Bierpong of beerpong: het drankspel met ballen

Bierpong of beerpong: het drankspel met ballen Bij de meeste drankspelletjes is geluk een belangrijke factor. Zo moet je bij mexen hopen op het hoogste aantal ogen dat je met twee dobbelstenen gooit en moet je met bussen hopen dat je de kaarten juist voorspelt. Bierpong is daarentegen een drankspel waar je wel vaardigheden voor nodig hebt om anderen alcohol te laten drinken. Het is het juiste drankspel voor liefhebbers van bier, ballen, spanning, competitie en gezelligheid. Wat zijn de spelregels en de benodigdheden? Wat is nou eigenlijk bierpong?

Drankspelletjes

Drankspelletjes zijn een bekend fenomeen op allerlei feestjes voor volwassenen. Spelenderwijs een gezellige avond hebben, al dan niet voorbereidend op een avond uitgaan. Drankspelletjes worden ook gespeeld wanneer mensen zin hebben om veel alcohol te drinken en bewust dronken te worden.

Er zijn veel populaire drankspelletjes. De meeste drankspelletjes worden gespeeld met een kaartspel (kingsen, bussen, pesten, etc.) of één of meerdere dobbelstenen (mexen). Er zijn ook bestaande gezelschapsspellen die als drankspel worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn Twister en Stef Stuntpiloot.

Een van de populairste spellen wordt echter niet gespeeld met kaarten, dobbelstenen of gezelschapsspellen. Het wordt gespeeld met pingpongballetjes en volle bekers bier: bierpong.

De benodigdheden bij het drankspel bierpong

Voor bierpong zijn verschillende dingen nodig:

Een tafel

Vaak wordt bierpong gespeeld met een tafel die op dat moment om handen is. Dit kan een eettafel zijn, maar ook een tuintafel, een behangerstafel of een geïmproviseerde tafel bestaande uit bijvoorbeeld een neergelegde deur. Dit geeft aan dat er niet specifiek één bepaalde afmeting louter geschikt is om bierpong mee te spelen.

Echter zijn er wel speciale bierpong tafels te koop waarop de opstelling van de bekers als cirkels te zien zijn. Deze tafels hebben wel een specifieke afmeting. Het tafeloppervlak van een dergelijke tafel is 244 cm bij 61 cm en heeft een hoogte van 71 cm.

Bekers

Voor bierpong worden bekers, glazen of andere hulpmiddelen gebruikt waarbij het mogelijk is er een pingpongbal in te werpen. Longdrink glazen zijn erg smal en daarom niet geschikt. Veelal worden de grote Amerikaanse plastic bekers in felle kleuren gebruikt om het spel mee te spelen. Wanneer iemand een bierpongsetje koopt in een webshop of in een winkel, is dit ook het type ‘cups’ dat er bij zit.

Ieder team gebruikt zeven of elf bekers om mee te spelen. Dit hangt ervan af hoe groot de driehoek aan bekers is waarmee het spel gespeeld wordt. Ieder team heeft één beker met water om de balletjes in schoon te maken en te bewaren. De andere cups worden in een driehoek met de punt naar voren opgesteld aan het uiteinde van de tafel. Bij zes bekers is deze opstelling 3x2x1 en bij tien bekers is dit 4x3x2x1.

Tenminste drie pingpongballetjes

In theorie kan het spel gespeeld worden met één balletje. Echter stuitert een balletje alle kanten op, rolt het weg en wanneer het spel buiten gespeeld wordt kan het vies worden. Daarom zijn meerdere balletjes aan te raden. Het spel ligt dan niet steeds stil om het balletje te zoeken en schoon te maken. Daarnaast raakt er ook wel eens een balletje zoek. De balletjes die niet worden gegooid, worden meestal bewaard in het bekertje met water.

Vier spelers

Het spel wordt gespeeld door twee teams van twee personen. Vaak is er ook sprake van bierpongtoernooien waaraan een veelvoud van teams kan mee doen.

Heel veel bier of andere soorten alcohol

Er is vanzelfsprekend zeer veel bier nodig om het spel te kunnen spelen. Het is aan de spelers om te bepalen hoe vol elke beker dient te zitten. Één flesje bier per drie bekers komt veel voor, maar ook één flesje per twee bekers of zelfs één flesje per beker.
De inhoud van de bekers hoeft niet altijd bier te zijn als er deelnemers zijn die daar niet van houden. Andere dranken die kunnen worden gebruikt, zijn wijn, mixdranken of zelfs bij beide teams één beker met louter sterke drank. Dit is echter geheel naar eigen inzicht om het spel al dan niet voor iedereen leuker te maken.

Het doel en de spelregels van het drankspel bierpong

Het leuke aan bierpong is, dat het concept en de basis bij iedereen hetzelfde is, maar de exacte spelregels vaak zeer verschillend zijn.

Het doel van bierpong

De bedoeling van bierpong is in theorie zeer eenvoudig. Het doel van een team is om als eerst een balletje in alle bekers van het andere team te gooien. Een beker waar een balletje in belandt, dient te worden leeggedronken. Het team dat als eerst alle bekers van het andere team heeft weggespeeld, wint en gaat in eventueel toernooiverband door naar de volgende ronde. Bierpong heeft vele spelregels die kunnen worden gehanteerd.

Het raken van een beker

Als een balletje in een beker van het andere team wordt gegooid, mag de ‘scorende’ speler nog een keer gooien. Dit herhaalt zich net zolang tot de ‘scorende’ speler mist of de bekers van het andere team op zijn en zijn of haar team wint.

Volgorde van gooien

Er is ook een regel die het verschil in spelverloop kan bepalen. Dit betreft de volgorde waarin de vier spelers gooien. Het kan zijn dat er per speler om en om wordt gegooid. Eerst gooit speler één van team A en dan speler één van team B, enzovoorts. De volgorde wordt dan A1, B1, A2, B2, A1, B1, etc.

Een alternatieve speelwijze is dat beide spelers uit één team gooien en dat daarna het andere team aan de beurt is. De volgorde is in dit geval A1, A2, B1, B2. Geen van beide variaties is fout. Het belangrijkste in dit geval is dat het duidelijk dient te worden afgesproken in welke volgorde er wordt gespeeld. Er zijn namelijk regels tegen voor de beurt gooien.

Voor je beurt gooien

Het gooien van een balletje terwijl die bepaalde speler niet aan de beurt is, betekent dat het andere team dan tweemaal mag gooien (indien er geen bekers worden geraakt).

De resterende bekers van het winnende team

Wat gebeurt er met hun resterende bekers wanneer team A wint? Het is gangbaar dat het verliezende team deze ook op zou moeten drinken als ‘straf’. Deze regel is wél algemeen gangbaar, maar hoeft niet per se te worden uitgevoerd en kan achterwege gelaten worden wanneer beide teams dit afspreken. Het achterwege laten van deze regel kan handig zijn als het bier op dreigt te raken.

Snel drinken

Dat een speler moet drinken wanneer een van zijn of haar bekers wordt geraakt is duidelijk. Het ‘moeten’ drinken van een beker doen beide spelers uit een team om en om. Wie hiermee begint bepalen de teamgenoten zelf. Het kan gebeuren dat beide spelers uit één team tegelijk bezig zijn een beker leeg te drinken als de eerste hier niet mee op schiet.

Het kan zelfs gebeuren dat er een bal in een beker beland bij het team waarvan beide spelers allebei al een andere beker leeg aan het drinken zijn. Één speler zou dan twee bekers tegelijk moeten leegdrinken. Een bestaande regel is dan dat er als straf nóg een beker bij komt die leeg gedronken dient te worden. Ook dit is optioneel en kan worden besproken voorafgaande aan een spel.

Werphouding

Een discussiepunt bij menig spelletje is de mate waarin een speler ver naar voren mag buigen over de tafel. Een regel is dat alle spelers altijd moeten zorgen dat hun elleboog zich niet over de rand van de tafel begeeft tijdens het werpen van een bal. Gebeurt dit wel dan kan worden afgesproken dat de worp niet telt in het geval dat deze raak is, dat het andere team dubbel mag gooien of dat het betreffende team zelf een eigen beker moet leegdrinken.

Het is lastig te bepalen wanneer dit het geval is. Het wordt al snel een welles-nietes verhaal. Wanneer deze regel serieus wordt opgevolgd, is het aangeraden een neutrale vijfde persoon als scheidsrechtersfiguur aan te stellen. Deze persoon kan deze regel in de gaten houden en oordelen bij twijfelachtige situaties.

Stuiterballen

Een bal kan direct worden gegooid, al dan niet met een boogje, maar ook via tenminste één keer stuiteren op de tafel. In het algemeen is het toegestaan te gooien terwijl de bal minstens één keer stuitert. De regel is dan dat het andere team de bal mag wegslaan of pakken nadat de bal één keer heeft gestuiterd. Als dit het geval is, moet de werpende speler zelf een eigen beker leegdrinken.

Hier staat tegenover dat wanneer een team een bal blokkeert, wegslaat of vangt die niet op de tafel heeft gestuiterd, zij zelf een eigen beker leeg dienen te drinken. Dit ongeacht of deze bal raak zou zijn of niet. Al deze regels omtrent het eventueel stuiteren en blokkeren van een geworpen bal is eveneens flexibel en kan naar eigen inzicht worden afgesproken.

Het biertje in je hand

Er is een veelbesproken regel die het spel in één klap kan beëindigen. Wanneer iemand een beker leeg moet drinken, deze daarom in zijn of haar handen heeft én hier nóg een keer een balletje in wordt geworpen door het andere team, heeft dat team verloren. Ze moeten dan alle resterende biertjes op de hele tafel opdrinken. Ook dit is weer een regel waarvan men kan afspreken of dit wel of niet in het spel wordt meegenomen.

Het herinrichten van de opstelling

Het kan bij een spel met 10 bekers per team zijn dat als de helft van de bekers gedurende het spel zijn weggespeeld, dat de opstelling een gatenkaas is geworden. Dit is lastiger mikken voor de tegenstander. Er is dan een regel dat het team de opstelling naar eigen inzicht kan herschikken in welke opstelling dan ook, zolang deze maar aan het uiteinde van de tafel bij het andere team blijft. Of dit is toegestaan is een regel die voorafgaande aan een spel kan worden afgesproken. Hierbij kan het zelfs verschillen of ieder team beide éénmaal het recht heeft de bekers bij het andere team te herschikken, tweemaal, driemaal of zelfs onbeperkt.

Leeftijd

Natuurlijk heeft het met bierpong zelf niets te maken, maar om drankspellen te doen moeten mensen minstens 18 jaar zijn in Nederland. In andere landen als de Verenigde Staten is dit zelfs 21 jaar. De wet schrijft in Nederland een minimum leeftijd van 18 jaar voor om alcohol te mogen drinken.

Bierpongvaardigheden en trickshots

Wie bierpong kent van films of series, denk misschien wel aan de trickshots en knappe trucjes die daarin voorbij komen. Er zullen zeker mensen zijn die tijdens een spel zonder moeite via iemands voorhoofd, een lamp een muur of middels eigen voetbalvaardigheden een balletje in het bekertje van het andere team weet te krijgen. Echter zal dit zeer veel oefening en precisie vereisen om dit te kunnen. Toch zijn er wel enkele andere kwaliteiten die iemand moet hebben om dit spel leuk mee te kunnen doen.

Vaste hand

Een pingpongballetje weegt niets en kan met de minste afwijking sterk naast het doelwit vliegen. Net als bij darts is een vaste hand handig om de bal goed te sturen. Oefening is hierbij natuurlijk zeer handig.

Gevoel voor afstand

Wie altijd op dezelfde (professionele) tafel speelt krijgt het juiste gevoel voor diepte en heeft de worp na verloop van tijd in zijn of haar systeem zitten. Het gevoel voor diepte en afstand is dan heel belangrijk. Dit gaat samen met het gevoel om niet te hard of zacht te gooien.

Concentratie

Op een feestje waar bierpong gespeeld wordt is vaak een hoop herrie en gebeurt overal wat. De kunst om alleen maar op het balletje en de bekers te concentreren kan dan heel waardevol zijn. Dit wordt nog belangrijker als het andere team er alles aan doet om je af te leiden. Hierbij hoort ook het bestand zijn tegen de druk wanneer een spel heel spannend is.

Bestand tegen alcohol

Ten slotte is het handig om een beetje tegen alcohol te kunnen. Het is algemeen bekend dat alcohol je evenwicht niet ten goede komt en je gevoel voor souplesse eveneens verstoort. Dit maakt een juiste worp lastiger. Men zou ook hiervoor kunnen zeggen: oefening baart kunst, maar pas op met het drinken van teveel alcohol!

Films met bierpong

Er zijn meerdere films gemaakt waarin bierpong centraal staat:

Road Trip: Beer Pong (2009)

Drie studenten reizen door heel Amerika om mee te doen aan een landelijk bierpongtoernooi, nadat twee van hen op hun eigen universiteit al kampioen zijn geworden. Ze belanden in een bus met knappe vrouwelijke modellen die duidelijk wel weten hoe ze lol kunnen trappen.

Last Cup: Road to the World Series of Beer Pong (2008)

Een documentaire over studenten en jongvolwassenen die trainen voor de World Series of Beer Pong. Het is in hun ogen niet zomaar een spelletje, maar echt een passie. Ze nemen het spel heel serieus. “It’s a sport … it just happens to involve alcohol”.

Beer Pong: Behind the glory (2007)

Een mockumentary waarin een journalist per ongeluk de wereld van het bierpong ontdekt. Hij komt terecht bij een ‘underground tournament’ waarbij hij verschillende spelers volgt die het willen gaan maken in de bierpongwereld.

Er zijn meer films waar bierpong in voorkomt of die zelfs geheel draaien om bierpong. Ook in series als ‘Blue mountain state’ waarbij alcohol en feesten toch een vooraanstaand onderwerp zijn, komt bierpong slechts een enkele keer voor.

Veel plezier en succes!
© 2018 - 2024 Mikebouman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstballen van piepschuimBen je op zoek naar lichte kerstballen die niet stuk vallen? Maar wil je niet van die lelijke plastic ballen in je boom?…
Gouden regels voor bierGouden regels voor bierHet gebruik van bier in de keuken komt weer in opmars. Het is helemaal niet meer vreemd om bij een gerecht een glas bier…
Is alcoholvrij bier gezond?Is alcoholvrij bier gezond?Van een gewoon biertje met alcohol weten we over het algemeen dat het ongezond is, maar hoe zit dit eigenlijk met alcoho…

Rubiks Kubus – Rubik's Cube, de puzzelkubus van Erno RubikRubiks Kubus – Rubik's Cube, de puzzelkubus van Erno RubikDe Hongaar Ernő Rubik bedacht de puzzel, waar, sinds hij in de handel is, miljoenen mensen zich het hoofd over hebb…
Vertellis: gezelschapsspel met veel aandacht voor elkaarIn een tijd dat communiceren alsmaar meer gebeurt door middel van online contact dreigt het echte contact steeds meer ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Burst.shopify.com, Pexels
  • Beeriton. (z.d.) Beer Pong Regels, Geraadpleegd op 18-4-2018, van http://beeriton.nl/beer pong-regels/
  • Beerpong Europe. (2017). Regels en technieken, Geraadpleegd op 19-4-2018, van https://www.beer pong.nl/regels-en-technieken/
  • IMDB. (2018). IMDB, Geraadpleegd op 19-4-2018, van https://www.imdb.com/
Mikebouman (43 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.