recensie

Recensie: Het cijferwinkeltje

Het cijferwinkeltje is een voorleesboek voor kinderen vanaf vier jaar. Het boek is geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder. Het cijferwinkeltje is het vervolg op het letterwinkeltje en is het tweede boek in de reeks van de winkeltjes boeken. In dit boek staan de cijfers centraal. Ook worden de voorzetsels uitgelegd en wordt een begin met rekenen gemaakt. Bij het boekje zit een leuke cd, met daarop allemaal liedjes die over cijfers gaan.

Boek

 • Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
 • Illustraties: Ingrid ter Koele
 • Uitgeverij: The House of Books
 • Verschenen in: 2011
 • ISBN: 978 90 443 3244 5

Wie zijn de tekstschrijvers?

Marianne Busser is getrouwd met Ron Schröder, beide zijn ervaren tekstschrijvers, zo schreven ze onder andere verhalen voor Sesamstraat, de Bobo en de Okki. In 1990 hebben ze hun allereerste kinderboek uitgebracht (Koning Bobbel). In 2011 hebben ze de mijlpaal van 300 uitgebrachte boeken bereikt. In 2012 werden beide benoemt tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Inmiddels heeft het tweetal al meer dan 4,5 miljoen kinderboeken verkocht.

Wie is de Illustrator?

De illustraties zijn afkomstig van Ingrid ter Koele, na haar opleiding grafische vormgeving aan de kunstacademie ArtEZ, te Arnhem is ze sinds 1987 werkzaam als illustrator. Met haar illustraties richt ze zich vooral op kinderen. Veel van haar illustraties zijn dan ook te zien in educatieve publicaties en kinderboeken.

Het verhaal

Het verhaal heeft als thema de cijfers en rekenen. Het is in rijmvorm geschreven en gaat over Oma Blom, die een winkel gaat openen, waar allemaal cijfers te koop zijn. Het cijferwinkeltje van Oma Blom staat naast het letterwinkeltje van Opa Brom (welke al bekend is uit het boek Het letterwinkeltje, waarin alle letters van het alfabet centraal staan).

Een meisjes wil graag alle cijfers leren en Oma Blom laat haar, aan de hand van een wandplaat, alle cijfers van 1 tot 10 zien. Niet alleen worden de cijfers zo op een leuke wijze besproken, maar ook het dagelijks gebruik van cijfers wordt besproken. (onder andere bij een klok en op verkeersborden). Tevens worden in het boek begrippen als groot en klein en meer en minder uitgelegd.

Als oma, op een dag, een sip kijkend jongetje op de stoep, voor haar winkel ziet zitten. Komt ook het rekenen aan bod. Oma Blom leert het jongetje dan, met behulp van dropjes, hoe je kunt rekenen. Ze begint met tien dropjes en laat het jongetje er steeds eentje opeten, waarna ze samen kijken hoeveel dropjes er nu nog over zijn. Later komt het jongetje terug om te laten zien dat hij nu een 10 voor rekenen heeft.

In het verhaal, wordt ook op een speelse manier kennis gemaakt met delen, zo snijdt de slager voor Oma Blom een worst doormidden en legt Oma Blom uit, dat twee halve stukken worst, samen één hele maken.

Aan het eind van het boek legt Oma Blom aan de hand van een schilderij, van een kippenhok, ook de voorzetsels uit. Tenslotte ontwikkelen Oma Blom en Opa Brom een bijzondere relatie.

Extra’s

Op elke linkerbladzijde van het boek wordt door “het cijferschildertje” een afbeelding met een getal weergegeven. Je kleuter kan de gevraagde afbeeldingen zoeken en leert zo, op een speelse manier tellen.

Bij het boek zit een leuke CD met daarop diverse liedjes die over de cijfers gaan.
 • Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
 • Muziek: Ton Kerkhof
 • Ingezongen door: Jody Pijper

De liedjes op de CD zijn:
 1. Een winkeltje vol cijfers
 2. De cijfertjes van één tot tien
 3. Groter dan – kleiner dan
 4. Die dingen kun je tellen
 5. Ik ben een rekenkampioen
 6. Grote schoonmaak
 7. Sorteren moet je leren
 8. Iedereen moet rekenen
 9. Iets lekkers voor olifant
 10. Oma doet de deur op slot

Mijn mening

Het boek laat je kleuter op een leuke manier kennis maken met alle cijfers, zo leert hij/zij op een speelse wijze tot 10 tellen. Ook komen de beginselen van het rekenen aan bod. De zoektocht naar de cijfers van Het cijferschildertje, de mooie illustraties en de bijgevoegde CD zijn een goede aanvulling op het verhaal.

De winkeltjes serie

Het boek maakt onderdeel uit van de winkeltjesserie, andere titels zijn:
 • Het letterwinkeltje
 • Het kleurenwinkeltje
 • Het dierenwinkeltje
 • Het speelgoedwinkeltje
 • Het kinderboekwinkeltje
 • Het kringloopwinkeltje
 • Het feestwinkeltje
 • Het woordenwinkeltje

De boeken van het cijferwinkeltje, het letterwinkeltje en het kleurenwinkeltje zijn gebundeld onder de titel het winkelstraatje.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ilzo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liselotje en het paasfeestrecensieLiselotje en het paasfeestDe lente is begonnen en het is bijna Pasen. Liselotje en het paasfeest is een heerlijk voorleesboek over Pasen. De tekst…
Sinterklaas met Jan en NoortjerecensieSinterklaas met Jan en NoortjeEind november, begin december is het weer tijd om de kinderboeken over Sinterklaas en zijn Pieten uit de kast te halen.…
Boekrecensie: Marianne krijgt een broertjerecensieBoekrecensie: Marianne krijgt een broertjeDit boek is een vervolg op het boek De kleine Marianne. Marianne is inmiddels zes jaar en krijgt op een dag te horen van…
Feesten met de liefste papa, geschreven door Arend van DamrecensieFeesten met de liefste papa, geschreven door Arend van DamFeesten met de liefste papa is een voorleesboek maar je kunt het boek ook gebruiken om inspiratie op te doen voor leuke…

recensieCrazy Sexy, een positief boek over (over)leven met kankerCrazy sexy is een uiterst positief boek over het leven met en of na kanker. Het is voor mensen die nog in de behandeling…
recensieBoekrecensie: Zwart-wit van Gillian KingIn 2014 is het boek 'Zwart-wit, verliefd worden is geen optie' van Gillian King verschenen. Dit is het vierde boek van d…
Bronnen en referenties
 • Het boek: Het cijferwinkeltje
 • Het boek: Het letterwinkeltje
 • www.mariannebusser-ronschroder.info/wie-zijn-wij
 • www.ingridterkoele.nl
 • 07-05-2020: www.mariannebusser-ronschroder.info/boekenkast-marianne-busser-en-ron-schroder.php
Ilzo (34 artikelen)
Laatste update: 08-05-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.