recensie

Recensie: Het letterwinkeltje

Het letterwinkeltje is een voorleesboek voor kinderen vanaf 4 jaar. Het boek is geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder. Het letterwinkeltje is het eerste boek in de reeks van de winkeltjes boeken. Alle letters van het alfabet staan centraal. Bij het boek zit een CD met liedjes waar de letters centraal staan. Het boek maakt ook onderdeel uit van de bundel het winkelstraatje.

Wie zijn de tekstschrijvers

Marianne Busser is getrouwd met Ron Schröder en hebben in 1990 hun allereerste kinderboek uitgebracht. Ruim 20 jaar later hebben ze de mijlpaal van 300 uitgebrachte boeken bereikt.

Boek

 • Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
 • Illustraties: Ingrid ter Koele
 • Uitgeverij: The House of Books
 • Verschenen in: 2002
 • ISBN: 978 90 443 1859 3

Het verhaal

Het verhaal heeft als thema, alle letters van het alfabet. Het is in rijmvorm geschreven en gaat over Opa Brom, die een winkel gaat openen waar allemaal letters te koop zijn. Als ze even niet voorradig zijn, dan gaat Opa Brom naar zijn schuur om nieuwe letters te maken.

De letters zijn te koop in allerlei verschillende maten, materialen en kleuren. In het winkeltje komen diverse mensen langs, die graag letters willen kopen. Een juf wil graag letters hebben, om op school, woorden te kunnen maken en iemand anders wil graag zijn naam naast de voordeur hebben.

Ook komt er een man langs, die het maar een beetje raar vindt, want wat kan je nou met letters doen. Opa Brom legt hem dan uit, dat je met letters juist heel veel kan doen, zoals woorden en zinnen maken. Maar, dat je ze ook nodig hebt om verhaaltjes te schrijven. Opa Brom laat voorbeelden zien van verschillende woorden en dat je van een woord heel eenvoudig een ander woord kan maken, door alleen de eerste letter te veranderen. De man is zo, blij dat hij nu weet wat je met letters kan doen, dat hij besluit om een schrift en een pen aan te schaffen, zodat hij zelf letters kan gaan schrijven.

Aan het eind van het boek komt de Koningin langs, die graag een “gouden K” wil hebben. Maar Opa Brom die heeft geen “gouden K” voorradig, dus gaat hij deze snel maken. De Koningin is daar zo blij mee, dat ze meteen alle letters uit de winkel koopt, hierdoor heeft Opa Brom in eens heel veel geld, zodat hij lekker op vakantie kan gaan.

Extra’s

Op elke linker bladzijde van het boek staat een letter met een getal weergegeven. Deze letters zijn verstopt in de illustraties. Je kleuter kan de gevraagde letters gaan zoeken en leert zo op een speelse manier hoe de betreffende letters er uit zien.

Bij het boek zit een leuke CD met daarop diverse liedjes, die over de letters gaan.
 • Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
 • Muziek: Ton Kerkhof
 • Ingezongen door: Jody Pijper

De liedjes op de CD zijn:
 1. Het winkeltje van opa Brom
 2. Weet jij al hoe alle letters klinken?
 3. Het ABC
 4. Alle woorden die er zijn
 5. Probeer het maar
 6. Woordjes maken gaat best snel
 7. Alles schrijven
 8. Welke letters heb je nodig?
 9. Twee keer dezelfde letter
 10. De deur op slot!

Mijn mening

Het boek laat je kleuter op een leuke manier kennis maken met alle letters van het alfabet. Het verhaal leert je kleuter wat er allemaal mogelijk is met letters. De zoektocht naar de letters, de mooie illustraties en de bijgevoegde CD zijn een goede aanvulling op het verhaal.

De winkeltjes serie

Het boek maakt onderdeel uit van de winkeltjesserie, andere titels zijn:
 • Het cijferwinkeltje
 • Het kleurenwinkeltje
 • Het dierenwinkeltje
 • Het speelgoedwinkeltje
 • Het kinderboekwinkeltje
 • Het kringloopwinkeltje
 • Het feestwinkeltje
 • Het woordenwinkeltje

Het winkelstraatje

Uitgeverij Moon heeft de eerste drie delen van de winkeltjesserie, het cijferwinkeltje, het kleurenwinkeltje, het letterwinkeltje, gebundeld onder de naam het winkelstraatje.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ilzo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liselotje en het paasfeestrecensieLiselotje en het paasfeestDe lente is begonnen en het is bijna Pasen. Liselotje en het paasfeest is een heerlijk voorleesboek over Pasen. De tekst…
Sinterklaas met Jan en NoortjerecensieSinterklaas met Jan en NoortjeEind november, begin december is het weer tijd om de kinderboeken over Sinterklaas en zijn Pieten uit de kast te halen.…
Boekrecensie: Marianne krijgt een broertjerecensieBoekrecensie: Marianne krijgt een broertjeDit boek is een vervolg op het boek De kleine Marianne. Marianne is inmiddels zes jaar en krijgt op een dag te horen van…
Feesten met de liefste papa, geschreven door Arend van DamrecensieFeesten met de liefste papa, geschreven door Arend van DamFeesten met de liefste papa is een voorleesboek maar je kunt het boek ook gebruiken om inspiratie op te doen voor leuke…

Hafid Bouazza: de voeten van AbdullahrecensieHafid Bouazza: de voeten van AbdullahSchrijver Hafid Bouzza laat zijn roman 'De voeten van Abdullah' beginnen in zijn geboorteland Marokko. De roman zindert…
Bronnen en referenties
 • Het boek: Het letterwinkeltje
Ilzo (34 artikelen)
Laatste update: 07-05-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.