Van een pollepel een paashaas maken
Een pollepel gebruik je normaal gesproken bij het koken maar van een pollepel kun je ook een paashaas maken door hem een kleurtje te geven en met wat karton, wiebeloogjes, pompons en raffia en nog diverse andere materialen verder te versieren.
Wat kun je zoal van een pollepel maken?
Met een beetje fantasie kun je zelf verschillende dieren bedenken die je van een pollepel kunt maken, denk daarbij eens aan een muis, een varkentje, een schildpad, een bij, en nog veel meer om op te noemen. Overigens is een pollepel helemaal niet duur en ook de andere materialen hoeven niet veel te kosten, zelfs met een klein budget kun je hier wat leuks van maken.
Hoe ga je te werk om je idee uitgewerkt te krijgen?
Verf de pollepel in de kleur van het dier dat je wilt maken en gebruik voor het maken van de oren ook knutselkarton in deze kleur. Hierbij moet je wel opletten dat je lichte kleuren gebruikt omdat je ook nog een gezichtje op de pollepel moet tekenen. Werk daarna het gezichtje nog verder af met bijvoorbeeld wiebeloogjes, pompons, watten enzovoort. Je kunt bijvoorbeeld een bij maken, de pollepel verf je dan geel. Voor het lijfje kun je geel karton gebruiken waar je smalle zwarte stroken op plakt en gebruik voor de voelsprieten zwarte chenilledraadjes.
Benieuwd hoe je een pollepel om kunt toveren tot paashaas? Dan staan hieronder de beschrijving en de benodigdheden die je nodig hebt om de paashaas te maken, hang hem bijvoorbeeld aan de muur (boor dan een gaatje bovenin de lepel) of zet hem in een bloempot of fles
Benodigdheden voor de pollepel paashaas
- Pollepel
- Acrylverf ivoorkleurig, donkerbruin en wit
- Chenilledraadjes, 2 stuks in de kleur lichtbruin
- Knutselkarton in de kleuren lichtbruin, roze, geel
- Wiebeloogjes, 2 stuks doorsnee 10 mm
- Zwarte fijnschrijver
- Middelgrote borstel
- Binddraad, 5 cm
- Boor
- Klein houtboortje
- Lijmkit
- Lijmkitpistool
- Houten kralen, 5 stuks doorsnee 18 mm
- Raffia
- Rode pompons, kleine maat 2 stuks
- Oud plastic bakje
- Keukenpapier
- Föhn
- Stukje dun touw, 20 cm lang
- Klein stukje schuurspons
- Klein schaartje
- Geel lint, 30 cm lang
- Klein kuikentje
- Contactlijm
- Prikker
Voorbereiding
Boor twee gaten voor de armen en de benen in de steel, het bovenste gaatje boor je op 14 cm gemeten vanaf de bovenkant van de lepel en het onderste gaatje op 7 cm gemeten vanaf de onderkant. Boor tevens een extra gaatje bovenaan in de lepel zodat je de lepel op kunt hangen. Als je je lepel ergens in wilt zetten zul je het onderste gaatje op 14 cm gemeten vanaf de onderkant moeten boren zodat je hem stevig in de pot kunt plaatsen, gebruik dan ook een langere lepel.
Vervolgens verf je het bovenste gedeelte van de lepel ivoorkleurig en een van de houten kralen donkerbruin, gebruik hierbij bijna geen water zodat de verf sneller droog is en gebruik de föhn om de lepel te drogen. Verf daarna de steel van de lepel. Droog alles weer met de föhn en bevestig vervolgens de bruine kraal met lijmkit in het midden op de lepel. Zorgen ervoor dat de gaten van de kraal aan de buitenkant komen te zitten.
Beschrijving van de oortjes en het broekje
Knip uit een stukje lichtbruin karton van 5 bij 10,5 cm een oor en gebruik dit oor om een tweede oor na te tekenen dan heb je twee oren van gelijke grootte. Hetzelfde doe je met de roze oren, neem hiervoor twee stukjes karton van 4 bij 7 cm en plak de roze oren op de bruine met contactlijm.
Daarna knip je van geel karton twee stroken van 15 bij 1 cm. Je vouwt deze dubbel en vervolgens knip je van een stuk geel karton van 11 bij 9 cm een broekje (zie de foto). Bovenin de broek knip je met het schaartje zowel links als rechts twee sneetjes met een grootte van ongeveer 1,5 cm. Hier worden de beide stroken doorheen gehaald en vastgeplakt met contactlijm. Daarna wordt het andere uiteinde ook vastgeplakt op dit gedeelte.
Verder afwerking van de pollepel
Doe wat donkerbruine verf in het plastic pakje, knip een klein stukje van het sponsje en spons op een paar plaatsen wat bruine verf op de lepel. Zorg hierbij dat er maar een klein beetje verf op het sponsje zit. Teken met de fijnschrijver een mondje en twee tandjes op de lepel en maak de tandjes met een prikker en wat witte verf wit.
Neem de chenilledraadjes, indien nodig knip je ze eerst doormidden en vervolgens trek je de draadjes door de gaatjes die je op twee plaatsen in de steel hebt geboord. Dit worden de armen en de benen van de haas. Duw dan de kralen over de draadjes. Verf ze vervolgens ivoorkleurig en buig daarna de chenilledraadjes een beetje om aan het uiteinde zodat de kralen er niet uit kunnen vallen. Het stukje binddraad draai je om de fijnschrijver zodat de draad een beetje gaat krullen. Vervolgens duw je hem door de bruine kraal en buig je hem een beetje omhoog zodat hij goed blijft zitten in de kraal.
Op de broek van karton teken je met de fijnschrijver een riem, knoopjes, broekzakken en stiknaden aan de zijkanten. Daarna kun je de broek met de stroken over de bovenste chenilledraadjes hangen. Plak dan de wiebeloogjes en de pompons links en rechts naast de neus met de lijmkit. Het kuikentje kun je aan de zijkant van de steel vastlijmen en de raffia bovenaan de lepel tussen de oren. Vervolgens maak je van het lint een strikje en bevestig je dit om de steel van de lepel en klaar is je paashaas.
Lees verder