbaar zijn.

Er zijn vele soorten spellen

De verscheidenheid aan bordspellen is er groot. Zo zijn er snelle korte spelletjes van misschien vijftien minuten tot een half uur. Maar er zijn er ook die vele uren duren. Het meest populair zijn spellen die één uur tot twee uur duren. De kortere spellen zijn handig om te spelen als er niet voldoende tijd of energie is voor iets groters.

Daarnaast is er veel variatie mogelijk in thema. Daarmee wordt de setting waarin het spel zich afspeelt bedoeld. Veel voorkomende thema's zijn: middeleeuwen, Fantasy, Science-fiction, Scheepvaart, treinen enzovoort. Een thema geeft meer charme aan het spel en geeft meestal context aan de manier waarop het spel werkt. Het thema is vaak het eerste dat opvalt bij de kennismaking van een nieuw spel.

Het belangrijkste aan een bordspel is natuurlijk hoe het gespeeld wordt. Ook daarin zijn tegenwoordig veel mogelijkheden. In de klassieke spellen is het vaak een kwestie van een dobbelsteen gooien. Maar er zijn vele mechanieken waar een spel uit kan bestaan. Bijvoorbeeld:
  • Kaarten sets verzamelen,
  • Kaarten trekken,
  • Onderhandelen,
  • Ruilen,
  • Meerderheid in gebieden bemachtigen
  • Veilen en bieden
  • Co-operatief (spelers werken samen)
  • Stemmen
  • Worker placement (inzetten van je mannetjes om bepaalde mogelijkheden te krijgen)

Daarnaast kun je het spelaanbod ook nog eens verdelen in categorieën als dobbelspel, kaartspel, tegel-leg spel, bordspel. In de praktijk worden in de leukere spellen meerdere van deze elementen gecombineerd.

Uitdagend / Competitief

In een bordspel is het de bedoeling dat de spelers proberen te winnen. Daarvoor moeten de juiste keuzes gemaakt worden. Dat maakt een goed bordspel uitdagen en interessant. Meestal is er een bepaalde dosis geluk aanwezig om een onvoorspelbare factor aan het spel toe te voegen. Het is dan aan de spelers om op basis van het geluk/willekeur en de acties van de tegenstanders de beste keuzes te maken om zodoende zo hoog mogelijk te scoren. Daarvoor is het meestal nodig de grijze massa in beweging te zetten.

Bordspel collectie

Veel bordspelliefhebbers hebben een bordspelcollectie opgebouwd. Sommigen doen dat alleen omdat ze die spellen willen spelen. De inhoud van de collectie wordt bepaald door hun eigen voorkeuren. Daarbij is het ook aan te raden verschillende soorten spellen te hebben, omdat niet iedereen van dezelfde spellen houdt. Daarom is het handig diverse spellen te hebben, zodat er met allerlei verschillende mensen en groepen toch een geschikt spel voor handen is. Naast alleen het spelen van een bordspellen zijn er ook veel bordspelliefhebbers die in feite bordspelverzamelaar zijn. Zij zien hun bordspelcollectie net zoals muziek- of filmliefhebbers hun collectie zien. Vaak worden de spellen wel gekocht om ze te spelen, maar in de praktijk komt dat er dan niet van. Hetzij door tijdgebrek, hetzij door geschikte medespelers. Een andere reden is dat er op een bepaald moment vaak weer nieuwe spellen gekocht worden, waardoor de oudere naar de achtergrond verschijnen.

Zelf een bordspel ontwerpen

Een andere manier om met bordspellen bezig te zijn, is te proberen er zelf een te ontwerpen. Een eenvoudig spelletje ontwerpen is niet zo moeilijk, maar een goed spel ontwerpen is een hele klus. Naast het bedenken van hoe een spel zou moeten werken, zul je ook prototypes moeten maken. Vervolgens is het noodzakelijk om vele testspelletjes te spelen, om te kijken of alles wel goed werkt. in de praktijk kom je er meestal achter dat bepaalde zaken niet goed genoeg zijn. Er zijn wellicht regels die elkaar tegen kunnen werken in bepaalde situaties, of een spel kan potentieel nooit tot een einde komen. Er kunnen bepaalde regels of situaties ontstaan, waarbij een speler een veel te groot voor- of nadeel heeft, waardoor de balans van het spel zoek raakt. Maar het belangrijkste is nog wel de vraag of het leuk is om te spelen. Dit hele proces kan maanden tot jaren duren, voordat er een degelijk spel tot stand komt. Daarna komen dan nog de stappen om te proberen een spel aan een uitgever te verkopen, of zelf uit te geven via een medium als Kickstarter.

Andere aspecten van de hobby

Er zijn naast de al genoemde zaken nog een aantal andere manieren om met bordspellen als hobby bezig te zijn.

De ontwikkelingen volgen

Veel liefhebbers volgen de ontwikkelingen in de bordspelwereld. Te denken valt aan aankondigingen van nieuwe spellen, of uitbreidingen op bestaande spellen. Tegenwoordig zijn er met internet veel mogelijkheden om nieuws te vergaren. Er zijn diverse sites waar informatie te vinden is. De grootste bordspelsite is BoardGameGeek. Dit is een Amerikaanse site die vol staat met informatie en waar bovendien een actieve community te vinden is.

Spelbeurzen

Een andere optie is om naar spelbeurzen te gaan. Ieder najaar is de grootste spellenbeurs ter wereld in Essen, Duitsland genaamd Spiel. Hier vind je bijna alle uitgevers, ontwerpers en illustrators, net zoals vele journalisten en bordspelliefhebbers. Je ziet er de nieuwe spellen het eerst en vaak kan je er ook spellen eerder te kopen dan in de winkel mogelijk is. Daarnaast zijn er vaak kleine promotie zaken te krijgen die bij specifieke spellen gebruikt kunnen worden. Een soort van mini uitbreidingen. Tot slot zijn er tweedehands spellen te koop, zodat je voor een leuke prijs een spel kunt kopen.
Naast Spiel zijn er ook in Nederland wel vergelijkbare beurzen, maar die zijn veel kleiner. De meer gemoedelijke sfeer is voor sommigen wellicht een voordeel. Daarnaast zijn de voertaal en afstand natuurlijk ook een voordeel.

Spelaankopen bepalen

Er zijn legio spellen te koop, maar ze zijn niet allemaal even leuk. Daarom kan het handig zijn een beeld van een spel te krijgen voordat je tot een aankoop overgaat. De uitspraak 'Don't judge a book by its cover' gaat zeker op. De uitgever zal ervoor zorgen dat de doos, illustraties en beschrijving op de achterkant er zo aantrekkelijk mogelijk uitzien. Het is aan te raden om op internet op zoek te gaan naar reviews over een spel dat er interessant uitziet. Er zijn veel geschreven reviews, maar er zijn tegenwoordig ook steeds meer video reviews. Veelal zijn die in het Engels, maar ook het aantal Nederlandstalige video reviews is groeiende. Naast een beschrijving van het spel, een overzicht van de componenten en een speluitleg, geeft de reviewer zijn mening over het spel. Bedenk wel dat niet ieders smaak hetzelfde is, dus vaar niet blind op een mening van een ander, maar probeer voor jezelf te bedenken wat je van het spel vindt.

Conclusie

Bordspellen kunnen een volwaardige hobby zijn. In de eerste plaats om spellen te spelen, maar daarnaast kun je ook vele uren besteden aan het onderzoeken welke nieuwe spellen je zou willen kopen/spelen, door het volgen van nieuws en doornemen van de vele reviews op internet. Voor de creatievere bordspelliefhebbers zijn er ook nog de zogenaamde Print en Play spellen, waarbij je alle bestanden van internet kunt halen om daarmee zelf een versie van het spel te vervaardigen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kolonisten van Catan, variantenKolonisten van Catan, variantenKolonisten van Catan is misschien wel het populairste spel van de afgelopen paar jaar. Het bordspel bevat een kleine dos…
Hoe het beste kennis te maken met de moderne bordspellenHoe het beste kennis te maken met de moderne bordspellenWat is er leuker dan met familie en vrienden een leuk bordspel te spelen? Maar veel mensen kennen de moderne bordspellen…
Hobby's van jongerenHobby's van jongerenHobby's zijn belangrijk voor jongeren, maar wat zijn hun hobby's zoal? Onderzoek heeft laten zien dat een groot deel van…

Puzzelen met plaatsnamenTaalspelletjes zijn er voor jong en oud en kunnen makkelijk op niveau en naar thema aangepast worden. Eén van de mogelij…
Reiner Knizia: "Het doel van spelen is om te winnen"Hoe fanatiek moet een bordspel gespeeld worden? Is het fout te balen wanneer je verloren hebt? Of moet je het alleen als…
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.