recensie

Sinterklaas met Jan en Noortje

Sinterklaas met Jan en Noortje Eind november, begin december is het weer tijd om de kinderboeken over Sinterklaas en zijn Pieten uit de kast te halen. Over Jan en Noortje zijn meerdere boekjes geschreven, ze gaan logeren, op zwemles en ze ontmoeten Sinterklaas! De twee kinderen krijgen ieder een pietenpakje als ze hun schoen hebben gezet. Sinterklaas heeft ze gevraagd of ze verkleed als Pieten een cadeautje willen brengen aan hun buurvrouw.

Gegevens van het boek Sinterklaas met Jan en Noortje

 • Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
 • Illustraties: Marijke Duffhauss
 • Uitgeverij: The House of Books
 • Gepubliceerd: 2007
 • Genre: kinderboek
 • Aantal pagina’s: 26
 • ISBN: 978 90 443 1933 0
 • Geschikt voor: leeftijd vanaf drie jaar

Over de schrijvers, Marianne Busser en Ron Schröder

Ron en Marianne, zijn heel toevallig, beiden geboren in 1958 en ze zijn al meer dan dertig jaar samen. Schrijven is al heel lang hun passie: cabaretteksten, artikelen voor tijdschriften, liedjes (bijvoorbeeld voor AVRO’s kinderkoor), verhaaltjes voor Sesamstraat, verhaaltjes voor de Bobo en de Okki. In 1990 verscheen hun eerste kinderboek met de titel: Koning Bobbel. Het schrijven deden ze naast hun werk bij de omroep. Maar in 1996 verliet Ron de NOS en Marianne stopte met haar werkzaamheden bij de NCRV. Het schrijven van verhalen, liedjes en versjes werd hun werk. Er zijn inmiddels al meer dan 4,5 miljoen boeken van de twee verkocht.

Over de illustrator, Marijke Duffhauss

Marijke is geboren in 1944 te Helmond. Ze is getrouwd, heeft twee zoons en drie kleinkinderen. Opleidingen die Marijke gevolgd heeft: M.O. Tekenen te Tilburg en Jan van Eyck Academie te Maastricht. Het geven van tekenlessen bleek geen succes te zijn, het schilderen van kinderportretten wel. In 1944 tekende Marijke stripverhaaltjes voor de Bobo (tijdschrift voor kleuters) en dat leidde tot meer opdrachten. Ze werkt veel samen met het schrijvers-duo Marianne Busser en Ron Schröder.

Het verhaal

Jan en Noortje zijn even oud en ook broer en zus. Ze doen lieve dingen en stoute dingen. Samen met hun moeder gaan ze kijken naar Sinterklaas die met de stoomboot aankomt. Jan hoopt dat hij Piet een hand mag geven. Maar als er een Piet vlak voor hem gaat staan, vindt Jan dat een beetje eng. Hij moet bijna huilen en Noortje staat te beven. Moeder zegt dat Sint alleen maar lieve Pieten heeft. Jan en Noortje krijgen pepernoten en een muis van chocola.

Jan en Noortje zetten die avond hun schoen en doen er een wortel en twee tekeningen bij. De volgende dag vinden ze snoep en voor beiden een mooi pietenpak. Er ligt ook een briefje bij: of ze de buurvrouw een cadeautje willen brengen. Eerst schrikt de buurvrouw, ze herkent Jan en Noortje niet, maar later is ze erg blij.

De tekst en de illustraties

Het is een klein vierkant boekje met op de roze voorkant een afbeelding van Jan en Noortje verkleed als Pieten. Ze kijken ondeugend. Op de voorkant ook het logo van de Jan en Noortje boeken. De linker en rechter pagina horen telkens bij elkaar, dit zie je aan de gekleurde rand, telkens in een ander motief. Het gaat om schattige tekeningen met Jan en Noortje in de hoofdrol. Ze hebben vrolijke kleding aan en kijken ook blij. Het gaat om grote illustraties, maar ook veel kleine afbeeldingen. Bij iedere tekening staat tekst, in rijmvorm, vier regels per keer. De tekst leest fijn voor en kinderen vanaf een jaar of vier zullen nagenoeg alles begrijpen. Tekst en tekeningen vullen elkaar zeer goed aan.

Twee fragmenten uit het boek

Fragment 1

dit is Jan en dat is Noortje
broertje-zusje – even oud
elke dag doen ze iets anders
zijn ze lief en zijn ze stout


Fragment 2

Ze geven buurvrouw heel veel kusjes
en ze roepen allebei:
Zwarte Pieten zijn niet eng, hoor
die zijn aardig – net als wij!

Andere boeken over Jan en Noortje

 • Jan en Noortje/Nieuwe kleren en een kapotte beer!
 • Jan en Noortje gaan naar zwemles en andere verhaaltjes
 • Jan en Noortje/Nieuw hondje en een stomme poppendief
 • Jan en Noortje gaan logeren
 • Jan en Noortje Voorleesboek
 • Jan en Noortje gaan naar zwemles (audioboek)
 • Kerstfeest met Jan en Noortje

Mijn mening over Sinterklaas met Jan en Noortje

Rond de tijd dat Sinterklaas in ons land komt, is het heerlijk om verhalen over de Sint voor te lezen aan kinderen. Misschien kent een kind Jan en Noortje al van andere boekjes. In het verhaal komen de leuke dingen voor rond het feest van Sinterklaas zoals het kijken naar de intocht, het zetten van de schoen, pepernoten en muizen van chocola. Maar ook de spannende elementen zoals een hand geven aan Sint of aan Piet. Ik vind het leuk bedacht dat de kinderen middels een briefje de opdracht krijgen om een cadeautje te brengen aan de buurvrouw. Dus niet alleen ontvangen, maar ook geven. En dat geven lijken Jan en Noortje nog leuker te vinden. De tekeningen zijn kleurig, stralen vrolijkheid uit. Je ziet veel op de tekeningen, maar ze zijn ook weer niet te druk. De tekst staat op rijm en leest fijn voor. Het is een boekje uit 2007, toen was er nog geen discussie over Zwarte Piet. In dit boekje wordt over Piet en over Zwarte Piet gesproken. Ik vind het boekje een aanrader.
© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie: Het letterwinkeltjeHet letterwinkeltje is een voorleesboek voor kinderen vanaf 4 jaar. Het boek is geschreven door Marianne Busser en Ron S…
recensieRecensie: Het cijferwinkeltjeHet cijferwinkeltje is een voorleesboek voor kinderen vanaf vier jaar. Het boek is geschreven door Marianne Busser en Ro…
recensieRecensie: Het kleurenwinkeltjeHet kleurenwinkeltje is een voorleesboek voor kinderen vanaf drie jaar. Het kleurenwinkeltje is het derde boek in de ree…
Boekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisrecensieBoekrecensie: Dikkie Dik Sinterklaas en KerstmisDikkie Dik, de bekende rode kater, beleeft allemaal spannende avonturen. In het boek rond het thema Sinterklaas en Kerst…

Mijn Sinterklaasboek: 3 spannende SinterklaasverhalenrecensieMijn Sinterklaasboek: 3 spannende SinterklaasverhalenRond de tijd dat Sinterklaas zijn schip aanmeert in een haven in Nederland is het leuk om verhalen voor te lezen over Si…
Kinderboek over Pasen: Een heel bijzonder paascadeaurecensieKinderboek over Pasen: Een heel bijzonder paascadeauHaas Hyacint vindt zijn baasje Sanne heel erg lief. Als hij hoort dat zij met Pasen een bijzonder cadeau wil, gaat hij o…
Bronnen en referenties
 • Sinterklaas met Jan en Noortje (ISBN 978 90 443 1933 0)
 • http://www.mariannebusser-ronschroder.info/wie-zijn-wij.php
 • http://www.marijkeduffhauss.nl/info.php
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.