Een spel voor de hele familie: Familie Poen (ook gevorderd)

Een spel voor de hele familie: Familie Poen (ook gevorderd) Zoals de naam van het spel al zegt, draait het in dit spel om geld en hoe meer geld, hoe beter. Als jij als eerste je kaarten kwijt bent, mag je geld innen bij de andere spelers. Kleine kinderen pakken het spel heel snel op en ook voor de oudere spelers blijft er een gezellig en competitief element. Kortom, een spel voor de hele familie!

Familie Poen


Het kaartspel

Het kaartspel bestaat uit 36 kaarten en 56 munten. De kaarten zijn verdeeld in zes kleuren, namelijk rood, blauw, groen, geel, grijs en paars:
  • Baby Poen met een waarde van 1
  • Kleine Broer Poen met een waarde van 2
  • Grote Broer Poen met een waarde van 5
  • Vader Poen met een waarde van 10
  • Grootvader Poen met een waarde van 20
  • Overgrootvader Poen met een waarde van 50

Ook zijn er verschillende soorten munten:
  • 16 munten met een waarde van 1
  • 16 munten met een waarde van 2
  • 8 munten met een waarde van 5
  • 8 munten met een waarde van 10
  • 4 munten met een waarde van 20
  • 4 munten met een waarde van 50

Aantal deelnemers en duur van het spel

Aantal deelnemers

Familie Poen kan met 2 tot en met 4 spelers van alle leeftijden worden gespeeld. Ook kan Familie Poen goed in teams worden gespeeld.

Duur van het spel

Er is geen vaste tijd hoe lang één spel duurt, dit kan heel lang duren maar het kan ook heel erg snel gaan. Dit is afhankelijk van de kaarten die de spelers overhouden als een andere speler uit is. Als iemand veel hoge kaarten overhoudt, zal het spel snel voorbij zijn.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om aan het einde van het spel het meeste geld te hebben (in waarde, niet in aantal muntjes). Het spel is afgelopen als iemand niet genoeg of geen geld aan de rondewinnaar kan betalen en dan is hij/zij blut. Wanneer een speler blut is wordt gekeken hoeveel geld de andere spelers hebben (na de winnaar nog betaald te hebben). De speler die op dat moment het meeste geld heeft, wint.

Het spel

Verdelen van het geld

Voordat er gespeeld wordt, worden de muntjes verdeeld. Als je met vier spelers speelt krijgt elke speler het volgende:
  • 1 muntje van 20 en 50
  • 2 muntjes van 5 en 10
  • 4 muntjes van 1 en 2

Indien er met minder spelers gespeeld wordt, kan ervoor worden gekozen om de bovenstaande verdeling aan te houden. Echter, er kan er ook voor gekozen worden om alle muntjes te verdelen over het aantal spelers.

Kaarten

Aan het begin van een ronde worden de kaarten geschud door de deler. Iedere speler krijgt vijf handkaarten en in het midden komt één kaart open te liggen. De overige kaarten worden gesloten op tafel gelegd, de trekstapel. De jongste speler mag nu beginnen.

Opleggen

Alleen kaarten met dezelfde waarde of kleur kunnen opgelegd worden. Zo kan op een rode Baby Poen (waarde 1) een andere Baby Poen (ook waarde 1) of een andere rode kaart. Als een speler niet kan, moet hij/zij een kaart van de trekstapel pakken, deze mag dezelfde beurt nog opgelegd worden. Wanneer een speler nog één kaart heeft, moet hij/zij 'Poen' roepen. Als een speler dit vergeet en iemand anders wijst hem/haar daarop, dan moet deze speler één kaart van de trekstapel pakken en deze mag niet worden opgelegd. Als iemand zijn/haar laatste kaart oplegt, moet die speler 'Familie Poen' roepen en is hij/zij de winnaar van de ronde. Deze speler mag nu geld innen bij de andere spelers.

Voorbeeld
In dit voorbeeld wordt er met vier spelers gespeeld

Stel, speler 3 roept 'Familie Poen'. De andere spelers moeten hun kaarten openleggen: Speler 1 heeft nog een 1 en een 5, speler 2 heeft nog een 20 en speler 4 heeft nog een 1, een 5 en een 10. Speler 3 krijgt dan van speler 1 6, van speler 2 20 en van speler 3 16. In totaal krijgt speler 3 dus 42.

Verder spelen

Er wordt net zo lang verder gespeeld totdat één speler niet meer in staat is de winnaar van een ronde te betalen.

Strategie

Het is natuurlijk handig je hoogste kaarten als eerste weg te spelen. Als je bijvoorbeeld kan kiezen tussen het opleggen van een 50 en een 2, is het handig eerst de 50 weg te spelen. Aan het einde van een potje wil je immers zo weinig mogelijk, of eigenlijk het liefste helemaal niks, betalen.

Poen voor gevorderden

Als de basisregels te eenvoudig of te saai zijn, kan ervoor worden gekozen om met de regels voor gevorderden gespeeld te worden. Bij deze regels verandert er alleen iets als Baby Poen of Overgrootvader Poen wordt opgelegd, de andere regels blijven hetzelfde.
  • Als een speler een Baby Poen oplegt, mag deze speler nog een kaart opleggen, dit hoeft niet.
  • Als een speler een Overgrootvader Poen oplegt, moet de volgende speler een kaart pakken. Deze speler mag geen kaart meer opleggen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Lhcrf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Familie Poen, een poenig kaartspelFamilie Poen, een poenig kaartspelHet is leuk om met een aantal mensen een spel te spelen. Maar als het leeftijdsverschil van de spelers groot is, is het…
Het kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet merendeel van de Nederlanders heeft wel eens een potje 'pesten' gespeeld. En nee, we hebben het hier niet over treit…
Leuke spellen voor OudejaarsavondLeuke spellen voor OudejaarsavondOudejaarsavond zit er weer aan te komen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hoe en waar ga je deze avond doorbrengen?…
Leuke spellen om op oudjaarsavond te spelenLeuke spellen om op oudjaarsavond te spelenJe kunt op oudejaarsavond televisie kijken, maar is dat wel echt een leuke activiteit voor de jaarwisseling? Wanneer je…

Hoe maak je het kaartspel 'pesten' nog leuker?Hoe maak je het kaartspel 'pesten' nog leuker?Het kaartspel 'pesten' is een typisch vakantiespel dat door bijna elke familie wel gespeeld wordt. De regels zijn simpel…
Retropie, oude games spelen op je televisieRetropie, oude games spelen op je televisieEen droom voor de spelers van videogames in de jaren 80 en 90. Het was al eerder mogelijk om deze oude spellen op de com…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Lhcrf (18 artikelen)
Laatste update: 03-12-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.