Vogelhuisje van terracotta

Vogelhuisje van terracotta Zelf je eigen vogelhuisje maken van een terracotta schaaltje en kom, waar de vogeltjes in kunnen schuilen of eten er gaat wel wat tijd in zitten, maar het is super leuk om te maken en het resultaat is de moeite waard, zowel voor jongens als meisjes, de knutseltijd bedraagt 2 tot 2,5 uur.

Als je van verven en kleien houdt is dit wellicht iets voor jou om zelf te maken

Het vogelhuisje wordt geverfd in een lichte kleur en krijgt daarna een dakje van pannetjes van klei, dit lijkt moeilijk maar dat valt reuze mee als je de beschrijving goed volgt dan lukt het je vast.

Een leuk huisje voor de vogeltjes met natuurlijke materialen verder afgewerkt

Om het huisje nog mooier te laten uitzien wordt het afgewerkt met rendiermos, eikeltjes, korstmos en een paddestoeltje en de opening wordt bedekt met klei zodat het een beetje uitziet als een deurtje met een opstapje.

Alles wat je nodig hebt

 • Terracotta kom (geribbeld) doorsnee 15 centimeter
 • Terracotta schaaltje, het schaaltje moet zo groot zijn dat de kom als je hem op zijn kop zet in het schaaltje past
 • Aluminiumfolie
 • Zelfdrogende rode klei
 • Paddestoeltje
 • Eikeltjes twee stuks
 • Acrylverf in de kleur ivoor
 • Rendiermos paars en groen
 • Korstmos
 • Grote borstel
 • Middelgrote borstel
 • Plastic bakje
 • Keukenpapier
 • Tang (klein) om een kleine opening in de kom te maken
 • Lijmkit
 • Lijmkitpistool
 • Föhn
 • Blanke vernis (voor als het huisje in de regen komt te staan)
 • Klein schaartje
 • Grondverf

Voorbereiding

Met wat hulp van je ouders wordt eerst een kleine opening gemaakt in de kom door met het tangetje voorzichtig stukje voor stukje wat af te breken van het kommetje, dit zal misschien niet helemaal mooi rond worden maar dat is niet erg dat wordt later met klei mooi afgewerkt, vervolgens wordt de kom vastgelijmd op het schaaltje, hiervoor doe je flink wat lijm op de rand van de kom en duw het geheel goed aan. Als laatste wordt alles met de grondverf geverfd, let hierbij op dat ook de zijkanten worden geverfd, dit kun je het beste twee dagen voordat je het huisje af gaat werken doen.

Het afwerken van het huisje

Als eerste wordt het huisje met de ivoorkleurige acrylverf met de middelgrote borstel geverfd, hierbij moet je goed met het borsteltje tussen de kom en het schaaltje verven en ook de zijkanten niet vergeten zodat alles mooi geverfd is, als dit klaar is maak je alles met de föhn goed droog.

Daarna wordt het dakje gemaakt, neem hiervoor een flink stuk aluminiumfolie en en duw de folie in elkaar, dit hoeft niet helemaal plat je moet in elk geval de vorm van een kegel krijgen en deze kegel lijmen we dan bovenop de kom vast met lijmkit, weer goed aanduwen.

Het werken met de klei

De aluminiumfolie gaan we nu afwerken met de rode klei, hiervoor gaan we dakpannetjes maken, maak hiervoor bolletjes van de klei en duw ze met de vinger plat en vorm ze links en rechts met je vinger zodat ze aan de onderkant rond worden, maak hiervoor een aantal pannetjes, plak ze vast met de lijmkit, hiervoor begin je onderaan, de eerste rij moet tevens een stukje over de kom worden geplakt dan zie je de aluminiumfolie niet meer, ga helemaal rond.

Dan komt de tweede rij maak deze ook helemaal rond, het bovenste stukje werk je dan af met een bolletje klei, dan is je dakje klaar. Maak ook nog een raampje van klei, hiervoor heb je een groot bolletje klei en twee kleine bolletjes klei nodig, de grootste duw je met je vingers plat tot een rondje, dit wordt het raampje zelf en de twee kleinste bolletjes rol je uit, de twee rolletjes duw je dan op het raampje net als een kruisje, als laatste pak je twee grote rolletjes klei, met de ene rol ga je de rand van de opening bedekken zodat er een deurrand ontstaat, de tweede rol druk je plat dit wordt dan je opstapje, maak hier met een klein schaartje een paar lijntjes in.

Plakken van de materialen

Begin met de rand van de deur, doe wat lijm op de opening en duw de rol klei hierin goed aan rond de rand van de opening, de tweede rol klei dat je met het schaartje hebt gevormd wordt op het schaaltje vastgelijmd en als laatste wordt het raampje op de kom vastgelijmd met de lijmkit. Lijm daarna op de kom op verschillende plaatsen wat paars rendiermos, dan gaan we onderaan de kom op het schaaltje de eikeltjes, korstmos, groene rendiermos en het paddestoeltje met de kit vastlijmen. Als het huisje in de regen komt te staan kun je het eventueel als laatste nog met blanke vernis aflakken.

Zo nu kan het huisje naar buiten, leg wat voer in de opening en nu maar wachten tot de vogeltjes komen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Knutselidee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vogels: het bouwen van een vogelhuisjeVogels: het bouwen van een vogelhuisjeHet maken van een vogelhuisje hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn verschillende modellen die eenvoudig in elkaar gezet…
De pizzarette: zelf mini-pizza's bakkenDe pizzarette: zelf mini-pizza's bakkenDe pizzarette wordt steeds populairder. Voor iedereen die het gourmetten en fonduen zat is tijdens de feestdagen of ande…
Terracotta potten stapelen voor een leuk effect in de tuinTerracotta potten stapelen voor een leuk effect in de tuinHet stapelen van terracotta potten kan zorgen voor een leuk effect in de tuin. Maar hoe doe je dit eigenlijk en waar moe…
Varkentje van zinken emmertje en terracottaVarkentje van zinken emmertje en terracottaEen zinken emmertje en twee kleine terracotta potjes die worden omgetoverd tot varkentje met wat verf, karton en wiebelo…

Hoe je van een theekistje een sieraden/opbergdoosje maaktHoe je van een theekistje een sieraden/opbergdoosje maaktVan een theekistje kun je een heel leuk kistje maken waar je sieraden of andere dingetjes in kunt bewaren, de theekistje…
Van broodplankje tot spiegel en sieradenrekjeVan broodplankje tot spiegel en sieradenrekjeEen leuk idee voor te knutselen voor meisjes is dit broodplankje met spiegeltje dat tevens gebruikt kan worden om sierad…
Knutselidee (11 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.