Retropie, oude games spelen op je televisie
Een droom voor de spelers van videogames in de jaren 80 en 90. Het was al eerder mogelijk om deze oude spellen op de computer (PC) te spelen. Maar door de goedkope en kleine Raspberry Pi simpel om te bouwen, heeft de gebruiker een kant-en-klare console. Eentje waar hij uit alle oude spellen van weleer kan kiezen en spelen, zoals de Nintendo, Sega, Amiga en Commodore!
Inhoud
Wat is de Retropie
Retropie is eigenlijk gewoon een installatie op een Raspberry Pi, waarmee je emulators kunt afspelen. Dat wil zeggen dat je oude computerspellen van allerlei oude gameconsoles (Nintendo NES, SNES, Sega, Atari, Amiga, Commodore en nog veel meer) kunt inladen op de computer en zo kunt spelen. Dat spelen kan op je computer monitor, maar ook op je televisiescherm. In de Retropie kun je zelfs oude controllers (mits ze een USB-aansluiting hebben) aansluiten op de Retropie.
Raspberry Pi
Voor het maken van de Retropie is zoals gezegd een Raspberry Pi-computer nodig. Een Raspberry Pi is een goedkope en kleine computer, niet groter dan een pakje sigaretten. De computer wordt geleverd als kale printplaat met enkele ingangen en connectoren waar hardware op aangesloten kan worden (zoals een toetsenbord, muis en monitor). Het kaal aanleveren van het model, maakt dat de Raspberry Pi compleet naar eigen smaak in te richten en aan te kleden is en dat trekt creatievelingen van over de hele wereld aan. Het eerste model werd in 2012 in Engeland geproduceerd en was aanvankelijk slechts voor educatief gebruik. Raspberry Pi kent een actieve open community die gratis codes en programma's voor de computer delen. De Raspberry Pi staat erom bekend voor veel doelen te worden gebruikt, zoals een computerserver, een telefooncentrale, fietsverlichting, op afstand bestuurbare deuropener, een mediacentrum en nog veel meer. De Retropie is slechts één van de vele mogelijkheden.
Benodigdheden voor Retropie
Om de Retropie te maken zijn de volgende materialen nodig:
- Raspberry Pi (ieder model werkt)
- Voedingsadapter met micro-USB aansluiting voor het juiste model Raspberry Pi
- HDMI-kabel om de Retropie met de televisie te verbinden
- SD-memory kaart (minimaal 4GB)
- Controller
- ROMS (de computerspelletjes zelf)
Er zijn verschillende aanbieders op internet die deze benodigdheden aanbieden. Voor de beginner en de leek op dit gebied, zijn er ook bedrijven die een kant-en-klaar, zelfs al voorgeïnstalleerd pakket aanbieden. Hier zitten bovenstaande artikelen al in. Je hoeft dan alleen maar de Retropie op de stroom aan te sluiten (met de voedingsadapter) en op de televisie aan te sluiten (met de HDMI-kabel. De controllers worden aangesloten met de USB-kabels die aan de controller vastzitten.
Oude controllers op de Retropie aansluiten
Het is heel gemakkelijk om een retro controller aan te sluiten op de Retropie. De Retropie bezit namelijk 4 USB-poorten. Daarin kan de controller, mits uitgerust met een USB-kabel, aangesloten worden op de Retropie. Wanneer de Retropie voor het eerst de controller herkent, dat gebeurt automatisch, dan zal de controller moeten worden ingesteld door de gebruiker. Op internet en game winkels zijn de controllers verkrijgbaar. Er zijn voor veel oude consoles USB-controllers gemaakt. Op Marktplaats en Ebay zijn anno 2017 voor rond de tien euro controllers te koop. Er zijn verschillen in de controllers. Namelijk: de Super Nintendo kan (en kon vroeger ook) meer dan de Nintendo-controller. Wanneer je het liefst Super Nintendo-spellen speelt, gebruik je daarom wellicht het best een Super Nintendo-controller.
ROMS op internet
Om de daadwerkelijke spellen te kunnen spelen, moet je deze op de Retropie zien te krijgen. Die spelletjes zijn zogenaamde ROMS. Het is even zoeken op internet, maar wanneer je goed zoekt, kun je al je favoriete oude games terugvinden en downloaden. Via een USB-stick zijn ze dan eenvoudig op de Retropie te plaatsen. Voor een complete handleiding kun je
SOS Solutions raadplegen.
Welke emulators kun je spelen op de Retropie?
Anno mei 2017 zijn de volgende emulators op de Retropie te spelen:
- Amiga
- Amstrad CPC
- Apple II
- Atari
- Color Computer
- Commodore 64
- Dragen 32
- Dreamcast
- Genesis/Megadrive
- Game Gear
- Gameboy (Color/Advance)
- Intellivision
- Macintosh
- MAME
- Master System
- MS-DOS
- MSX
- Neo Geo
- Nintendo (NES, Super Nintendo, Nintendo 64)
- Nintendo DS
- PC
- PlayStation 1
- PSP
- Sega (32X, CD, SG-1000)
- TI-99
- TRS-80
- Vectrex