Een leuk kaartspel: Oorlogje

Een leuk kaartspel: Oorlogje Oorlogje is een kaartspel waarbij je geluk nodig hebt. Het is een kansspel dat over de hele wereld gespeeld wordt. Het kaartspel wordt vooral met twee personen gespeeld, maar het kan ook met meer. Wanneer een speler alle kaarten bezit, heeft hij/zij gewonnen. Kaarten winnen doe je door slagen te winnen.

Oorlogje


Aantal deelnemers

Oorlogje wordt vooral met twee spelers gespeeld en met een maximum van vier spelers. Bij een groter aantal spelers moet er een tweede kaartspel gebruikt worden.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om alle kaarten in handen te krijgen. Dit doe je door slagen te winnen. Als je alle kaarten in handen hebt, heb je gewonnen.

Rangschikking van de kaarten

Er wordt gespeeld met een compleet kaartspel van 52 kaarten (eventueel meerdere kaartspelen). De volgorde van de kaarten is heel belangrijk. De hoogste kaart is de Aas, daarna de Heer, Vrouw, Boer, 10, 9, enz. en de twee is de laagste kaart. De Aas verslaat dus alle kaarten en de 2 verliest van alle kaarten. De kleur van de kaart maakt in dit spel niet uit.

Het spel

Delen van de kaarten

Aan het begin van het spel worden de kaarten geschud door de deler. Als de kaarten geschud zijn, wordt ervoor gezorgd dat iedereen evenveel kaarten krijt:
  • Iedereen krijgt 26 kaarten als er gespeeld wordt met 2 personen.
  • Iedereen krijgt 17 kaarten als er gespeeld wordt met 3 personen.
  • Iedereen krijgt 13 kaarten als er gespeeld wordt met 4 personen.

Belangrijk: de spelers mogen hun kaarten niet bekijken.

De slag

De speler links van de deler mag beginnen en hij/zij legt zijn bovenste kaart open. Hierna leggen ook de andere spelers hun bovenste kaart open. De speler die de hoogste kaart heeft, wint de slag. Deze speler krijgt alle gespeelde kaarten en stopt ze onderaan de stapel. De winnaar opent een nieuwe slag door zijn bovenste kaart open op tafel te leggen.

Slag bij twee of meer dezelfde kaarten

Als twee of meer spelers dezelfde kaart (in rangschikking) opleggen, vindt er een battle plaats. Alle spelers die deelnemen aan de battle zijn de spelers die dezelfde kaart hadden opgelegd. In de battle leggen de spelers nog twee kaarten neer: de eerste kaart gesloten en de tweede kaart er open bovenop. De winnaar van de battle is de speler die de hoogste kaart heeft met de laatst gespeelde kaart. De winnaar krijgt alle gespeelde kaarten, inclusief de gesloten kaart.

Einde van het spel

Het spel gaat door totdat een van de spelers alle kaarten in handen heeft.

Varianten

Er bestaan verschillende varianten van Oorlogje:

Jokers

De Jokers kunnen worden toegevoegd aan het spel, deze kaart is dan de hoogste kaart van het spel, ook hoger dan de Aas.

Roemeense wijze

Als er op de Roemeense wijze gespeeld wordt wordt het aantal kaarten in de battle bepaald door het cijfer van de kaarten die de oorlog begonnen zijn (plaatjes hebben het cijfer 10 en de Aas 11). Als in de eerste ronde de hoogste kaart een 7 was, moeten de speler die deelnemen aan de battle zes kaarten gesloten op tafel leggen en de zevende kaart wordt open gelegd. De winnaar van de battle krijgt wederom alle kaarten. Als er met meer dan twee spelers gespeeld wordt, is het handig om bij het spelen van deze variant twee kaartspelen te gebruiken.

Onverslaanbare kaart

Aan het begin van het spel kan ook een onverslaanbare kaart worden gekozen, bijvoorbeeld de Harten 10. Deze kaart verslaat dan alle kaarten.

Lees verder

© 2017 - 2024 Lhcrf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet merendeel van de Nederlanders heeft wel eens een potje 'pesten' gespeeld. En nee, we hebben het hier niet over treit…
De Tarot (het Rider Waite kaartspel)Al eeuwenlang spreekt het kaartspel met de Tarotkaarten tot de verbeelding. De verschillende kaartensets (dit artikel he…
Take 5! Een vlot kaartspel met een heleboel koeienkoppenTake 5! is een leuk en makkelijk te leren kaartspel, waarbij je zo min mogelijk koeienkoppen wilt verzamelen. Met eenvou…
Een leuk kaartspel: LiegenEen leuk kaartspel: LiegenIn spelletjes is van alles geoorloofd waar we in het werkelijke leven minder waardering voor hebben. Het kaartspel ‘lieg…

Hoe maak je het kaartspel 'pesten' nog leuker?Hoe maak je het kaartspel 'pesten' nog leuker?Het kaartspel 'pesten' is een typisch vakantiespel dat door bijna elke familie wel gespeeld wordt. De regels zijn simpel…
Retropie, oude games spelen op je televisieRetropie, oude games spelen op je televisieEen droom voor de spelers van videogames in de jaren 80 en 90. Het was al eerder mogelijk om deze oude spellen op de com…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Lhcrf (18 artikelen)
Laatste update: 11-08-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.