InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Het kleurenwinkeltje
recensie

Recensie: Het kleurenwinkeltje

Het kleurenwinkeltje is een voorleesboek voor kinderen vanaf drie jaar. Het kleurenwinkeltje is het derde boek in de reeks van de winkeltjes boeken. Het boek is geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder. Alle kleuren en vormen staan centraal in het boek. Bij het boekje zit een leuke CD met daarop allemaal liedjes die over kleuren gaan.

Boek

 • Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
 • Illustraties: Ingrid ter Koele
 • Uitgeverij: The House of Books
 • Verschenen in: 2012
 • ISBN: 978 90 443 3711 2

Wie zijn de tekstschrijvers?

Het schrijvers duo Marianne Busser en Ron Schröder, beide ervaren tekstschrijvers, hebben onder andere verhalen geschreven voor Sesamstraat,de Bobo en de Okki. Ook schreven ze liedjes voor Avro’s kinderkoor. In 1990 hebben ze hun allereerste kinderboek, Koning Bobbel, uitgebracht. Inmiddels hebben ze al meer dan 300 kinderboeken uitgebracht, waarvan in totaal al meer dan 4,5 miljoen boeken verkocht zijn. Een ander hoogtepunt voor beide was het feit dat ze in 2012 zijn benoemt tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Wie is de Illustrator?

De illustraties zijn afkomstig van Ingrid ter Koele. Zij heeft alle boeken uit de winkeltjes serie geïllustreerd. Ingrid is na haar opleiding grafische vormgeving aan de kunstacademie ArtEZ, te Arnhem sinds 1987 werkzaam als illustrator. Haar illustraties zijn vooral gericht op kinderen, veel van haar illustraties zijn dan ook te zien in kinderboeken en educatieve publicaties.

Het verhaal

Dit boek gaat over de verschillende kleuren. Het is in rijmvorm geschreven en gaat over een mevrouw, Marjolein, die een kleurenwinkel gaat openen. Marjolein vestigt haar winkel naast het letterwinkeltje van opa Brom en het cijferwinkeltje van oma Blom (Welke al bekend zijn uit de boeken Het letterwinkeltje en Het cijferwinkeltje). Het kleurenwinkeltje, gaat over, voor je kind heel herkenbare dingen, zoals: papier, verf, krijtjes, klei, potloden, ballonnen en slingers in allerlei verschillende kleuren. In het winkeltje komen diverse mensen langs, die dingen willen kopen. Zo komt er bijvoorbeeld een mijnheer in de winkel, die vindt dat kleuren maar overbodig zijn. Marjolein legt hem uit dat als er geen kleuren zouden zijn, alles wit zou zijn en dat, dat pas raar en saai is.

Dan komt er een juf in de winkel, die haar kleuters de vormen wil gaan leren, Marjolein tovert een vormenkaart tevoorschijn. Aan de hand van deze vormenkaart legt ze vormen, zoals driehoek, vierkant, rechthoek en cirkel uit.

Een schilder wil graag groene verf hebben, maar de groene verf is op. Nu legt Marjolein uit, dat je met gele en blauwe verf ook de kleur groen kan maken. Marjolein laat zien dat je ook door andere primaire kleuren te mengen, allemaal nieuwe kleuren kan maken.

Aan het eind van het boek houdt Marjolein een kleurplatenwedstrijd. Ze wil de kinderen laten zien dat kleuren en verfen een leuk tijdverdrijf zijn. In haar winkel deelt ze daarom kleurplaten uit, die door de kinderen gekleurd kunnen worden. De winnaars van de kleurplatenwedstrijd krijgen een schetsboek en een verfdoos.

Extra’s

Op elke linkerbladzijde van het boek wordt door “het kleurenschildertje” een aantal vormen in bepaalde kleuren met een getal erin weergegeven. Deze vormen zijn verstopt in de illustraties. Je peuter kan de gevraagde vormen gaan zoeken en leert zo op speelse wijze de vormen herkennen.

Bij het boek zit een leuke cd met daarop liedjes, die over de kleuren en vormen gaan. De teksten van deze liedjes zijn te zien, als je de CD in je computer of laptop stopt.
 • Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
 • Muziek: Ton Kerkhof
 • Ingezongen door: Jody Pijper

De liedjes op de CD zijn:
 1. Het winkeltje van Marjolein
 2. Stel je voor dat de hele wereld wit zou zijn
 3. Groen, groen, groen
 4. Alle vormen
 5. Een gele dag
 6. Marjolein, ik wil graag tekenen
 7. Kleuren eten
 8. Schitterende kleuren
 9. Alles heeft zijn kleurtje
 10. Het winkeltje gaat dicht

Mijn Mening

Het boek laat je peuter op een leuke manier kennis maken met vormen en kleuren. Het is jammer, dat dit boek als derde in de winkeltjes serie is opgenomen, daar qua ontwikkeling van je kind het eigenlijk het eerste boek zou moeten zijn. De mooie illustraties en de bijgevoegde CD zijn een goede aanvulling op het verhaal.

De winkeltjes serie

Het boek maakt onderdeel uit van de winkeltjesserie, andere titels zijn:
 • Het letterwinkeltje
 • Het kleurenwinkeltje
 • Het dierenwinkeltje
 • Het speelgoedwinkeltje
 • Het kinderboekwinkeltje
 • Het kringloopwinkeltje

De eerste drie delen van de serie boeken uit de winkeltjesserie zijn gebundeld onder de naam het winkelstraatje

Lees verder

© 2015 - 2019 Ilzo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Liselotje en het paasfeestrecensieLiselotje en het paasfeestDe lente is begonnen en het is bijna Pasen. Liselotje en het paasfeest is een heerlijk voorleesboek over Pasen. De tekst…
Wielrenster: Marianne VosDe ware top in de vrouwelijke wielersport: Marianne Vos. Al op vroege leeftijd was Marianne actief in de wielersport, bi…
Boekrecensie: Marianne krijgt een broertjerecensieBoekrecensie: Marianne krijgt een broertjeDit boek is een vervolg op het boek De kleine Marianne. Marianne is inmiddels zes jaar en krijgt op een dag te horen van…
Kenmerken van peutersKenmerken van peutersHier zijn de kenmerken van een peuter, we noemen de sociale, geestelijke en lichamelijke kenmerken.
Het leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal gebeurt tussen de geboorte en het begin van groep 3 (1e klas) van de basisschool. Je wordt gebore…
Bronnen en referenties
 • Het boek: Het kleurenwinkeltje
 • Het boek: Het letterwinkeltje
 • Het boek: Het cijferswinkeltje
 • www.mariannebusser-ronschroder.info/wie-zijn-wij
 • www.ingridterkoele.nl

Reageer op het artikel "Recensie: Het kleurenwinkeltje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ilzo
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Recensies kinderboeken
Bronnen en referenties: 5
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!