Rummikub - Gezelschapsspel met stenen, cijfers en jokers

Rummikub - Gezelschapsspel met stenen, cijfers en jokers Op lange winteravonden en lange zomerdagen doen we graag een spelletje. Rummikub is een gezelschapsspel met stenen waar cijfers op staan. Het is een veel verkocht spel dat diverse eervolle vermeldingen won. Het is spannend, vraagt strategisch inzicht en geeft urenlang speelplezier. Het is een van de populairste familiespellen in de wereld, dat gespeeld wordt met stenen met daarop cijfers of jokers.

Rummikub

Rummikub is een succesvol gezelschapspel waarin spanning, geluk, strategie en snelheid gecombineerd zijn tot een spel dat uren speelplezier oplevert. Het combineert elementen van diverse andere spelen tot een spel dat aandacht vasthoudt, fantasie prikkelt en intellectueel een uitdaging vormt. In het spel zitten elementen van:
 • Mah-Jongg;
 • domino;
 • jokeren;
 • schaken.

Bron: RummikubBron: Rummikub

106 stenen met cijfers en jokers

Het spel bevat 106 stenen, inclusief twee jokers. De stenen hebben elk een nummer van 1 tot en met 13 in vier kleuren, rood, geel, zwart en blauw. Het kan gespeeld worden met twee tot vier spelers, die beginnen met 14 stenen op hun bordje. Doel van het spel is om zo snel mogelijk reeksen te vormen van de cijfers en daarbij alle stenen te gebruiken. Dit kunnen opvolgende cijfers zijn van dezelfde kleur, of drie of vier dezelfde cijfers van verschillende kleuren.
Voorbeeld:
 • Je mag van blauw de cijfers 1, 2, 3, 4, 5, 6 en verder naast elkaar leggen;
 • je mag meerdere enen neerleggen, als ze maar verschillend van kleur en minimaal met drie zijn, dus:
 • rode 1, gele 1, zwarte 1.
 • je mag de series pas open op tafel leggen bij een totaal van 30 punten. Daarna mag je in een volgende ronde ook aanleggen bij de series van je medespelers.

Game of the Year

Het spel won diverse prijzen. Het was in 1977 in Amerika Game of the Year, een titel voor het meest verkochte spel van het jaar. In Nederland kreeg het in 1983 een eervolle vermelding Speelgoed van het Jaar in 1983.

Ephraim Hertzano

Het spel is bedacht in de jaren dertig van de 20e eeuw door Ephraim Hertzano. Hij maakte zijn eigen spellen en probeerde die te verkopen aan speelgoedwinkels. Rummikub kon al snel een aantal liefhebbers aan zich binden en via mond-tot-mond reclame groeide het succes. Een eerste kleine fabriek werd in de jaren 50 in Tel-Aviv gebouwd. Het was niet meer dan zijn eigen keuken waar de stenen van het spel vervaardigd werden. Later werd een moderne fabriek gebouwd in Arad, een plaatsje in de Negev-woestijn in Israël. De kinderen van Ephraim stichtten deze fabriek.

Distibuteur

Aan de geschiedenis van de distributeur zit ook al zon succesverhaal. Adi Golad en zijn vrouw Margreeth ontdekten tijdens een vakantie in Israël in de woestijn een spel met stenen en cijfers. Ze speelden het, vonden het leuk en namen het mee naar Nederland om er met hun familie mee te spelen. Al snel bleek dat de familie, vrienden en kennissen belangstelling hadden om zelf zon spel in huis te hebben. Golad verkocht zijn auto en van dat geld importeerde hij een eerste zending van 500 spellen. Hij kon toen niet bevroeden wat een geweldig succes dit zou worden.

Miljoenen spellen

In 1986 werden er in Nederland niet minder dan 600.000 Rummikub-spellen verkocht. Dertig jaar later loopt dat aantal in de miljoenen. Golad werd spellendistributeur voor de BeNeLux met de naam Goliath.
Rummikub spreidde zijn vleugels over de wereld uit en wordt in tientallen landen verkocht.

Stevige stenen

Rummikub is niet alleen een leuk spel, het is ook erg mooi gemaakt. De stenen zijn stevig en glad en voelen lekker in de hand. Ze zijn gemaakt van onbreekbaar plastic en hebben een prettig gewicht waardoor er buiten mee gespeeld kan worden: de stenen waaien in een briesje niet weg.

Rummikub is er in vele varianten, waaronder een iPad-versie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spel met Rummikub-stenen: JokerenSpel met Rummikub-stenen: JokerenRummikub is een gezelschapsspel dat in Nederland veel wordt gespeeld. Met de stenen van Rummikub zijn ook vele andere sp…
Bijbelverhalen: (Koning) DavidBijbelverhalen: (Koning) DavidDavid en de Bijbel. Bij veel mensen gaat er misschien wel een lichtje branden. Er zijn weinig personen in de Bijbel waar…

Habbo: Het promoten van je kamerHabbo (ook bekend als habbohotel) is een online spel gericht op jongeren. Wellicht speel je het en heb je ook al een moo…
Activiteiten en spelletjes tijdens de winterActiviteiten en spelletjes tijdens de winterOp een koude winterdag zijn er genoeg spelletjes en activiteiten te doen voor kinderen. Juist in de winter gebeuren er b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Peng, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Rummikub
 • Persbureau Ameland
 • Afbeelding bron 1: Rummikub
Reactie

Greet, 22-12-2015
M.H.,

Ik had een vraagje kan ik bij jullie ook losse standaards krijgen voor rummikub waar de pootjes aan vast zitten.Dit doe ik bij de zonnebloem met de ouderen maar ze zijn steeds de pootjes kwijt bij die lossen. Heb er 10 nodig als dit kan wat gaat dat dan kosten.

Vriendelijke groeten.

Mevr. M.Vroegop-Maarseveen
de Flier 3556
6605zk Wijchen Reactie infoteur, 22-12-2015
Dag Mevr. M.Vroegop-Maarseveen,
Nee, helaas, die heb ik niet. Mijn tip is om ze door een handige knutselaar te laten maken.
Hoop dat het lukt.

Vriendelijke groeten,
Sjaan fan Ameland

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-04-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.