Regenwormen: Dobbelend op zoek naar de lekkerste wormen!
Regenwormen is een snel en eenvoudig dobbelspelletje in een klein doosje. In het spel zijn de spelers als kippen op zoek naar de lekkerste regenwormen. Welke kip heeft het meeste geluk met de dobbelsteen en het lef om voor voor de meest waardevolle wormen te gaan, om zo aan het eind van het spel zichzelf tot winnaar te kunnen worden uitgeroepen?
Regenwormen is ontworpen door Reiner Knizia en voor het eerst in 2005 uitgegeven. In Nederland wordt het spel door 999 Games uitgegeven. Het spel kan met twee tot en met zeven mensen gespeeld worden en duurt ongeveer 20 minuten. De minimale geadviseerde leeftijd is acht jaar.
Wat zit er in de doos
In het doosje van Regenwormen zitten de volgende onderdelen:
- Acht zeszijdige dobbelstenen
- Zestien bakelieten tegels
- Spelregels
De acht dobbelstenen zijn allemaal identiek en gelijk aan de standaard dobbelsteen, met als verschil dat de zes is vervangen door een afbeelding van een regenworm. De tegels zijn genummerd van 21 tot en met 36 en hebben naast het nummer een aantal wormen variërend van één worm op de laagste vier stenen tot en met vier wormen op de hoogste vier stenen. De spelregels zijn goed en leggen het spel eenvoudig uit.
Het spelidee
De spelers moeten proberen zoveel mogelijk regenwormen te pakken te krijgen. Daarbij zijn de tegels met een hogere waarde meer wormen waard, maar ook lastiger te pakken te krijgen. Om een tegel te pakken te krijgen, moet de speler het getal dat op de tegel staat werpen met de dobbelstenen. Aan het begin van het spel liggen alle tegels midden op tafel. Wanneer een speler de laatste tegel van de tafel wint, is het spel afgelopen en tellen de spelers hun wormen. De speler met de meeste wormen wint.
Een spelersbeurt
De speler gooit herhaaldelijk met de dobbelstenen om een totaal score te bereiken waarmee een tegel gepakt mag worden. De ogen op de dobbelsteen geven het aantal punten aan (één tot en met vijf), waarbij de regenworm ook vijf punten waard is. Uiteraard is het zaak een zo hoog mogelijke tegel proberen te scoren, omdat daar meer regenwormen op staan. Na iedere worp van de dobbelstenen moet de speler één of meer dobbelstenen aan de kant leggen. Met deze dobbelstenen wordt niet meer gegooid, maar zullen de totaalscore van deze beurt bepalen. Daarbij geldt de regel dat de dobbelstenen die opzij gelegd worden allemaal dezelfde waarde moeten hebben en dat die waarde nog niet eerder aan de kant gelegd is in deze beurt.
Een tegel pakken
Een speler moet net zo lang door blijven dobbelen tot hij of een tegel kan nemen, of tot hij dood is. Om een tegel te kunnen pakken moet de speler:
- minstens het aantal ogen opzij gelegd hebben als de waarde op de steen, en
- minstens één regenworm hebben gegooid.
Lukt het de speler om een tegel te nemen, dan wordt deze bovenop de eerder gewonnen tegels gelegd. Op die manier ontstaat er bij iedere speler een stapel van tegels. Dit is belangrijk, omdat een speler ook een tegel van een tegenstander mag nemen, in plaats van een tegel uit de voorraad op tafel. Het is dan alleen mogelijk om de bovenste tegel van een andermans stapel af te pakken. In tegenstelling tot de tegels op tafel, moet bij het afpakken het exacte aantal gegooid zijn.
Wanneer is de speler dood
Er zijn twee manieren waardoor de beurt eindigt zonder dat de speler een steen heeft kunnen nemen.
- Na een worp kan er niets opzij gelegd worden, omdat alle gegooide waardes al eens opzij gelegd zijn.
- Er is geen totaalscore gehaald waarmee een tegel genomen mag worden.
Niet alleen raakt de speler zijn beurt kwijt, hij moet ook de bovenste tegel van zijn stapel terug op tafel leggen. Vervolgens wordt de hoogste waarde tegel van tafel omgedraaid, om aan te geven dat deze niet langer beschikbaar is. Is de de net teruggelegde tegel de hoogste, dan wordt er niets omgedraaid. Deze regel zorgt ervoor dat het spel niet te lang doorgaat.
Wat maakt Regenwormen leuk
Regenwormen is een licht dobbelspelletje. De beurten gaan vlot voorbij en het spel blijft ook interessant wanneer een speler niet aan de beurt is. De onderdelen zijn eenvoudig maar goed uitgevoerd en dankzij het formaat is het spel gemakkelijk mee te nemen om het ergens op locatie te kunnen spelen.
Een belangrijk aspect aan het spel is het zogenaamde 'Push Your Luck' element. Regelmatig heeft een speler de keuze om of genoegen te nemen met de score en een bepaalde tegel te nemen, of om nog een keer met een klein aantal dobbelstenen te gooien en te hopen dat er nog iets nieuws gegooid wordt, zodat er een hogere waarde tegel bemachtigd wordt.
Er is ook enige spelersinteractie aanwezig vanwege het kunnen afpakken van elkaars tegels. Daardoor kunnen spelers elkaar dwarszitten, bijvoorbeeld wanneer een speler al veel punten heeft gehaald. In het afpakken van tegels zit ook een interessant tactisch element. Wanneer je als speler een hoge tegel hebt gescoord, kan het handig zijn om zo snel mogelijk een lage tegel te pakken te krijgen, zodat de waardevolle tegel niet langer bovenaan op de stapel ligt en dus beschermd is tegen afpakken.
Dit alles maakt Regenwormen een leuk spel om even met een aantal mensen te spelen. Het geluk speelt een stevige rol, maar bij een kort spelletje als dit is dat niet erg. Het voordeel is dat iedere speler in de race voor de winst blijft, ook als iemand al een aantal beurten pech heeft. Het concept van het spel zijn ook simpel genoeg om het spel met kinderen te spelen.
Andere versies en edities
In het Engels heet Regenwormen Pickomino en in het Duits Heck Meck. Er is ook een kleinere versie in Nederland verschenen onder de naam Regenwormen Pocket-Editie. In deze uitvoering is het spel zo klein uitgevoerd, dat het hele spel gemakkelijk in het doosje in een broekzak past. Er is ook een speciale versie voor kinderen verschenen met de naam Regenwormen Junior. De minimum leeftijd is vijf jaar. Tot slot is er nog de versie Regenwormen Barbecue. Dit is een uitgebreidere versie van het basisspel, met onder andere een bord en een Barbecue thema. Daarnaast zijn er meer regels en aspecten waardoor het spel iets zwaarder en meer tactisch wordt.
Lees verder