Dier op Dier - Het grote avontuur - Haba

Dier op Dier - Het grote avontuur - Haba Dier op Dier is een behendigheidsspel van Haba. Het spel is makkelijk te pakken en staat zeer snel klaar. De spelregels zijn ook goed te begrijpen en daardoor is het in een verloren kwartiertje goed te spelen, maar ook genieten in de donkere wintermaanden. Absoluut weer een geweldig gezelschapsspel wat ook nog eens de behendigheid en fijne motoriek op de proef stelt.

Dier op Dier - Het spel

De flamingo, giraffe, panter, vleermuis en leguaan staan op het punt een groot avontuur te beginnen en gaan samen op reis. Maar over de vier dalen waar zij langs moeten loopt alleen een gammele hangbrug. Gelukkig worden ze geholpen door de sterke krokodil. Iedere speler krijgt drie geheime opdrachten. Wie erin slaagt de dieren het handigst op te stapelen, kan als eerste zijn opdrachten vervullen en wint het spel.

Voorbereiding van het spel

Wanneer je de doos opent zie je dat deze bestaat uit 4 dalen, namelijk het vulkaandal, het waterdal, het jungledal en het woestijndal. Daar middenin zit de hangbrug. De doos komt in het midden van de tafel te staan zodat iedereen er goed bij kan. De krokodil wordt in het midden van de hangbrug geplaatst. De andere dieren worden aan de buitenkant van de doos gezet. Aan elke kant 6 dieren en aan de kant van het waterdal 7 dieren. Welke dieren waar komen te staan maakt niet uit, dit mag compleet willekeurig gedaan worden. Hierna krijgt iedere speler, ongezien, 3 opdrachtkaarten en wordt als laatste de dobbelsteen klaargelegd.

Spelverloop

Wanneer iedereen zijn/haar opdrachten weet kan het spel beginnen. De beurt begint met het gooien van de dobbelsteen. Er zijn dan 3 mogelijkheden die voor kunnen komen:
 • Het symbool van een dal: Kijk welk symbool je hebt gegooid en pak een dier dat naast de doos staat bij de zijde met hetzelfde symbool. Stapel het dier vervolgens op de hangbrug of op de dieren die er al staan. Als er geen dieren meer staan in het gegooide dal mag je een dier kiezen in een dal naar keuze.
 • Het vraagteken: Kies een dier in een dal naar keuze en plaats dat op de brug.
 • De hangbrug: Pak een dier van de hangbrug of de piramide en zet dit op een andere plek naar keuze. Als alleen de krokodil nog maar op de brug staat mag je een dier kiezen uit een willekeurig dal en dit op de hangbrug plaatsen.
Nadat je hebt gestapeld is de volgende speler aan de beurt.

Belangrijk om te weten

 • Wanneer je een dier stapelt moet het altijd minstens één ander dier raken. De krokodil telt ook mee.
 • Je mag bij het stapelen maar één hand gebruiken.

Een opdracht vervullen

Een opdracht is uitgevoerd wanneer de drie afgebeelde dieren van de opdrachtkaart elkaar op de piramide aanraken. Dit hoeft niet in de eigen beurt te gebeuren, maar kan dus ook in de beurt van een medespeler zijn. Je laat je kaart zien en wijst de betreffende dieren in de piramide aan.

De dierenpiramide stort in

Als tijdens het stapelen de dierenpiramide instort is je beurt meteen afgelopen. En als consequentie moet er nog een nieuwe opdrachtkaart gepakt worden. Wanneer de krokodil van de hangbrug valt moet deze weer worden teruggeplaatst. De naar beneden gevallen dieren blijven in de afzonderlijke dalen liggen. Wanneer je nu met de dobbelsteen een dalsymbool gooit mag je zelf kiezen of je een dier uit het dal of naast de doos pakt. Als het maar wel van het juiste symbool is.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen zodra één van de spelers zijn opdrachtkaarten heeft vervuld.

Conclusie

Het spel is voor alle leeftijden (vanaf 5 jaar) goed te spelen. Speel je met veel verschillende leeftijden dan zal je wel verschil merken in behendigheid. Bij een kind van 6 jaar stort de dierenpiramide wellicht sneller in dan bij zijn vader. Voor kinderen die niet stil kunnen zitten is het wel erg lastig om niet tegen de tafel te stoten en dan wil de dierenpiramide nog weleens omvallen zonder dat er iemand aan zit. Verder is het spel snel en makkelijk neer te zetten en kent het niet al te veel en moeilijke spelregels. Daardoor is het een heerlijk spel om zomaar even te kunnen pakken. Ook duurt het spel niet al te lang en dus precies lang genoeg wanneer de concentratieboog van de jongere kinderen nog niet al te groot is.

Diverse uitvoeringen

Bovenstaand gaat het over Dier op Dier - Het grote avontuur. Dit is één van de laatste en ook meest uitgebreide uitvoeringen die is uitgekomen. Onderstaand een overzicht van de diverse uitvoeringen:
 • Dier op Dier - Het kaartspel
 • Dier op Dier - in de Alpen
 • Dier op Dier
 • Dier op Dier - Het duel (voor 2 spelers)
 • Dier op Dier - Het grote avontuur

Lees verder

© 2012 - 2024 Avdoren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tentoonstelling voor knagers en konijnenWie wil nu niet zijn of haar dier showen aan de buitenwereld? Sommige doen het aan vrienden en sommige dien het via een…
De conditie van een dierDe conditie van een dierAls je veel met dieren werkt moet je in een oogopslag kunnen zien of een dier gezond is of niet. Maar het is ook belangr…
Dwanggrepen en fixaties voor vervoer van gewonde dierenEen dier in een levensbedreigende situatie zal willen vluchten en wil niet aangeraakt worden. Er is een grote kans dat u…
144 Red een Dier144, Red een Dier. Op 15 november 2011 werd dit nummer officieel geopend voor mensen die een dier in nood willen helpen.…

Schaakregels, wat mogen de stukken?Schaakregels, wat mogen de stukken?Wie wil leren schaken, zal eerst moeten leren hoe de verschillende schaakstukken verzet mogen worden. Gelukkig is dat bi…
Monopoly Deal, een leuk monopoly-kaartspelMonopoly Deal is een variant op het bekende monopoly spel. Een leuke variant. Het is een kaartspel waarbij het doel, het…
Bronnen en referenties
 • Spelregels Dier op Dier - Het grote avontuur
 • http://www.habawinkel.nl
Avdoren (15 artikelen)
Gepubliceerd: 30-08-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.