recensie

Liselotje en het paasfeest

Liselotje en het paasfeest De lente is begonnen en het is bijna Pasen. Liselotje en het paasfeest is een heerlijk voorleesboek over Pasen. De tekst op rijm is uitermate geschikt voor peuters en kleuters. Mogelijk is het boek niet meer te koop, maar je kunt het natuurlijk ook lenen bij de bibliotheek. Het verhaal is geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder, de illustraties zijn van Jan Jutte.

Inhoud artikel


Over het schrijversduo, Marianne Busser en Ron Schröder

De schrijvers zijn met elkaar getrouwd en hebben meer dan 170 boeken en meer dan 1000 liedjes geschreven. Ze schrijven ook voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften en voor Sesamstraat (televisieprogramma).

Over de illustrator, Jan Jutte

Hij is geboren op 1 oktober 1953 te Arnhem. Hij volgde een opleiding (afdeling Tekenen en Schilderen) aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem, in 1980 deed hij eindexamen. Vervolgens volgde hij een lerarenopleiding Tekenen en Kunstgeschiedenis, eindexamen in 1983. Vanaf 1983 tot heden is hij freelance illustrator, maar ook docent tekenen en kunstgeschiedenis (1984-2000) en docent illustratie (1988-1992).

Gegevens van het boek

  • Titel: Liselotje en het paasfeest
  • Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
  • Illustraties: Jan Jutte
  • Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
  • Gepubliceerd: 2001 (3e druk)
  • Genre: prentenboek
  • Aantal pagina’s: 28
  • ISBN: 90 269 9056 1
  • Geschikt voor kinderen vanaf circa vier jaar

Het verhaal Liselotje en het paasfeest

Liselotje is een meisje, ze woont in een paleisje, in een land hier ver vandaan. Vandaag gaat ze naar de boerderij, daar moet ze wat eitjes halen samen met haar vader, de koning. Terug in het paleis gaan ze de eitjes koken, vervolgens gaan ze de eieren schilderen en leest de koningin een paasverhaal. Na het voorlezen van het verhaal vertelt de koningin dat Liselotje de volgende dag fijn zelf een paashaasje mag zijn. De koning is boos omdat hij ook een paashaas wil zijn. Hoe loopt dit af?

De tekst en de illustraties

De omslag is in kleur (groen, geel, bruin), je ziet Liselotje eieren verstoppen, verder kippen, een haan en een haas. In het boek zwart-wit pentekeningen met dikke lijnen, paginavullend maar ook wel twee pagina’s naast elkaar. Liselotje komt op mij over, qua uiterlijk, als een Oosters meisje. Op bijna iedere pagina tref je tekst aan (op een witte achtergrond), het staat op rijm. Korte zinnen, geen moeilijke woorden voor een kleuter.

Een fragment uit het boek

De koningin zeg: wacht maar even
ik zal vast een verfdoos geven
want weet je wat er er moet gebeuren?
jullie gaan de eitjes kleuren

Rood en groen en geel en blauw
dus pak je kwast - begin maar gauw
en kleur ze netjes - allemaal
dan lees ik een paasverhaal

De afbeelding op de kaft is in kleur, de illustraties in het boek zijn zwart-wit (pentekeningen). Mogelijk mis je de kleuren, wel leuk is dat kinderen de tekeningen in kunnen kleuren. Het verhaal zit goed in elkaar, het zal een jong kind blijven boeien. De tekst is fijn om voor te lezen omdat het op rijm staat.

Het boek is een paar jaar later opnieuw uitgegeven maar dan met illustraties (in kleur) van Dagmar Stam.
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is de betekenis van Hemelvaartsdag?Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag slechts een leuke vrije dag. Voor christenen betekent deze dag veel meer dan al…
Boekrecensie 100% PasenrecensieBoekrecensie 100% PasenJaarlijks zijn veel Nederlanders rond maart en april twee dagen vrij om Pasen te vieren. Voor veel mensen betekent dit e…
Goede Week en PasenGoede Week en PasenHoe zat het ook alweer met de Goede Week en Pasen? Wat herdenken we? Wat vieren we? In dit artikel vindt u de Katholieke…
Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Waar komt het verhaal van de paashaas vandaan?Als de dagen langer worden en de zon meer begint te schijnen, komt Pasen steeds dichterbij. De paastakken, paaseieren en…
Een reis door schilderijenland, een prachtig boek over PasenrecensieEen reis door schilderijenland, een prachtig boek over PasenEen kind laten kennismaken met de kunstgeschiedenis door de eeuwen heen lukt ouders zeker met dit boek. Het boek gaat ov…
Bronnen en referenties
  • Liselotje en het Paasfeest (ISBN 90 269 9056 1)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.