Wie heeft het gedaan? - Ravensburger (Wie was het?)

Wie heeft het gedaan? - Ravensburger (Wie was het?) Wie heeft de magische ring van de koning gestolen? De magische ring die het koninkrijk beschermd tegen de boze tovenaar. Een spel van Ravensburger voor kinderen vanaf 6 jaar. Alleen door samenwerking en goed opletten zal je erachter komen wie de dader is, maar pas op want de tijd dringt en dan zal de boze tovenaar het koninkrijk overnemen.

Wie heeft het gedaan? - Het spel (voorheen: Wie was het?)

Dit familiespel van Ravensburger speelt zich af in een vreedzaam en gelukkig koninkrijk dankzij een ring met een magische steen. Deze steen beschermt het land en de onderdanen tegen de boze tovenaar. Op een dag blijkt de ring gestolen en is het koninkrijk in gevaar. De bewoners gaan buiten het kasteel zoeken en alleen de kinderen blijven in het kasteel achter. Voor 18:00 zal de ring gevonden moeten worden anders zal de boze tovenaar het koninkrijk overnemen.
Nu de volwassenen het kasteel hebben verlaten proberen de dieren met de kinderen te praten en komen er zo achter dat zij hen wel verstaan! De dieren zijn namelijk de enige die hebben gezien wie de dader is. Door alle dieren te voorzien van het voedsel dat zij graag willen krijg je aanwijzingen waarmee je verder kan komen in het spel of daderkaarten kan omdraaien.

Voorbereiding van het spel

Voor een spel met jonge kinderen is het vrij uitgebreid. Dit zal de eerste keren misschien even wennen zijn, maar daarentegen is het wel een spel dat keer op keer uitdagend blijft.
Ten eerste wordt het speelbord geplaatst. Hierop kan iedereen zijn speelfiguur plaatsen. Deze starten allemaal in de kinderkamer (bij het hobbelpaard). Het spook start op de binnenplaats (bij de pauw en het kraaiennest). De deurkaarten worden op de juiste plaats op het speelbord gelegd. Naast het speelbord komt het bord met de poes te liggen. Hiernaast kunnen de sleutelfiches en de voedselfiches komen. Aan de andere kant van het speelbord komen de 10 daderkaarten. In de geluidskist wordt de ring geplaatst waarna deze wordt gesloten en het spel kan beginnen.

Spelverloop

Laat je zeker niet afschrikken door de hoeveelheid aan spelregels. Het is en blijft een spel voor jonge kinderen en wanneer je eenmaal bezig bent wijst het meeste zich dan ook vanzelf.
Elke beurt begint met het gooien van de dobbelsteen en daarna het uitvoeren van een actie.
 • Wanneer je het spook gooit verplaats je het spook 1 kamer in de aangegeven richting.
 • Wanneer je een aantal gooit mag je jouw speelfiguur maximaal het aantal kamers verzetten zoveel als op de dobbelsteen staat. Je mag dus ook blijven staan of minder stappen zetten.
 • In de kamer waar je staat mag (dit hoeft dus niet) je een actie uitvoeren.
Er zijn diverse acties mogelijk:
 1. Je doorzoekt de kamer.
 2. Praten met het dier.
 3. Wanneer het gewenste voedsel op voorraad is op de poezenkaart mag dit gelijk aan het dier worden overhandigd.
 4. Of er kan getoverd worden.
Wanneer een speler in de keuken staat mag deze aan het begin of het einde van zijn beurt voedsel ruilen vanuit de keukenvoorraad met de voorraad bij de poes.
Tijdens het spel zal je vele verrassingen tegenkomen om het spel nog leuker en verrassender te maken. En op deze wijze is geen enkel spel hetzelfde.
Let wel op dat je niet teveel onnodige acties uitvoert, want elke actie die je uitvoert zorgt ervoor dat er wat tijd verstrijkt!

Ervaringen

Pluspunten:
 • Altijd verrassend en nieuw
 • Ook voor volwassenen leuk om te spelen!
 • Kinderen leren goed te overleggen

Minpunten:
 • Het slechte geluid uit de geluidsbox
 • De schatkist moet officieel dicht, want daar zit de ring in verstopt. Wanneer je de bovenkant van de schatkist gewoon rechtop op tafel zet is alles gewoon goed te horen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Avdoren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magic Flow Ring: speelplezier voor jong en oudMagic Flow Ring: speelplezier voor jong en oudDe Magic Flow Ring bestaat uit meerdere ringen die samen één geheel vormen. Hiermee kun je verschillende trucjes doen. J…
Sieraden: Aparte ringen trendsEen cocktailring is al jaren een statement sieraad, maar we zien steeds meer andere soorten ringen voorbijkomen. Zoals d…
Ontspannend en leerzaam: het maken van een legpuzzelOntspannend en leerzaam: het maken van een legpuzzelHet maken van een legpuzzel kan een ontspannende bezigheid zijn. Daarnaast is het ook nog eens leerzaam om te doen. Er z…

Schaakregels, wat mogen de stukken?Schaakregels, wat mogen de stukken?Wie wil leren schaken, zal eerst moeten leren hoe de verschillende schaakstukken verzet mogen worden. Gelukkig is dat bi…
Monopoly Deal, een leuk monopoly-kaartspelMonopoly Deal is een variant op het bekende monopoly spel. Een leuke variant. Het is een kaartspel waarbij het doel, het…
Avdoren (15 artikelen)
Laatste update: 10-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.