recensie

Feesten met de liefste papa, geschreven door Arend van Dam

Feesten met de liefste papa, geschreven door Arend van Dam Feesten met de liefste papa is een voorleesboek maar je kunt het boek ook gebruiken om inspiratie op te doen voor leuke verjaardagsspelletjes. Er komen tien leuke spelletjes aan bod zoals: blindebeertje, op zoek naar cadeautjes, varkentje-prik en taart versieren. Je kunt het boek aanschaffen vanaf 7 euro.

Over de schrijver, Arend van Dam

Arend van Dam is geboren op 24 juni 1953 in Maassluis. Hij deed de opleiding tot maatschappelijk werker, ging na deze opleiding werken in de drugshulpverlening. Hij begon met schrijven toen hij kinderen kreeg, nu is hij fulltimeschrijver. Hij schrijft boeken voor verschillende leeftijden: voor kinderen maar ook voor volwassenen.

Over de illustrator, Alex de Wolf

Alex de Wolf werd geboren in 1958 te Amstelveen. Hij ging naar de Vrije Academie in Den Haag om lessen modeltekenen en grafiek te volgen, na een jaar ging hij naar de Gerrit Rietveld academie waar hij na het eerste jaar koos voor het vak illustratie. Hij is naast illustrator ook schilder. De illustrator begint met schetsen en trekt op een lichtbak de beste lijnen over met pen en inkt. Daarna maakt hij de lijnen sterker en dikker met een penseel en kleurt de illustraties tot slot in met plakkaatverf.

Gegevens van het boek

 • Titel: Feesten met de liefste papa
 • Tekst: Arend van Dam
 • Illustraties: Alex de Wolf
 • Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
 • Gepubliceerd: 2007
 • Genre: prentenboek
 • Aantal pagina’s: 25
 • ISBN: 978 90 475 0006 3
 • Geschikt voor: kinderen vanaf drie jaar

Het verhaal Feesten met de liefste papa

Het is feest, Beertje is jarig en zijn papa heeft het huis versierd. Beertje is nog moe, maar dat hindert niet, hij mag zijn ogen dichthouden bij het eerste spelletje. Hij moet raden wie er allemaal op zijn feestje zijn gekomen. Het spel heet blindebeertje. De papa van Beertje heeft nog veel meer spelletjes bedacht zoals: op zoek naar de cadeautjes, na-apen, een weg twee erbij, boompje verwisselen, een levende tekening, varkentje prik, de appelrace, evenwicht en taart versieren. Het feest wordt een groot succes, al werkt niet iedereen bij elk spelletje mee.

De tekst en de illustraties

De afbeelding op de voorkaft laat in een oogopslag zien dat dit boek over een feest gaat, je ziet een grote beer met een klein beertje slingers/vlaggetjes ophangen. De tekening op de achterkant is erg lief, een grote beer die danst met een klein beertje op zijn nek, beide beren lachen. De schutbladen vallen op, vrolijke beertjes in het blauw, op een felrode achtergrond. De illustraties nemen veel ruimte in, soms paginavullend maar veel kleine tekeningen. Op een paar bladzijden moet je goed kijken of het één tekening is of meerdere tekeningen, het lijkt dan één tekening maar omdat je bijvoorbeeld krokodil twee keer ziet weet je dat het om verschillende tekeningen gaat. De illustrator heeft naar mijn idee pen en inkt gebruikt en de afbeeldingen ingekleurd met aquarelverf. Hij heeft veel groen-, bruin- en geeltinten gebruikt. Op iedere twee pagina’s wordt een spelletje beschreven, de tekst is al duidelijk, maar de illustraties maken het nog leuker en begrijpelijker voor kinderen. De titels (de namen van de spelletjes) zijn in zwarte letters gedrukt, de uitleg in grijze/zilverkleurige letters. Soms staat de tekst in de illustratie maar altijd op een rustige achtergrond. Het zijn korte zinnen, mijn kleuter kon alles goed volgen.

Een fragment uit het boek

Bever, jij bent aan de beurt.
Doe je ogen maar dicht.
Ezel, jij mag iets weghalen.
Bever moet raden wat het is.
Let goed op, want hoe meer
dingen er in het midden liggen,
hoe moeilijker het wordt.’

Feesten met de liefste papa

Het is een voorleesboek, maar ook een boek om inspiratie op te doen voor spelletjes (tien) voor een feest/verjaardag. Er komen veel grappige dingen in voor zoals Krokodil die wordt omschreven als een dier zonder oren en zonder billen. Met boompje verwisselen neemt Bever de opdracht letterlijk en knaagt een boomstam door, Ezel wil niet meedoen met ezeltje-prikje, daarom verandert papa beer de naam van het spel in varkentje-prik. In het begin ogen de illustraties erg druk, maar op de een of andere manier wen je daaraan en zie je duidelijk hoe een spelletje gespeeld moet worden. Heb je binnenkort een verjaardag van een peuter of kleuter dan is dit boek een aanrader, maar het is ook een leuk voorleesboek!

Nog meer boeken over de liefste papa

De liefste papa van de wereld
De liefste papa en ik
De liefste papa en ik gaan verhuizen
Spelen met mijn liefste papa
Ontdekken met mijn liefste papa
Koken met de liefste papa
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderfeest met thema "Finding Nemo"Kinderfeest met thema "Finding Nemo"Een kinderfeest met als thema Finding Nemo. Dit feest kunt u bij u thuis houden. Zo voorkomt u dat u ergens naar toe moe…
Een uniek themafeest voor volwassenen: Het P-feest!Een uniek themafeest voor volwassenen: Het P-feest!Stel, je wilt als familie of vriendengroep een leuk en origineel weekend of feest organiseren, maar weet totaal niet wat…
Kinderfeestje: spellencircuit met prijzenWat is er leuker dan jarig zijn? Voor een kind vrij weinig. Want maar op een dag sta je als kind als enige in het middel…
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…

Geluk is een handjevol honing, Giles AndreaerecensieGeluk is een handjevol honing, Giles AndreaeWat is geluk en hoe voelt het om gelukkig te zijn. In dit lieve boekje lees je over de momenten van geluk die een klein…
De dag dat… ik een bril moest, Tamara BosrecensieDe dag dat… ik een bril moest, Tamara BosDit boek is bedoeld als steuntje in de rug voor kinderen die een bril moeten gaan dragen. Loek zit altijd dicht op de te…
Bronnen en referenties
 • Feesten met de liefste papa (ISBN 978 90 475 0006 3)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.