recensie

Recensie: Ties en Trijntje en Ties en Trijntje in december

De Ties en Trijntje boeken zijn geschreven door Yvon Jaspers en geïllustreerd door Philip Hopman. De boeken zijn bestemd voor kinderen vanaf 4 jaar. In deze recensie worden de eerste twee boeken uit de serie besproken. Dit zijn “Ties en Trijntje” en “Ties en Trijntje in december”. Beide boeken behandelen thema’s, die aan zullen spreken bij je kleuter en zijn leuk om voor te lezen.

Wie is de tekstschrijver?

Yvon Jaspers, is bekend van de Nederlandse televisie met het kinderprogramma “Klokhuis”, waar ze in de periode van 1994-2000 presentatrice was. Maar haar grote doorbraak kwam met het programma Boer zoekt vrouw. Ze is moeder van een zoon en dochter, haar kinderen vormen de inspiratiebron voor het schrijven van deze kinderboeken.

Wie is de illustrator?

Philip Hopman, afgestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam, heeft al meer dan 150 boeken geïllustreerd. Zijn eerste boek, dat hij illustreerde, was in 1988. Hij maakt onder andere de illustraties voor de boeken van bekende auteurs, als Annie M.G. Schmidt, Mies Bouwman en Ted van Lieshout.
In 1999 ontving hij de Zilveren Penseel voor 22 Wezen.
In 2008 en 2010 maakt hij de illustraties van de kinderboekenweekgeschenken Vlammen en Stimmy of het oerwoud in de stad (speciaal voor kleuters).

De serie

De serie boeken van Ties en Trijntje bestaat uit de volgende boeken:

Het boek Ties en Trijntje

  • Tekst: Yvon Jaspers
  • Illustraties: Philip Hopman
  • Uitgeverij: Uitgeverij Ploegsma bv
  • Verschenen in: 2012
  • ISBN: 978 90 216 7160 4

Het boek bevat 25 verhalen over de belevenissen van Ties en Trijntje. In het boek worden diverse thema’s besproken, die passen bij de belevingswereld van je kleuter. Zoals verjaardag, een losse tand, zwemles, het overlijden van een Opa en gaatjes in de oren.

Het eerste verhaal in het boek gaat over de verjaardag van Trijntje. Ze wordt zes jaar en heeft samen met haar moeder een heerlijke appeltaart gemaakt. Zelf mag ze nu de kaarsjes op de taart gaan zetten en neemt dan stiekem, een aantal happen van de taart. Als haar moeder even later ziet dat er van de taart gegeten is, vraagt ze aan Ties en Trijntje of ze kaboutertjes of monsters hebben gezien, want wie kan er anders van de taart gesnoept hebben?

Losse tand

In dit verhaal heeft Trijntje een losse tand. Als ze ’s avonds in haar bed ligt, kan ze niet slapen van de wiebeltand, ook hoort ze het gepraat van papa en mama met Hans en Peter. Ze heeft mama al een keer geroepen, maar die had gezegd dat ze nu toch echt moest gaan slapen. Maar haar tand zit zo los, dat ze bang is dat ze haar tand per ongeluk in zou slikken. Dan roept ze plotseling héél hard en komt Hans naar boven gelopen, om te kijken wat er met Trijntje is. Hij neemt haar mee naar beneden en wikkelt een theedoek om de losse tand en trekt zo haar losse tand uit haar mondje.

Proefzwemmen

Voordat Trijntje mag gaan afzwemmen, voor haar diploma A, moet ze eerst gaan proefzwemmen. Als ze op haar rug zwemt, krijgt ze een flinke duw in haar zij, van een jongetje dat haar in gaat halen. Het doet best wel zeer, maar ze moet toch blijven zwemmen. Dan vindt ze het zwemmen opeens niet meer zo leuk. Als iedereen weer uit het zwembad is, worden er witte brieven uitgedeeld. Alle kinderen, die een brief krijgen, mogen afzwemmen. Helaas krijgt Trijntje geen brief en mag ze nog niet afzwemmen. Als ze in de kleedkamer komt, vindt haar moeder het helemaal niet zo erg en als troost krijgt ze een lekker ijsje.

Opa Peer

In dit verhaal komt Opa Peer te overlijden. Opa Peer maakte altijd heerlijke spaghetti met heel veel kaas erop, maar hij was al een tijdje ziek. Ties gelooft niet dat Opa Peer dood is, want hij zag er niet echt ziek uit. Zijn moeder vertelt dat hij nooit meer terug komt en dat hij nu in de hemel is, waar ze heerlijk eten hebben en waar gezellige mensen zijn. Ties zou ook wel graag naar de hemel willen, maar zijn moeder zegt dat, dat pas mag als hij zelf een oud opaatje is. Als Ties mag kiezen wat hij die avond mag eten, kiest hij de heerlijke spaghetti die Opa Peer altijd maakte.

Gaatjes

Trijntje wil heel graag gaatjes in haar oren, ze vindt dat ze met haar zes jaar, oud genoeg is voor oorbellen. Van haar moeder mag ze pas gaatjes als ze tien jaar is. Op een dag vertelt ze het aan haar Oma en besluiten ze om samen even weg te gaan om gaatjes in Trijntje haar oren te laten maken. Als ze bij de winkel zijn, mag ze kiezen welke zweerknopjes ze wil hebben, ze kiest voor de zilveren bloemetjes. Het doet wel een klein beetje zeer, maar Trijntje is heel blij met haar oorbellen. Als ze thuis komt, laat ze aan haar moeder de oorbellen zien en haar moeder is gelukkig niet boos.

Mijn mening

Het boek sluit goed aan op de belevingswereld van je kleuter. Naast de specifieke kleuterthema’s als tanden wisselen en afzwemmen worden ook moeilijkere thema’s, zoals bijvoorbeeld het overlijden van een naaste besproken. Dit op een manier, die voor je kleuter goed te begrijpen is, zonder dat het te “spannend” wordt. De illustraties van Philip Hofman zijn een goede aanvulling op de verhalen.

Het boek Ties en Trijntje in december

Tekst: Yvon Jaspers
Illustraties: Philip Hopman
Uitgeverij: Uitgeverij Ploegsma bv
Verschenen in: 2013
ISBN: 978 90 216 7223 6

Het boek bestaat uit 24 verhalen, beginnend op 1 december en eindigend op 24 december elke dag beleven Ties en Trijntje een verhaal passend in deze periode van december. Op 1 december krijgen Ties en Trijntje een adventskalender van hun moeder. Hierbij vertelt ze dat mensen hiermee de dagen tot kerst aftellen. Al gauw zijn Ties en Trijntje alle tekeningen op de Adventskalender aan het bewonderen.

De dagen tot en met 5 december staan natuurlijk in het teken van Sinterklaas. Zo mogen Ties en Trijntje hun schoen zetten. En zijn ze in afwachting van pakjesavond. Trijntje gaat zelfs op zoek naar Sinterklaas.

In de dagen tussen Kerst en Sinterklaas toveren ze de kamer om tot een “echte” schaatsbaan, met een koek-en-zopie kraampje. Ook houden Ties en Trijntje samen met hun vader en moeder een sneeuwballengevecht. Daarna gaan ze met opa mee, om een kerstboom te kopen. Het huis komt steeds meer in de kerstsfeer. Zo tellen ze de dagen af naar Kerst en worden thema’s als het kerstverhaal en eenzaamheid tijdens de feestdagen besproken. Dan is het eindelijk kerstavond en mogen ze hun mooie kleren aan.

Extra’s

Als extra is er een adventskalender bij het boek toegevoegd, waarop per dag een tekening te voorschijn komt, welke passend is bij het onderwerp van de betreffende dag.

Mijn mening

Ties en Trijntje in december is een leuk boek om voor te lezen in de decembermaand. Kleuters zullen zich kunnen herkennen in enkele verhalen. De bijgesloten adventskalender is een goede toevoeging. De illustraties ondersteunen de verhalen en voegen een echte kerstsfeer toe.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ilzo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongensboek: Sam (de hond) van Edward van de VendelVoor alle jongens die een hond willen, of een hond hebben, of honden leuk vinden. Twee heerlijke boeken over een prachti…
Yvon Jaspers, het gezicht van KRO's Boer zoekt Vrouw!Yvon is vooral het gezicht van Boer zoekt Vrouw van de KRO. Op zondag 13 mei stelt ze weer de nieuwe boeren voor, waaron…
Teckel Messi de populaire stamgast van Studio Brasil 2014Teckel Messi de populaire stamgast van Studio Brasil 2014Teckel Messi heeft de harten van menig voetbalfan, die naar het commentaar op het WK in Studio Brasil in 2014 keken, ges…
Boekverslag: Philip en de anderen - Cees NooteboomBoekverslag: Philip en de anderen - Cees NooteboomPhilip en de anderen, geschreven door Cees Nooteboom, is een veel gelezen boek. Dit boek gaat over Philip, een jongeman…

Boekrecensie: De bouwvakkerrecensieBoekrecensie: De bouwvakkerLiesbet Slegers heeft al meer dan vijftien kinderboeken en prentenboeken gemaakt over beroepen zoals: archeoloog, bakker…
Boekrecensie: De rode halsband van Jean-Christophe RufinrecensieBoekrecensie: De rode halsband van Jean-Christophe Rufin1919. In een verlaten kazerne in een klein dorpje in het Franse Berry zit een norse, zwijgzame man. Voor de deur, een ou…
Bronnen en referenties
  • Het boek: Ties en Trijntje
  • Het boek: Ties en Trijntje in december
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Philip_Hopman
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Yvon_Jaspers
Ilzo (34 artikelen)
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.