Monopoly Deal, een leuk monopoly-kaartspel

Monopoly Deal is een variant op het bekende monopoly spel. Een leuke variant. Het is een kaartspel waarbij het doel, het bemachtigen van straten, net zoals bij het 'normale' monopoly-spel centraal staat. Een verschil met het 'standaard' monopoly spel is dat een potje sneller voorbij is en dit spel ook leuk is om te spelen met 2 personen. Hieronder wordt weergegeven hoe het spel werkt, wat er zo leuk aan is en worden een paar goede tips & tricks vermeldt.

Hoe werkt Monopoly Deal?

De inhoud van het spel bestaat uit 110 kaarten. Het zijn 4 spelregelkaarten, 28 grondkaarten, 11 jokers, 34 actiekaarten, 13 huurkaarten en 20 geldkaarten.

Doel van het spel

Het draait om het verzamelen van grond en het stelen van grond van je tegenstanders. Degene die als eerste speler drie complete grondsetjes, van verschillende kleuren heeft, wint.

Hoe speel je het?

Iedere speler krijgt 5 kaarten van degene die de kaarten uitdeelt. De overige kaarten worden in 1 stapel in het midden gelegd. De jongste speler mag beginnen en je draait met de klok mee. Als je aan de beurt bent moeten de volgende stappen worden doorlopen:
  • Pak 2 kaarten (als je na een beurt geen kaarten meer hebt moet je er 5 pakken)
  • Leg maximaal 3 kaarten uit je hand weg. Mogelijke acties zijn:
    • Leg geld- of actiekaarten in je bank
    • Leg een grondkaart voor je op tafel
    • Speel een actiekaart uit
  • Als je aan het einde van je beurt meer dan 7 kaarten in je hand hebt, leg je overtollige kaarten onderaan de pot, zodat je er 7 overhoudt.

Uitleg kaarten

Bij het spel zitten duidelijke spelregels. Er zijn zelfs 4 kaartjes met de beknopte spelregels, welke je makkelijk voor je kan leggen om iets na te kijken tijdens het spel.

Het belangrijkste in het spel is het verzamelen van grondkaarten en het gebruik van de actiekaarten. De actiekaarten gebruik je om huur te vragen, kaarten te ruilen en bijvoorbeeld verjaardagsgeld te vragen. Maar de actiekaarten kun je ook als geld gebruiken.

Belangrijk is om vooraf te weten hoe je mag betalen. Je mag niet met kaarten uit je hand betalen, alleen met de kaarten die voor je liggen. Je krijgt ook geen geld terug als je niet gepast kunt betalen. Als je niet genoeg geld in je bank hebt, betaal je met grondkaarten (deze gaan dan bij de grondverzameling van de andere speler). Als je geen grond en geen geld hebt betaal je niet.

Ervaringen

Het is allereerst een leuk spel. Door de vele kaarten in het spel is elk potje anders en dus erg gevarieerd. Een potje kan een paar minuten duren maar ook een kwartier. Hierdoor speelt geluk wel een belangrijke factor, je bent afhankelijk van de kaarten die je krijgt. Door de vele kaarten kan het zijn dat je van een bepaald type kaart een paar 'pakrondes' geen kaarten krijgt. Dit betekent dat je eigenlijk nooit dezelfde strategie kan voeren. Het is erg afhankelijk van de kaarten die je krijgt maar ook zeker van de kaarten van je tegenstander. Je kunt elkaar lekker dwars zitten door leuke actiekaarten uit te spelen.

Tips & Tricks

  • Belangrijke kaarten zijn de ‘dealbreakers’ en de ‘dacht ik niet’ kaarten. Hier kun je het spel mee winnen. Denk dus goed na wanneer je ze inzet. Er zitten 2 dealbreakers in het spel. Hiermee kun je een complete set van je tegenstanders ‘stelen’. De ‘dacht ik niet’ kaarten (drie in het spel) kun je gebruiken als je niet wilt meewerken aan een actie. Bijvoorbeeld bij een dealbreaker kaart.
  • Als je tegenstander nog weinig geld op tafel heeft maar wel grondkaarten kun je als je daar de kaarten voor hebt, bijvoorbeeld verjaardagsgeld en/of (dubbel)huur of vragen. Je tegenstander zal met grondstoffen moeten betalen welke in jouw 'straten' verzameling komt
  • Als je kaarten op zijn mag je 5 nieuwe kaarten pakken. Soms is het handig om je kaarten snel uit te spelen om te hopen dat je 5 goede kaarten krijgt
  • Het is mogelijk om actiekaarten ook als geldkaarten weg te leggen. Het kan handig zijn als je tegenstander je om geld vraagt en je dus geld in de pot hebt en geen straten/grondstoffen hoeft weg te geven. Een aantal kaarten zoals het huis en hotel zijn in het begin nog niet waardevol en daarom goed te gebruiken als geld. Maar deze kaarten zijn ook goed te gebruiken, als je al een setje hebt, voor het vragen van veel huur waardoor je de tegenstander zwak kan maken. Door het gevarieerde spel is elk spel weer anders en beiden opties kunnen heel handig zijn.
  • De actiekaarten; sluwe deal en gedwongen deal zijn niet in te zetten voor een gehele set. Dat is een reden om snel setjes uit te leggen op tafel. Van beide kaarten zitten er 3 (totaal dus 6) in het spel. Voor het stelen van setjes zijn de dealbreakers en daar zijn er maar 2 van in het spel.
  • Zorg dat je slim betaalt. Dus 2 monopoly met een 2Mkaart en niet met twee 1M-kaarten. Aangezien je geen geld terugkrijgt is het handig om ‘zo groot’ mogelijk te betalen. Je tegenstander kan namelijk profijt hebben van twee 1Mkaarten, daar maak je het betalen van je tegenstander in de toekomst weer sterker mee.

Voorbeeld: Als je 5 monopoly hebt in een 5Mkaart kaart en je moet 2 monopoly verjaardagsgeld betalen moet je de 5Mkaart geven. Als je tegenstander daarna nog 1 monopoly huur vraagt moet je grondkaarten weggeven (je mag er ook voor kiezen om al bij het verjaardagsgeld voor de grondkaart te kiezen, daar ben je vrij in). Dit terwijl je toch 5 monopoly had in het begin. Als je dus 5 1Mkaarten hebt zou je in dit geval zelfs nog 2 monopoly overhouden. Als je een 2Mkaart hebt en 3 losse Mkaarten kun je beter met de 2Mkaart betalen omdat je tegenstander ook profijt heeft om 2 losse 1M kaarten te hebben.

  • De spelregels zijn niet heel duidelijk of het mogelijk is om een setje te maken van alleen de joker-grondkaarten. Je kunt ervoor kiezen om af te spreken dat dit niet mag en dat er een originele straatkaart bij moet liggen.
  • Je kunt makkelijk variatie in de regels aanbrengen. Als doel van het spel kun je er bijvoorbeeld voor kiezen dat degene die wint 4 setjes moet hebben ipv 3.
  • Na een paar keer spelen heb je wel door welke kaarten je beter wat langer vast kan houden en wat de mogelijkheden zijn in het spel. Het is een makkelijk te leren spel.
© 2012 - 2024 Sl84, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Monopoly: gezelschapspel van Hasbro, 80 jaar speelplezierMonopoly: gezelschapspel van Hasbro, 80 jaar speelplezierHeb je een ideetje nodig voor Sinterklaas, een verjaardag, een lentefeest, een communie of zomaar een cadeautje? Waarom…
Monopoly: het meest fout gespeelde spel ter wereld!Monopoly: het meest fout gespeelde spel ter wereld!Wie kent Monopoly niet? En wie heeft het niet gespeeld als kind? En wie herinnert zich niet de soms eindeloze potjes waa…
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…
Leuke spellen om op oudjaarsavond te spelenLeuke spellen om op oudjaarsavond te spelenJe kunt op oudejaarsavond televisie kijken, maar is dat wel echt een leuke activiteit voor de jaarwisseling? Wanneer je…

Wie heeft het gedaan? - Ravensburger (Wie was het?)Wie heeft het gedaan? - Ravensburger (Wie was het?)Wie heeft de magische ring van de koning gestolen? De magische ring die het koninkrijk beschermd tegen de boze tovenaar.…
100 Floors – Hints en oplossingen100 Floors – Hints en oplossingen100 Floors is een populair spelletje voor smartphones. Het valt te spelen op Android en Iphone toestellen. Er zijn 30 le…
Sl84 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.