Paashaas van terracottapotjes

Paashaas van terracottapotjes Iets leuks voor Pasen maken? Er zijn genoeg dingen te bedenken die met Pasen te maken hebben zoals bijvoorbeeld zelf je paashaas knutselen. Zowel meisjes als jongens hebben hier hun plezier aan, de knutseltijd bedraagt ongeveer 1,5 uur.

Pasen, een feestdag waarop je 's morgens chocolade eitjes mag rapen in de tuin, die er door de paashaas zijn verstopt.

Misschien wil je wel je eigen paashaas maken die ook nog eitjes in zijn potje kan bewaren. Hij wordt gemaakt van terracotta potjes van verschillende groottes en knutselkarton. Je hebt wel een beetje hulp nodig van je ouders bij de voorbereiding maar de rest kun je alleen afwerken.

Al benieuwd hoe de paashaas gemaakt moet worden?

Kijk dan in het lijstje wat je nodig hebt, lees de beschrijving en ga lekker aan de slag met verven en knippen en plakken.

Wat heb je nodig

 • Terracotta potje doorsnee 11 cm.
 • Terracotta potje doorsnee 9 cm.
 • Terracotta potje doorsnee 5 cm.
 • Plastic bakje
 • Grote verfborstel
 • Grondverf
 • Middelgrote verfborstel
 • Kleine verfborstel
 • Acrylverf in de kleuren donkerbruin, wit, rood, geel
 • Keukenpapier
 • Water
 • Houten bal doorsnee 25 cm.
 • Houten bal doorsnee 18'cm.
 • Lijmkit
 • Lijmkitpistool
 • Zwarte stift met dunne punt
 • Oogjes 2 stuks (zijn los verkrijgbaar maar ook in zakjes met meerdere)
 • Knutselkarton in de kleuren lichtbruin, donkerbruin, roze
 • Prikker
 • Föhn

Voorbereiding

Het lijmen van de potjes
Laat je ouders hierbij helpen. De grootste potjes van 11 en 9 cm. worden als eerste gelijmd met de lijmkit, het kleinste potje dient hiervoor over het grootste potje te worden geschoven, doe eerst de lijm aan de binnenkant van het kleinste potje ongeveer halverwege, duw goed aan.
Daarna wordt het potje van 5 cm. aan de grootste pot onderaan gelijmd, doe de lijm op het grootste potje en duw het kleinste goed aan in de lijm.
Als laatste worden de houten bollen gelijmd.
De grootste wordt het staartje van de paashaas en wordt op de grote pot gelijmd, de kleinste wordt de neus en op het kleinste potje gelijmd, let goed op dat je de neus op de voorkant lijmt.
Laat alles goed drogen en controleer of alles goed vastzit.

Het verven met de grondverf
Verf alles met de grondverf, gebruik hiervoor de grote borstel ,de binnenkant hoeft niet.

De afwerking van de paashaas

Het verven van de paashaas
Verf de paas voor het grootste gedeelte met bruin, voor het buikje en het gezichtje gebruik je een lichte kleur meng hiervoor een beetje bruin, wat geel en wat wit.
Droog hem goed met de föhn, voel voorzichtig met een vinger of alles goed droog is.
Geef daarna de haas een paar wangetjes meng wat rode met een klein beetje witte verf.
Teken met de viltstift een mondje en wat tandjes, en maak de tandjes wit doe hiervoor een klein beetje witte verf aan een prikker.
Verder kun je nog met de viltstift een paar puntjes maken in het gezichtje.

Het maken van de voetjes, de oortjes en de haartjes van knutselkarton
Voor de haartjes knip je van het lichtbruine karton hele smalle strookjes papier en die vouw je steeds dubbel totdat je niet verder meer kunt vouwen haal ze uit elkaar en klaar zijn je haartjes, kijk zelf hoeveel haartjes je leuk vind en hoe lang je ze wilt hebben.
Doe wat lijmkit op het bovenste potje en plak de haartjes vast.
De voetjes maak je uit bruin karton. Doe wat lijm aan de onderkant aan de voorzijde van het grootste potje en duw de voetjes er tegen aan. Ze zijn ongeveer 6 cm. lang.
De oortjes knip je eerst uit bruin papier, ongeveer 7,5 cm.lang en dan iets kleiner uit roze papier, ongeveer 7 cm.lang plak de roze boven op de bruine en daarna alle twee achter op het hoofdje. Duw goed aan. Je kunt ze eventueel met een elastiekje vastzetten als ze niet gelijk blijven zitten. Trek het elastiekje over de oortjes en het bovenste potje.
Plak als laatste de oogjes links en rechts iets boven het neusje.

Zo nu is je paashaas klaar, lekker smullen maar van je eitjes.

Lees verder

© 2014 - 2024 Knutselidee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knutselen met kinderen voor PasenKnutselen met kinderen voor PasenHet is niet altijd even makkelijk om origineel uit de hoek te komen en daarom kan dit knutselidee je misschien wel helpe…
Varkentje van zinken emmertje en terracottaVarkentje van zinken emmertje en terracottaEen zinken emmertje en twee kleine terracotta potjes die worden omgetoverd tot varkentje met wat verf, karton en wiebelo…
Een kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayEen kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayFoam Clay is een zelf hardende klei waar kleine, witte schuimballetjes aan toe zijn gevoegd. Je kunt er voorwerpen van b…
Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Als de dagen langer worden en de zon meer begint te schijnen, komt Pasen steeds dichterbij. De paastakken, paaseieren en…

Vogelhuisje van terracottaVogelhuisje van terracottaZelf je eigen vogelhuisje maken van een terracotta schaaltje en kom, waar de vogeltjes in kunnen schuilen of eten er gaa…
Een ketting knopenEen ketting knopenEen ketting knopen is vrij eenvoudig en snel gemaakt. Het resultaat is een lichte ketting omdat je minder kralen gebruik…
Knutselidee (11 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.