Een ketting knopen
Een ketting knopen is vrij eenvoudig en snel gemaakt. Het resultaat is een lichte ketting omdat je minder kralen gebruikt dan bijvoorbeeld bij rijgen of kettelen. Ook geeft een geknoopte ketting vaak een speels en los effect. Vooral met wat grotere of opvallende kralen kan je leuke kettingen maken.
Benodigdheden
- Kniptang
- Koord
- Kralen
- Kralenbord (eventueel)
- Platbektangen, twee
- Slotje met aanbuigringetje
- Splitringetjes
Kralen
Afhankelijk van de maat van het koord zijn de meeste kralen geschikt voor een geknoopte ketting. Overigens staan bij een geknoopte ketting juist de wat grotere en opvallende kralen mooi, omdat ze verder uit elkaar geplaatst worden komen ze beter uit. Knopen is een ideale manier om bij bijzondere kralen te gebruiken. Mocht je liever kleine kralen met dunne rijggaten gebruiken, kies dan voor dunner koord. In de voorbeeldketting zijn een mix van glaskralen, houten kralen en kunststof kralen gebruikt.
Kralenbord
Een kralenbord is niet noodzakelijk maar wel handig als je de ketting wil ontwerpen. Je kan met de kralen zo verschillende ideeën en combinaties uitproberen, totdat je je uiteindelijke ontwerp hebt gemaakt. In plaats van een kralenbord kan je als alternatief ook een deksel van bijvoorbeeld een schoenendoos gebruiken waar je een doek van microvezel of badstof inlegt.
Koord
In dit voorbeeld wordt waxkoord van 1 mm gebruikt, maar er is ook dunner koord van 0,5 mm verkrijgbaar als je kralen met een dun rijggat wil gebruiken. Koord is er in allerlei kleuren. Bij deze ketting is voor een groen/bruine kleur gekozen, maar zwart wordt het meest gebruikt en past bijna overal bij.
Slotje
Deze ketting heeft een karabijnslotje, maar andere slotjes zijn zeker ook mogelijk. Je kan een bijvoorbeeld ook een kapittelslot gebruiken als je dat handiger of mooier vindt. In plaats van zilverkleur kan je kiezen voor brons of koper.
Splitringetjes
Dit zijn ringetjes die niet open kunnen schieten zoals met aanbuigringetjes wel kan gebeuren. Als het koord zou gaan slijten zou het door de ruimte van het aanbuigringetje kunnen schieten, waardoor de ketting los zou komen.
De ketting maken
Lengte van de ketting bepalen
Knip van het koord twee stukken van ongeveer 120 - 150 centimeter voor een korte ketting. Voor een lange ketting mag je wel 3 meter per stuk draad gebruiken. Zo'n ketting kan dan ook eventueel dubbel om de hals gedragen worden. Ik zou zeker niet te kort knippen, liever iets langer. Waxkoord is niet duur en het is vervelend als je ketting korter uitvalt dan de bedoeling was. Voor de ketting in het voorbeeld zijn twee lengtes van 150 centimeter gebruikt en de uiteindelijke lengte van de ketting is 60 centimeter.
Het knopen
Maak een knoop ongeveer in het midden van de twee draden zoals op het voorbeeld op de foto. Knip hierna de uiteinden van de draden iets schuin af en wrijf met je vingers even over de uiteinden. Zo gaan de draden makkelijker door de rijggaten van de kralen. Rijg de eerste kraal, die je in het midden van de ketting wil hebben, over één van de twee draden naar de knoop toe. Maak aan de andere kant van de kraal weer een knoop met de twee draden. Je mag de knoop strak aansluiten, dan krijg je een wat vollere ketting of je kan wat ruimte naast de kraal laten en losser knopen. Zo gebruik je minder kralen en wordt de ketting lichter. Van beide draden gaat er dus één door de kraal en één langs de kraal. Ga zo verder met knopen tot de ketting ongeveer de juiste lengte heeft. Hou er rekening mee dat de ketting nog iets langer wordt als het slotje er nog aan vastgemaakt moet worden.
Knoop in het midden van de draden
Eerste kraal met knopen
Meerdere kralen geknoopt
Afwerken van de ketting
Als de ketting op de goede lengte is schuif dan een splitringetje over één van de twee draden en maak nog een laatste knoop met de twee draden. Doe hetzelfde aan de andere kant van de ketting en maak dan het slotje vast aan het splitringetje met twee platbektangen. Plaats hiervoor de tangen aan beide zijden van het aanbuigringetje van het slotje en beweeg de zijden van elkaar. Doe het splitringetje in de opening die ontstaan is in het aanbuigringetje en sluit dat weer met de twee platbektangen. De draden van het koord kunnen met een kniptang vrij dichtbij de knoop afgeknipt worden.
Splitringetje bevestigd aan einde van de ketting
Slotje en splitringetje aan andere einde
Afknippen van de draden
Lees verder