Trivial Pursuit - Gezelschapsspel en bordspel Triviant

Trivial Pursuit - Gezelschapsspel en bordspel Triviant Trivial Pursuit, dat in de Nederlandse versie als Triviant wordt verkocht, is een bordspel waarbij het goed beantwoorden van vragen over verschillende categorieën onderwerpen en dobbelgeluk bepalen wie de winnaar wordt. Feitenkennis is daarbij van groter belang dan het aantal ogen dat gegooid wordt met de dobbelsteen. Wie zijn 'wieltje' vol heeft met kleurige driehoekjes is de winnaar van het spel. Trivial Pursuit is er in vele varianten met verschillende thema's voor de vragen: algemene kennis, maar er is ook superspecialistisch Donald Duck Triviant, met vragen over de strip- en tekenfilm figuren.

Trivial Pursuit en Triviant


Bedacht door twee journalisten

De Canadese journalisten Scott Abbott en Chris Haney ontwikkelden in december 1979 in Montreal het spel, dat in 1982 in de Engelstalige versie op de markt verscheen. De journalisten kregen daarbij hulp van John Haney en Ed Werner voor de uitvoering en ontwikkeling. Het Nederlandse spel kwam niet lang daarna uit als Triviant. Tegenwoordig heet ook de Nederlandse versie Trivial Pursuit. Het spel werd uitgegeven door Parker Brother, de spellenuitgever die een onderdeel van Hasbro is geworden. In 1984 werd Noord-Amerika veroverd. In een jaar tijd werden er 20 miljoen dozen verkocht. Hasbro verkocht vanaf 2004 bijna 88 miljoen spellen in 26 landen en 17 talen en die ontwikkeling vertoont een stijgende lijn, met in 2015 een recordjaar. Een aandeel dat in 2010 100 dollar deed, kon in 2015 voor 165 dollar worden afgetikt.

Goede investering

De eerste spellen werden met verlies verkocht. Het fabriceren van een spel kostte in die tijd 75 dollar en ze werden toen verkocht voor 15 dollar. Het bleek een goede investering in het spel te zijn geweest.

Bron: Jon a ross, Flickr (CC BY-ND-2.0)Bron: Jon a ross, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Het spel

Het spel kan wel twee uur in beslag nemen. Het gaat om algemene kennis en bij speciale edities om meer specifieke kennis. Daarnaast speelt de dobbelsteen een rol. Je kunt geluk of pech hebben met gooien. Het spel bevat een bord, pionnen, vraagkaarten, kleine plastic partjes die in de speelstukken passen en een dobbelsteen.

Trivial Pursuit

Van het spel is een standaarduitgave, speciale uitgave en versies voor verschillende leeftijden en specialismen.
Trivial Pursuit kan in teams gespeeld worden maar ook tegen elkaar. Het kan met een paar en met veel spelers gespeeld worden. Het kan ook in een grote groep gespeeld worden. Doorgaans wordt het met twee tot zes spelers gespeeld.

Bordspel

Op het bord is een wiel met vakjes getekend en via sommige vakjes is een partje te winnen. Bij een goed antwoord op de vraag mag de bij de vraag passende kleur in de partjeshouder worden gestoken. Heeft een speler alle zes verschillende partjes in de houder verzameld, dan is hij de winnaar. Elke categorie heeft een eigen kleur en er zijn zes categorieën. De categorieën vragen zijn als volgt:
 1. aardrijkskunde (blauw);
 2. amusement (roze);
 3. geschiedenis (geel);
 4. kunst & literatuur (bruin);
 5. wetenschap & natuur (groen);
 6. sport & ontspanning (oranje).

TROS Triviant

De TROS heeft het spel verwerkt tot een televisiespel. Het kwam als TROS Triviant op de buis. In Amerika, Engeland en Spanje werden ook Trivial Pursuit shows op televisie uitgezonden. Het spel komt ook in vele televisieseries voor, zoals in de komische serie Absolutely Fabulous.

Muziek Triviant

In 2006 werd het Top-40 Spel uitgegeven door Clown Games vanwege het 40-jarig jubileum van de Nederlandse Top 40. De partjes zijn grammofoonplaatjes en de vragen gaan over muziek. Bij het spel hoort een CD met muziekfragmenten. Ook daar worden vragen over gesteld. De originele versie is de Genus uitgave. Daarna verschenen verschillende edities over algemene kennis, Junior editie, Sport editie, De jaren 80 en 90, Babyboomerseditie. Trivial Pursuit is ook als een videogame in de Xbox te spelen. Bovendien is er een computerspel van uitgegeven. De online versie werd in september 2003 gelanceerd.

Er zijn verschillende vragensets te koop, ondermeer:
voor jongere spelers;
 • Star Wars;
 • Saturday Night Live;
 • The Lord of the Rings.

Spellenuitgever Hasbro

Hasbro is het bedrijf dat spellen uitgeeft, ondermeer Trivial Pursuit. Het bedrijf zet enkele miljarden dollars per jaar om en heeft wereldwijd 5.500 medewerkers aan het werk. Het bedrijf werd in 1923 gestart door de broers Herman, Hillel and Henry Hassenfeld. Hasbro staat voor Hassenfeld brothers. Hasbro zet in op maatschappelijk verantwoord ondernemen en draagt bij aan een veilige en duurzame wereld door haar bedrijfsvoering. Hasbro hoort bij de "World's Most Ethical Companies”. Het hoofdkantoor staat in Pawtucket op slechts 45 minuten van Boston en drie uur van New York City. Hasbro heeft kantoren in 40 landen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Triviant, leuk en leerzaamTriviant Pursuit is al meer dan 20 jaar de klassieker op het gebied van vraag- en antwoord spellen. Met uitgebreide edit…
Leuke spellen voor OudejaarsavondLeuke spellen voor OudejaarsavondOudejaarsavond zit er weer aan te komen. Hartstikke gezellig natuurlijk, maar hoe en waar ga je deze avond doorbrengen?…
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…
Leuke spellen om op oudjaarsavond te spelenLeuke spellen om op oudjaarsavond te spelenJe kunt op oudejaarsavond televisie kijken, maar is dat wel echt een leuke activiteit voor de jaarwisseling? Wanneer je…

Sjoelen - hét gezelschapsspel voor OudejaarsavondSjoelen - hét gezelschapsspel voor OudejaarsavondSteevast op Oudejaarsavond wordt de sjoelbak van het zoldertje gepakt en op de tafel gelegd. Oudejaarsavond is sjoelavon…
Dobbelspel voor Sinterklaas en kerst: spelregelsDobbelspel voor Sinterklaas en kerst: spelregelsDe decembermaand is een drukke gezellige maand. Met Sinterklaas worden er vaak surprises gemaakt, maar soms heb je daar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Thetejon, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • www.wikipedia.org
 • www.inventors.about.com
 • www.urlwire.com
 • www.hasbro.com
 • Ww.investor.hasbro.com
 • http://fd.nl/ondernemen/1138397/speelgoedreuzen-mattel-en-hasbro-spreken-over-fusie geraadpleegd op 15 april 2016
 • Afbeelding bron 1: Jon a ross, Flickr (CC BY-ND-2.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 18-01-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.