Hobby's van jongeren

Hobby's van jongeren Hobby's zijn belangrijk voor jongeren, maar wat zijn hun hobby's zoal? Onderzoek heeft laten zien dat een groot deel van de jongeren hobby's en interesses delen die elkaar overlappen. Of het nou sporten, sociale media, creatieve bezigheden, werk of sociale activiteiten betreft, stuk voor stuk zijn het dingen waar jongeren zich maar al te graag mee bezighouden in hun vrije tijd.

Hobby's zijn belangrijk

Het is voor ouders belangrijk om op de hoogte te zijn van de hobby’s van hun kinderen, omdat ze veel zeggen over hun persoonlijkheid en waar ze zich zoal mee bezighouden. Voor jongeren zelf is het hebben van een hobby ook van groot belang. Jongeren zijn immers vaak nog op zoek naar zichzelf en een hobby laat hen erachter komen wie ze daadwerkelijk zijn en waar ze van houden in het leven. Ook houdt het jongeren uit de problemen, want een hobby zorgt ervoor dat ze zichzelf minder snel vervelen waardoor ze minder snel onrust zullen stoken. Ten slotte helpt een hobby vaak bij het vinden van nieuwe contacten, nieuwe vrienden die dezelfde hobby delen en levert het gespreksstof op. Interessant om te weten is dat ongeveer 2/3 deel van alle jongeren soortgelijke hobby's en interesses delen. Hieronder volgt een overzicht daarvan.

Sport

Sport is het meest voorkomend als gemeenschappelijke hobby/interesse van jongeren. Qua teamsporten zijn vooral voetbal, volleybal en hockey populair onder Nederlandse jongeren. Qua individuele sporten doen fitness, hardlopen, zwemmen, tennis, dansen en paardrijden het erg goed. Hoewel teamsport het vermogen samen te werken met anderen beter traint, maakt het voor de rest echt niet uit welke sport jongeren leuk vinden. Het zal sowieso helpen bij het opbouwen van hun zelfvertrouwen, hen meer energie geven en helpen ontspannen. Ook wordt hun uithoudingsvermogen beter en hun lichaam gezonder en fitter.

Technologie

Whatsappen, Facebook, bloggen, video games spelen en het volgen tv-programma's kunnen allemaal als hobby’s beschouwd worden voor jongeren, ook al kan het bij ouders wel eens tot ergernissen leiden. Het zijn ideale hobby’s voor jongeren die altijd in verbinding willen staan met de wereld en willen weten wat daarin gebeurt. Wel moet er gezegd worden dat dit soort hobby’s makkelijk een verslaving kunnen worden. Vooral als het schoolwerk of het ‘echte sociale leven’ eronder moet lijden, moet er aan de bel getrokken worden. Wel is het natuurlijk handig dat bij veel van deze hobby’s jongeren ervaring opdoen voor later, omdat deze samenleving steeds meer gaat vertrouwen op technologie voor communicatie, werk en het leven in het algemeen.

Creatieve bezigheden

Hierbij moet men denken aan kunstzinnige dingen maken (van schilderijen maken tot kleren ontwerpen), dansen, toneelspelen, muziek maken en zelfs verhalen schrijven. Creatieve hobby's helpen jongeren zichzelf te uiten op hun manier, wat erg veel voldoening kan geven. Gelukkig bestaan er veel plaatsen waar creatieve hobby’s uitgeoefend kunnen worden, zoals naschoolse clubjes en talloze kunstverenigingen. Soms moeten jongeren eerst even verschillende creatieve hobby's uitproberen voordat ze hebben gevonden wat echt bij hen past.

Werk

Sommigen jongeren beschouwen simpelweg hun werk als hun hobby. Een bijbaantje geeft veel jongeren een gevoel van trots en ze vinden het fijn verantwoordelijk te zijn voor het uitvoeren van bepaalde taken. Ook worden ze onafhankelijker van hun ouders, omdat ze ermee vaak voldoende geld verdienen om te kunnen doen wat ze willen. Het is wel handig als ouders blijven opletten dat hun kinderen verstandig met het geld omgaan en geen schulden oplopen, anders komen ze later al snel in de problemen.

Sociale activiteiten

Voor sommige jongeren is het spenderen van tijd met anderen een ware hobby. Dit kan neerkomen op gewoon ergens hangen met vrienden, op sociale evenementen allerlei dingen doen (festivals, feesten, workshops), uitgaan of zelfs via de telefoon praten. Het is wel altijd belangrijk dat ouders opletten dat jongeren relaties met mensen aangaan die geen slechte invloed op hen hebben, maar voor de rest is het een geschikte manier voor hen om hun tijd te spenderen.
© 2014 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mediacoach en mediawijsheidMediacoach en mediawijsheidEr wordt steeds meer gebruik gemaakt van sociale media en vooral jongeren kunnen blijkbaar niet zonder. Voor sommige oud…
Verschillende baantjes voor jongerenJongeren hebben voor meerdere doeleinden geld nodig, bijvoorbeeld: uitgaan, muziek, hobby en kleding. Om die redenen heb…
Ik wil een hobbyEr zijn talloze hobby's te bedenken, maar toch is een passende hobby zoeken best lastig. Het is belangrijk om een hobby…
Toneelspelen een leuke hobby voor jong en oudBij het toneelspelen kunt u zich helemaal inleven in een rol, schaamteloos oefenen en samenwerken om een goed toneelstuk…

Doperwten uit eigen tuin zaaien en oogstenDoperwten uit eigen tuin zaaien en oogstenEen echte zomergroente is de verse doperwt. Een heerlijke zomergroente. De allerlekkerste die er is! Ze zijn in het voor…
Survivalbandjes knopen van ParacordSurvivalbandjes worden geknoopt van Paracord, dat ijzersterk en slijtvast is. Hierdoor heeft de drager van een survivalb…
Bronnen en referenties
  • http://www.search-institute.org/sites/default/files/a/TeenVoiceReport_FINAL.pdf
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.