Rummikub - Gezelschapsspel met stenen, cijfers en jokers
Op lange winteravonden en lange zomerdagen doen we graag een spelletje. Rummikub is een gezelschapsspel met stenen waar cijfers op staan. Het is een veel verkocht spel dat diverse eervolle vermeldingen won. Het is spannend, vraagt strategisch inzicht en geeft urenlang speelplezier. Het is een van de populairste familiespellen in de wereld, dat gespeeld wordt met stenen met daarop cijfers of jokers.
Rummikub
Rummikub is een succesvol gezelschapspel waarin spanning, geluk, strategie en snelheid gecombineerd zijn tot een spel dat uren speelplezier oplevert. Het combineert elementen van diverse andere spelen tot een spel dat aandacht vasthoudt, fantasie prikkelt en intellectueel een uitdaging vormt. In het spel zitten elementen van:
- Mah-Jongg;
- domino;
- jokeren;
- schaken.
Bron: Rummikub 106 stenen met cijfers en jokers
Het spel bevat 106 stenen, inclusief twee jokers. De stenen hebben elk een nummer van 1 tot en met 13 in vier kleuren, rood, geel, zwart en blauw. Het kan gespeeld worden met twee tot vier spelers, die beginnen met 14 stenen op hun bordje. Doel van het spel is om zo snel mogelijk reeksen te vormen van de cijfers en daarbij alle stenen te gebruiken. Dit kunnen opvolgende cijfers zijn van dezelfde kleur, of drie of vier dezelfde cijfers van verschillende kleuren.
Voorbeeld:
- Je mag van blauw de cijfers 1, 2, 3, 4, 5, 6 en verder naast elkaar leggen;
- je mag meerdere enen neerleggen, als ze maar verschillend van kleur en minimaal met drie zijn, dus:
- rode 1, gele 1, zwarte 1.
- je mag de series pas open op tafel leggen bij een totaal van 30 punten. Daarna mag je in een volgende ronde ook aanleggen bij de series van je medespelers.
Game of the Year
Het spel won diverse prijzen. Het was in 1977 in Amerika
Game of the Year, een titel voor het meest verkochte spel van het jaar. In Nederland kreeg het in 1983 een eervolle vermelding
Speelgoed van het Jaar in 1983.
Ephraim Hertzano
Het spel is bedacht in de jaren dertig van de 20e eeuw door Ephraim Hertzano. Hij maakte zijn eigen spellen en probeerde die te verkopen aan speelgoedwinkels. Rummikub kon al snel een aantal liefhebbers aan zich binden en via mond-tot-mond reclame groeide het succes. Een eerste kleine fabriek werd in de jaren 50 in Tel-Aviv gebouwd. Het was niet meer dan zijn eigen keuken waar de stenen van het spel vervaardigd werden. Later werd een moderne fabriek gebouwd in Arad, een plaatsje in de Negev-woestijn in Israël. De kinderen van Ephraim stichtten deze fabriek.
Distibuteur
Aan de geschiedenis van de distributeur zit ook al zo’n succesverhaal. Adi Golad en zijn vrouw Margreeth ontdekten tijdens een vakantie in Israël in de woestijn een spel met stenen en cijfers. Ze speelden het, vonden het leuk en namen het mee naar Nederland om er met hun familie mee te spelen. Al snel bleek dat de familie, vrienden en kennissen belangstelling hadden om zelf zo’n spel in huis te hebben. Golad verkocht zijn auto en van dat geld importeerde hij een eerste zending van 500 spellen. Hij kon toen niet bevroeden wat een geweldig succes dit zou worden.
Miljoenen spellen
In 1986 werden er in Nederland niet minder dan 600.000 Rummikub-spellen verkocht. Dertig jaar later loopt dat aantal in de miljoenen. Golad werd spellendistributeur voor de BeNeLux met de naam Goliath.
Rummikub spreidde zijn vleugels over de wereld uit en wordt in tientallen landen verkocht.
Stevige stenen
Rummikub is niet alleen een leuk spel, het is ook erg mooi gemaakt. De stenen zijn stevig en glad en voelen lekker in de hand. Ze zijn gemaakt van onbreekbaar plastic en hebben een prettig gewicht waardoor er buiten mee gespeeld kan worden: de stenen waaien in een briesje niet weg.
Rummikub is er in vele varianten, waaronder een iPad-versie.
Lees verder