Canvasdoek onderwaterwereld

Canvasdoek onderwaterwereld Maak je eigen zeeaquarium met dit canvasdoekje met gipsen zeefiguurtjes. Het schilderijtje is zowel voor jongens als meisjes geschikt en de knutseltijd bedraagt ongeveer 1,5 uur. Misschien een idee voor je volgende kinderfeestje of gewoon gezellig samen met je ouders knutselen.

Hoe ziet de wereld er onder water uit?

Onder water leven veel verschillende dieren en er groeien veel planten. Misschien ben je al eens in een zeeaquarium geweest.
Je ziet er visjes met de mooiste kleurtjes en andere zeedieren zoals bijvoorbeeld dolfijnen, haaien enz. Ook zie je hier de planten die onder water groeien. Teveel om op te noemen dus. Wil je zelf aan de slag ?

Maak nu je eigen zeeaquarium voor aan de muur

Op een canvasdoekje ga je zelf de zee schilderen, zeefiguurtjes van gips maken en deze een leuk kleurtje geven en van tillandsia plantjes maken, verder kun je het doekje nog versieren met parels.

Benodigdheden

 • Canvasdoek grootte 25 x 25 cm.
 • Gietmal voor gipsen zeefiguurtjes
 • Zakje gips
 • Oud plastic bakjes (voor het mengen van de gips, en voor water voor het verven)
 • Lollystokje ( of ander houten stokje)
 • Stukje karton
 • Schelpjes
 • Tillandsia
 • Parels
 • Acrylverf in de kleuren wit, blauw,bruin, geel voor het canvasdoek
 • Acrylverf in de kleuren die je zelf mooi vindt voor de zeefiguurtjes
 • Lijmkit
 • Lijmkitpistool
 • Oude theedoek
 • Keukenpapier
 • Kleine verfborsteltjes
 • Middelgrote verfborsteltjes
 • Föhn

Beschrijving

Hierna volgt een beschrijving van hoe je als eerste de zeefiguurtjes moet maken en daarna hoe je het schilderijtje af moet werken. Allereerst volgt de voorbereiding. Daarna ga je met het canvasdoekje aan de slag.

Voorbereiding

Het gieten van de zeefiguurtjes
Dit dient op zijn minst een dag van tevoren te worden gedaan zodat de gipsen figuurtjes goed kunnen drogen. Doe dit samen met je ouders. Kijk op de verpakking hoeveel gips en hoeveel water er gebruikt moeten worden. Gebruik hiervoor het plastic bakje en roer alles goed door met het lollystokje totdat je een glad papje hebt.

Zorg dat de mal goed recht ligt. Gebruik hiervoor b.v. potjes of doosjes waar je de mal met de rand op kunt leggen zodat de gips goed wordt verdeeld in de mal. Laat dan de gips drogen. Aan de buitenkant wordt de gips vrij snel hard, maar van binnen duurt dit wat langer. Na ongeveer een uur kun je de mal keren en druk je de figuurtjes boven de theedoek voorzichtig eruit. Soms vallen ze er al vanzelf uit, probeer daarom zo dicht mogelijk op de tafel te werken. Leg daarna de figuurtjes te drogen op het karton, dan drogen ze goed op.

De dag van het kinderfeestje, het afwerken van het canvasdoekje

Het verven van het canvasdoekje
Gebruik hiervoor de middelgrote verfborsteltjes. Begin onderaan met de bodem van de zee. Gebruik hiervoor bruine, gele en eventueel wat witte verf zodat je een beetje een zandkleur krijgt. Daarna ga je de zee verven met blauw en wat wit erdoorheen.
Maak wat witte golfjes door met een klein borsteltje met witte verf door de blauwe verf op het canvasdoek te gaan. Je kunt ook zelf nog wat plantjes met groen op de bodem van de zee maken als je dat leuk vindt.

Het verven van de gipsen figuurtjes
Gebruik hiervoor de kleinere verfborsteltjes. Verf de figuurtjes in de kleuren die je zelf mooi vindt. Zorg dat de borsteltjes goed schoon en droog zijn voordat je met een andere kleur begint, gebruik hiervoor het keukenpapier. Misschien heb je al wel eens visjes gezien in een aquarium, probeer dan die kleurtjes eens.

Het afwerken van het canvasdoekje
Zorg eerst dat alles goed droog is. Gebruik hiervoor de föhn. Zowel het schilderijtje als de diertjes moeten eerst droog worden geföhnd. Voel voorzichtig met een vinger of dit inderdaad het geval is.

Dan kun je beginnen met het vastplakken van de gipsen figuurtjes, tillandsia, de schelpen en de parels. Hiervoor gebruik je de lijmkit, gebruik genoeg lijm zodat alles goed houdt. Hier heb je wat hulp nodig van je ouders, je moet namelijk goed hard duwen om de lijm uit het lijmkitpistool te krijgen. De schelpjes kun je trouwens het beste plakken door lijm aan de randjes te doen. Als de lijm namelijk in het schelpje wordt gedaan krijg je het schelpje niet vast.

Geef het schilderijtje een leuke plaats aan de muur of zet het op je bureau.

Lees verder

© 2014 - 2024 Knutselidee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een originele zwangerschapsherinnering: een gipsbuikDe nieuwste trend als origineel aandenken van je zwangerschap: een gipsafdruk van je buik. Deze gipsafdruk kun je met mo…
Een kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayEen kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayFoam Clay is een zelf hardende klei waar kleine, witte schuimballetjes aan toe zijn gevoegd. Je kunt er voorwerpen van b…
Knutselen met kinderen: thema zomer/waterKnutselen met kinderen: thema zomer/waterDe meeste kinderen spelen graag met water. Je doet ze dan ook een groot plezier als je in de zomer een emmer water naar…
Houten bordje met maskertjes van gipsHouten bordje met maskertjes van gipsEen leuk idee voor aan de muur is dit zelfgemaakte houten bordje dat geverfd wordt en daarna versierd wordt met zelf geg…

Een ketting knopenEen ketting knopenEen ketting knopen is vrij eenvoudig en snel gemaakt. Het resultaat is een lichte ketting omdat je minder kralen gebruik…
Band-it: Loom Bands, de Zomerrage van 2014Band-it: Loom Bands, de Zomerrage van 2014Met Band-it kun je zelf sieraden, haarspelden en overige accessoires maken van kleurrijke rubberen bandjes. De zomerrage…
Knutselidee (11 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.