999 Games: Take 5 (kaartspel)

999 Games: Take 5 (kaartspel) Take 5 van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch kaartspel. Het kan gespeeld worden met twee tot tien spelers. De speelduur is ongeveer 45 minuten en het spel kan gespeeld worden vanaf circa 10 jaar. Elke ronde moeten de spelers een kaart kiezen en gedekt voor zich neerleggen. Alle spelers draaien vervolgens tegelijkertijd hun kaart om en leggen hem vervolgens aan de op tafel liggende kaarten aan. Wie de zesde kaart in een rij moet aanleggen, krijgt de vijf kaarten als strafpunten. Wie aan het einde van het spel de minste strafpunten heeft, is de winnaar van het spel.

Inhoud

Het spel bevat het volgende speelmateriaal:
  • 104 Kaarten
  • De spelregels

Spelverloop

De kaarten worden bij aanvang van het spel geschud, waarna iedereen tien kaarten krijgt om in de hand te nemen. De bovenste vier kaarten van de stapel met kaarten worden gepakt en verticaal onder elkaar op tafel geplaatst. Deze kaarten vormen het begin van een rij, die inclusief de startkaart uit maximaal vijf kaarten mag bestaand. De overige kaarten mogen terug in de doos.

Alle spelers kiezen één kaart uit hun hand en leggen deze gesloten op tafel voor zich neer. Als iedereen dit heeft gedaan, worden de kaarten omgedraaid. De speler wiens kaart de laagste waarde heeft begint, hij legt zijn kaart aan één van de vier rijen met kaarten neer. De kaarten moeten altijd in opeenvolgende getallenvolgorde worden geplaatst en de kaart moet in de rij worden aangelegd waarvan de laatste kaart het kleinste verschil heeft met de te neer te leggen kaart.

Zolang de spelers op de twee bovengenoemde regels kaarten in rijen kunnen plaatsen is er niet aan de hand, er wordt een nieuwe ronde gestart. Echter wanneer een rij vol is of de kaart in geen enkele rij past, moet de speler strafpunten pakken. Een rij is vol wanneer er vijf kaarten liggen, als een speler de zesde kaart in de rij moet aanleggen, moet hij de vijf kaarten uit de rij pakken. Zijn zesde kaart vormt vervolgens een nieuwe rij. Hiernaast kan het ook voorkomen dat een speler een lage kaart heeft die hij hierdoor niet achter een rij kan plaatsen. De speler moet dan een willekeurige rij met kaarten pakken en zijn lage kaart vormt een nieuwe rij.

De kaarten die een speler moet pakken, worden voor de speler op tafel neergelegd. Op elke kaart staan koeienkoppen afgebeeld, het aantal koeienkoppen op de kaart bepalen het aantal minpunten. Elke koeienkop is één minpunt.

Het spel is afgelopen wanneer alle 10 kaarten zijn gespeeld. De spelers tellen nu het aantal koeienkoppen/minpunten. De speler met de minste minpunten wint het spel.

Doelgroep

Het spel kan gespeeld worden vanaf 10 jaar, met twee tot tien spelers en duurt circa 45 minuten. Het is mogelijk om dit spel met twee spelers te spelen, echter zal het speelplezier bij meerdere spelers waarschijnlijk hoger zijn. Bij het spelen van dit spel met twee spelers is het namelijk makkelijker in te schatten wat er gaat gebeuren, of een rij vol raakt of niet. Bij meerdere spelers is het moeilijker in te schatten welke kaarten andere spellers neerleggen en welke kaart dus verstandig is om te kiezen, zodat er geen minpunten gepakt hoeven te worden. Een grotere groep spelers zorgt dus voor meer interactie en spanning.

Het voordeel van het spel is echter dat het zowel in kleine groepen als in grote groepen gespeeld kan worden. Het is daarom een uitstekend spel voor in grote families en vriendengroepen. Het spel beschikt zowel over een geluk-, bluf- en tactiekfactor waardoor het mogelijk meerdere mensen aanspreekt.

De spelregels zijn eenvoudig en goed te begrijpen, waardoor het door iedereen vanaf 10 jaar speelbaar moet zijn. Het is een tactisch spel en heeft geen reactie-element, waardoor iedereen de tijd krijgt om over zijn keuze's na te denken. Hierdoor dient het spel zich uitstekend om tijdens een hapje en drankje te spelen.

Spelvarianten

Er zijn geen uitbreidingen of spelvarianten voor het kaartspel 'Take 5' beschikbaar.

Andere spellen

Naast het spel 'Take 5' heeft 999 games nog veel meer spellen uitgebracht. Een paar voorbeelden van andere vergelijkbare spellen van deze uitgever:
  • Beverbende
  • Jatten
  • Regenwormen (dobbelspel)
© 2020 - 2024 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)Speed Cups van 999 games is een reactie en behendigheidsspel uitgegeven in 2013. Met 5 verschillende gekleurde bekers mo…
999 Games: LAMA (kaartspel)999 Games: LAMA (kaartspel)LAMA van 999 Games, uitgebracht in 2019, is een spel met zowel tactiek als een geluksfactor. Het kan gespeeld worden met…
999 Games: Jatten (kaartspel)999 Games: Jatten (kaartspel)Jatten van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch spel. Het kan gespeeld worden met twee tot vijf spelers. De s…
999 Games: Party Animals (reactiespel)999 Games: Party Animals (reactiespel)Party Animals van 999 Games is zowel een party- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 3 tot 5 spelers. Het spel d…

999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games is een uitgever van een groot scala aan spellen waaronder, kaart- en bordspellen. Het bedrijf is in 1990 opger…
999 Games: Beverbende (kaartspel)999 Games: Beverbende (kaartspel)Beverbende van 999 Games is een kaartspel dat met twee tot zes spelers gespeeld kan worden. Het spel duurt ongeveer 20 m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 999 Games,
  • https://www.999games.nl/take-5.html
Iwri (24 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.