Rubiks Kubus – Rubik's Cube, de puzzelkubus van Erno Rubik

Rubiks Kubus – Rubik's Cube, de puzzelkubus van Erno Rubik De Hongaar Ernő Rubik bedacht de puzzel, waar, sinds hij in de handel is, miljoenen mensen zich het hoofd over hebben gebroken. De puzzelkubus die naar de bedenker is genoemd, Rubiks Kubus, is een tophit voor puzzel- en speelgoedwinkels. Er zijn miljarden combinaties denkbaar om de oplossing te vinden en knappe koppen die vingervlug zijn doen het in luttele seconden. Voor de gewone puzzelaar is het een kwestie van proberen en draaien, totdat de vierkantjes van alle zes de kanten van de kubus eenzelfde kleur hebben. Het is een oefening in geduld, het is proberen en nog eens proberen.
Opgelost! / Bron: Vitamin, PixabayOpgelost! / Bron: Vitamin, Pixabay

De kubus die hele volksstammen bezighoudt


Ernő Rubiks Kubus of Rubik's Cube

Ernő Rubik uit Hongarij ontwikkelde in 1974 de Rubiks Kubus, een draaipuzzel met frisse kleurtjes. In 1975 werd de eerste Rubiks Kubus verkocht in een speelgoedwinkel in Budapest. Hij heette toen nog Magic Cube, Buvos Kocka in het Hongaars; in 1980 werd de naam veranderd in Rubik’s Cube, Rubiks Kubus. Sinds die tijd zijn er bergen kubussen gemaakt en verkocht en bijna iedereen kent de puzzelkubus.

De puzzel

De kubus bestaat uit draaibare delen met zes verschillende kleuren. De puzzel is pas opgelost als elke zijde van de kubus dezelfde kleur heeft

Ernő Rubik

Ernõ Rubik (1944) is een wiskundige, architect en uitvinder uit Budapest in Hongarije. Hij kwam met de kubus om zijn studenten te helpen bij het begrijpen van driedimensionale problemen. De magische kubus was zijn gereedschap. De stevige kubus kon draaien en de 54 toegevoegde stickertjes in zes keuren gaf de kubus het uiterlijk waar hij beroemd mee werd. Nadat Rubik zijn eerste kubus had ontworpen en gebouwd, kostte het hem zelf meer dan een maand om hem op te lossen. Toen hij eenmaal zelf de code had gekraakt wist hij ook dat het een bestseller kon worden. Het duurde daarna nog drie jaar eer de kubus op de markt kwam.

Donau en Prototype

Hij begon met een prototype van hout, rubberen bandjes en paperclips, gemaakt in de flat van zijn moeder. Voor de kleuren van de zes vlakken gebruikte hij primaire kleuren. Het was 1974 en Rubik was 30 jaar oud en de uitvinder haalde zijn inspiratie uit het water van de Donau. Hij keek naar het water en zag hoe het om de kiezeltjes bewoog. Dat was de inspiratie die zou leiden tot het draaisysteem van de kubus.

Triljoen

De kubus kan op verschillende manieren draaien en valt toch niet uitelkaar. Dat is een deel van de magie van het speeltje. Er zijn 43 triljoen mogelijkheden om de blokjes al draaiend te rangschikken.

Bron: Meisjedevos, PixabayBron: Meisjedevos, Pixabay
De losse onderdelen / Bron: Aenigmatis-3D, PixabayDe losse onderdelen / Bron: Aenigmatis-3D, Pixabay
Bron: Rubylia, PixabayBron: Rubylia, Pixabay

Buvos Kocka de magische kubus

De Rubiks Kubis werd gemaakt door Politechnika onder de naam Buvos Kocka, magische kubus. Een verkoper adviseerde Rubik om de kubus ook buiten de ijzeren gordijnlanden te verkopen. Hij ging er in 1979 mee naar Nuremberg, naar een speelgoedbeurs. Daar was Tom Kremer, die de werelddistributie voor de kubus op zich nam. Rubik zelf hield zich niet met de marketing bezig. Het werd het bestverkopende stukje speelgoed ooit en het eerste stukje speelgoed waarmee op televisie werd geadverteerd. In 1983 waren er al 300 miljoen van verkocht. Daarna kwam de klad in de verkoop; iedereen had al zo’n ding. De voorraden bij de warenhuizen en speelgoedwinkels waren torenhoog. Er kwamen veel namaak-kubussen op de markt en in 2013 werd Rubik’s Brand Ltd. opgericht om de rechten te waarborgen. Er kwamen varianten en kampioenschappen en daarmee haalt de kubus regelmatig het nieuws.

Variaties

Naast de originele Rubiks Kubus zijn er varianten op de markt gebracht, zoals de Rubik’s Void, een kubus met een gat in het midden. Deze kubus zou nog moeilijker op te lossen zijn dan de Rubiks Kubus. Ook werd de kubus met reliëf uitgegeven, special voor visueel gehandicapten. De meeste kubussen hebben stickertjes om de kleuren aan te geven, maar er zijn ook kubussen uitgegeven met gedrukte kleuren.

Bron: Ben-Rock, PixabayBron: Ben-Rock, Pixabay
Bron: PawinG, PixabayBron: PawinG, Pixabay
Varianten / Bron: Jcarloshep0, PixabayVarianten / Bron: Jcarloshep0, Pixabay

Bijzonderheden en records

Er zijn bijzondere exemplaren van de kubus vervaardigd en er worden kampioenschappen georganiseerd. Er is zelfs een vereniging die wereldkampioenschappen organiseert en die de kampioenen en hun tijden registreert. Een aantal bijzonderheden op een rij:
  • In 1980 en 1981 werd het Toy of the Year, Speelgoed van het Jaar.
  • De meest waardevolle kubus is de Masterpiece Cube, van goud ingelegd met edelstenen. De waarde is een slordige 1,5 miljoen dollar. De glinsterende kubus werd in 1995 gemaakt door Diamond Cutters International.
  • Minder dan 5,8% van de wereldbevolking kan de kubus oplossen, is berekend.
  • De kubus snel op kunnen lossen heet Speedcubing.
  • Sinds 1982 is er een Wereldkampioenschap Speedcubing. Het eerste record werd gezet op 22.95 seconden.
  • De World Cube Association ziet toe op wedstrijden en registreert de records.
  • Een robot loste de puzzel op in 0.637 seconden.
  • Tieners zijn het snelste met de kubus.
  • Feliks Zemdegs (22) uit Australië zette in mei 2018 het record op 4,22 seconden. Het oude record stond sinds oktober 2017 op naam van een vingervlugge Zuid-Koreaan, die de kubus is 4,59 seconden oploste. Op 25 november 2018 haalde Yusheng Du er 0.75 seconden vanaf door de puzzel in 3.47 seconden op te lossen tijdens het Wuhu Open 2018 toernooi in Wuhu, China.
  • Het Nederlandse record staat op naam van Mats Valk, die in 2016 slechts 4,74 seconden nodig had.
  • Elke originele kubus kan in theorie in 20 zetten worden opgelost.
  • Een snelle kubusoplosser heet een speedcuber.
  • Als je elke seconde een draai maakt kost het je 1,4 triljoen jaar om alle mogelijkheden gedraaid te hebben.
  • Er zijn 43 triljoen mogelijkheden om de kubus op te lossen: 43.252.003.274.489.856.000.
  • Op de 40ste verjaardag van de kubus was de Empire State Building in New York verlicht in de kleuren van Rubiks Kubus.

Lees verder

© 2018 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De makkelijkste manier om de Rubik's Kubus op te lossenDit is de makkelijkste manier om de Rubik's Kubus op te lossen. Je hoeft maar 1 formule te leren voor de laatste laag. D…
Guinness Book Of RecordsGuinness Book Of RecordsHet Guinness Book of Records is een boek dat elk jaar wordt uitgegeven. Het bevat allerlei officieel erkende records.
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…
Biografie: Beach BoysBiografie: Beach BoysDe Beach Boys zijn ontstaan in 1961 en opgericht door Brian Wilson, Dennis Wilson, Carl Wilson, Mike Love en Al Jardine.…

Alternate Reality Games: wat zijn dat?Alternate Reality Games: wat zijn dat?Een 'Alternate Reality Game' (afgekort naar ARG) is een medium waarmee een fictioneel universum wordt uitgebreid. Dit wo…
Bierpong of beerpong: het drankspel met ballenBierpong of beerpong: het drankspel met ballenBij de meeste drankspelletjes is geluk een belangrijke factor. Zo moet je bij mexen hopen op het hoogste aantal ogen dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: This Image Was Created By Me, Booyabazooka, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://rubiks-kubus-oplossen.nl
  • https://www.get-digital.nl/Rubiks-Kubus.html
  • https://www.top1toys.nl/rubik-s-kubus-3x3-613-2163
  • https://www.britannica.com/biography/Erno-Rubik
  • https://www.theguardian.com/culture/2015/may/26/erno-rubik-how-we-made-rubiks-cube
  • https://eu.rubiks.com
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ernő_Rubik#/media/File:Rubiks_cube_solved.jpg
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ernő_Rubik#/media/File:Erno_Rubik_Genius_Gala_2014.jpg
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Permutation#/media/File:Rubik%27s_cube.svg
  • https://www.rtlnieuws.nl/opmerkelijk/record-rubiks-kubus-opgelost-in-42-seconden geraadpleegd op 23 juli 2019
  • https://ruwix.com/blog/yusheng-du-record-347/ geraadpleegd op 23 juli 2019
  • Afbeelding bron 1: Vitamin, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Meisjedevos, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Aenigmatis-3D, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Rubylia, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Ben-Rock, Pixabay
  • Afbeelding bron 6: PawinG, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Jcarloshep0, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 23-07-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.