Spanen doosjes voor Pasen

Spanen doosjes voor Pasen Grote ronde spanen doosjes versieren voor Pasen of de lente, echte blikvangers waar iedereen zijn oog op zal laten vallen door hun leuke lentekleur en de materialen waarmee de doosjes versierd worden

Spanen doosjes voor Pasen en de lente

Spanen doosjes zijn in verschillende vormen en maten verkrijgbaar en je kunt ze op veel manieren bewerken met diverse materialen. Leuk als versiering met Pasen of gewoon omdat de lente eraan komt, versier je kamer met deze eigengemaakte werkstukjes en zet ze op tafel of op de kast en je zult van iedereen bewondering oogsten.

Hoe kun je je doosjes versieren?

Verf de doosjes lichtgeel, een kleur die bij Pasen en bij de lente hoort en vervolgens versier je ze met paaslint, een nestje met een kip en een kuikentje, bloemen van karton, geel en groen lint, houten kralen of andere materialen naar eigen smaak. Rond de tijd van Pasen is er meestal een groot assortiment van spulletjes te koop die je kunt gebruiken om wat leuks voor Pasen te maken.
De beschrijving van het doosje op de foto volgt hieronder .Uiteraard kun je ook andere materialen gebruiken die je zelf nog in huis hebt liggen.

Benodigdheden

 • Rond spanen doosje doorsnee 16 cm.
 • Acrylverf in de kleur light yellow
 • Vernis op waterbasis
 • Potlood
 • Houten kralen 4 stuks doorsnee 18 mm.
 • Breed paaslint
 • Lichtgeel en groen lint
 • Decostof lichtgeel
 • Knutselkarton in de kleuren groen en geel
 • Contactlijm
 • Lijmkit en lijmpistool
 • Klein schaartje
 • Grote schaar
 • Middelgrote verfborstel
 • Plastic bakje
 • Föhn

Beschrijving

Verven van het doosje en het plakken van lint en het nestje
Verf het doosje met de acrylverf, gebruik maar een heel klein beetje water zodat de verf goed hecht aan het doosje, verf het doosje tweemaal met deze verf en droog alles met de föhn.Vervolgens kun je het doosje nog een mooie glanslak geven met vernis en nogmaals drogen met de föhn. Vervolgens plak je met contactlijm smal geel lint op de rand van de deksel en iets breder paaslint in het midden op het doosje. Hierbij kun je het beste steeds een beetje lijm op het doosje doen, duw dan het lint aan en ga zo helemaal rond bij zowel het dekseltje als het doosje en knip netjes het uiteinde af. Plak daarna het nestje met kip en kuikentje in het midden op het dekseltje met de lijmkit.

Verven met acrylverfVerven met acrylverf
Verven met vernisVerven met vernis
Plakken van het lint en nestjePlakken van het lint en nestje

Bewerking van de decostof
Knip twee stukjes stof van 15 bij 11 cm. uit de rol met decolint. Daarna knip je twee stukken groen lint van 20 cm. Sla het groene lint in het midden om de decostof en knoop dit vast. Vervolgens duw je met behulp van het kleine schaartje de uiteinden van het lint door het gaatje van de houten kralen. Doe wat contactlijm onder het stukje lint en plak beide stukjes stof naast het nestje op de deksel.
Groene blaadjesGroene blaadjes
Narcissen maken van karton
We gaan nu narcissen maken van knutselkarton. Als eerste beginnen we met de groene blaadjes, per blaadje heb je een stukje groen karton nodig van 2 bij 5 cm. Teken met potlood in het midden van het karton een lijn, je kunt nu makkelijk een blaadje tekenen en dit uitknippen. Gebruik dit blaadje om nog 11 blaadjes te maken. Als laatste maak je met een aardappelmesje in het midden een ril, zodat je de blaadjes dubbel kunt vouwen. Plak dan twee blaadjes op elkaar.

Daarna maken we de buitenste gele bloemblaadjes. Hiervoor knip je uit geel karton 6 cirkels met een diameter van ongeveer 6,5 cm. Neem een cirkel en teken in het midden een lijn en tevens 2 lijnen kruislings over de middellijn. Ook hier teken je weer bloemblaadjes en knip de bloemblaadjes uit. Trek nog eens 5 bloemblaadjes over en knip deze uit.

Vervolgens gaan we de binnenste gele bloemblaadjes maken. Knip uit geel karton 6 stukjes van 3 bij 7 cm., links en rechts knip je schuin stukjes af, 1 cm. vanaf de kant gemeten. Maak een ril op 0,5 cm. vanaf de onderkant en knip hier een paar driehoekjes uit het karton, daarna vouw je de onderkant om bij de ril. Bovenaan knip je met een klein schaartje wat golfjes en daarna een paar sneetjes, deze hoeven niet diep te zijn. Rol het bloemblaadje om het potlood.

Buitenste bloemblaadjesBuitenste bloemblaadjes
Binnenste bloemblaadjesBinnenste bloemblaadjes
Doe wat contactlijm aan de onderkant van een van de stukjes van het opgerolde bloemblaadje en plak de andere stukjes hierop vast en daarna plak je de zijkanten aan elkaar.Tot slot plak je met contactlijm eerst de buitenste bloemblaadjes op de groene blaadjes, daarna de binnenste blaadjes. Om de binnenste bloemblaadjes goed bevestigd te krijgen kun je een potlood gebruiken, steek dit in de opening van de bloem en duw tot alles goed vastzit. Plak dan de bloemblaadjes aan de buitenkant vast.

Plakken van de bloemblaadjesPlakken van de bloemblaadjes
Bovenaanzicht doosjeBovenaanzicht doosje
Zijaanzicht doosjeZijaanzicht doosje

Veel plezier met knutselen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Knutselidee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
Knutselen met uw peuterEen peuter vind het leuk om van alles te ontdekken en zelf te maken. Uw peuter zal dan ook trots laten zien wat hij/zij…
Kinderfeestjes met laag budgetVoor kinderen is het het belangrijkste feestje van het jaar, hun feestje met vriendjes en vriendinnetjes. Dagen van te v…
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…

Houtworm en houtrot oplossenHoutworm en houtrot zijn vaak een pest. Houtworm is in bijna elk huis te vinden, maar is gelukkig makkelijk te behandele…
Knutselidee (11 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.