Een leuk kaartspel: Liegen

Een leuk kaartspel: Liegen In spelletjes is van alles geoorloofd waar we in het werkelijke leven minder waardering voor hebben. Het kaartspel ‘liegen’ is een spel met een wat bedenkelijke naam. Maar, zoals zo vaak met spelletjes, je moet het niet te serieus nemen. Liegen is een verrassend leuk kaartspel, dat je met alle leeftijden en in alle aantallen met elkaar kunt spelen.

Kaartspel

De geschiedenis van speelkaarten is al oud, de precieze herkomst is in de nevelen der tijden verborgen. Voor de hedendaagse speler maakt dat allemaal niet zoveel uit, er zijn met de speelkaarten allerlei verschillende en leuke spelletjes te spelen. Sommige kaartspelen doen een beroep op je geheugen, op je tactische vaardigheden en je vermogen om je gezicht zo goed en zo strak mogelijk in de plooi te houden. Andere spelletjes zijn een stuk eenvoudiger, waardoor ze voor alle leeftijden goed speelbaar zijn. En, ook niet onbelangrijk: leuk!

Het kaartspel

De kaarten van het kaartspel / Bron: OpenClipart Vectors, PixabayDe kaarten van het kaartspel / Bron: OpenClipart Vectors, Pixabay
De meeste kaartspelen worden gespeeld met één of meerdere sets kaarten, ook wel: stok genoemd. In elke set kaarten zitten vier typen:
  • Klaveren (zwart)
  • Ruiten (Rood)
  • Schoppen (Zwart)
  • Harten (Rood)

Elk type heeft kaarten met de waarde 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, koning, aas. Een aas kan in veel spellen gebruikt worden als hoogste waarde, soms ook als laagste waarde, de één. In sommige kaartspelen worden aan de totale set enkele jokers toegevoegd. Deze kunnen in principe elke waarde aannemen, afhankelijk van de plek in het spel waar je ze wil gebruiken. In het spel dat in dit artikel wordt besproken spelen jokers geen rol.

Als je goed hebt geteld dan weet je nu dat in elke stok kaarten 4 x 13 = 52 kaarten zitten, waar al of niet een paar jokers aan worden toegevoegd.

Kaarten is leuk!Kaarten is leuk!

Liegen

Het kaartspel liegen is een betrekkelijk eenvoudig spel, dat je meestal met één stok kaarten kunt spelen. Je speelt het met minimaal twee spelers, een maximum is er eigenlijk niet. Hoewel, met héle grote groepen duurt het soms te lang voor je weer aan de beurt bent. Alleen als je met een grotere groep spelers bent kun je beter twee stokken kaarten gebruiken. De jokers heb je niet nodig.

Doel van het spel 'Liegen'

In het spel liegen is het de bedoeling dat je al je kaarten weg speelt. Je maakt daarbij gebruik van bijzondere eigenschappen: hoe goed kun je liegen, en kun je de leugens van anderen doorgronden?

Begin van het spel

De gever deelt aan alle spelers in de richting van de wijzers van de klok de kaarten uit, twee per keer. Alle kaarten worden opgedeeld. De speler die aan de linkerhand van de gever zit mag beginnen, zoals in de meeste kaartspelen.

De eerste spelactie

De speler die aan de beurt is kiest een kaart uit zijn hand, legt deze gedekt op tafel. Gedekt wil zeggen: met het plaatje naar beneden. Niemand kan dus zien om welke kaart het gaat. De speler zegt vervolgens welke kaart het volgens hem is, bijvoorbeeld: Hier ligt klaveren-zeven. Er zijn twee mogelijkheden: het is waar of het is niet waar. De speler heeft gelogen, of hij heeft de waarheid gesproken.

De volgende speler

De volgende speler heeft gehoord wat er is gezegd. Klaveren-zeven. Hij heeft twee opties:
  • Hij kan zeggen: je liegt! De kaart wordt nu omgedraaid. Was het inderdaad gelogen? De vorige speler moet de kaart terugnemen, mét de andere kaarten op het stapeltje. Was het niet gelogen en lag er werkelijk een klaveren-zeven? De huidige speler moet de kaart opnemen en tussen de eigen kaarten steken.
  • Hij kan niets zeggen. Hij accepteert dus de mededeling ‘klaveren-zeven’.

Nu moet de huidige speler zelf een kaart boven op de vorige leggen, zodat er een stapeltje kan ontstaan. Ook hij doet nu een mededeling over zijn kaart: ‘Dit is harten-aas’. Dat kan waar zijn, maar misschien is het wel gelogen…

Verdere verloop

Het spel gaat zo verder. Elke keer reageert een speler op de kaart van zijn voorganger en legt met zijn eigen mededeling een kaart weg. Je begrijpt, als een aantal spelers achter elkaar niet zegt ‘je liegt’ zal het stapeltje groeien. Wie dan het stapeltje moet pakken omdat hij gelogen heeft, zit dan wel meteen met een flink pak kaarten in de handen.

Gewonnen

Wie het eerste alle kaarten kwijt is, heeft het spel gewonnen. Eventueel kunnen de andere spelers doorgaan tot uiteindelijk iedereen zijn kaarten kwijt is. Om discussies te vermijden is het slim om het al of niet doorspelen van tevoren goed met elkaar af te spreken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een leuk kaartspel: Het geheugenspel MemoryEen leuk kaartspel: Het geheugenspel MemoryEr zijn heel wat verschillende spelletjes mogelijk met speelkaarten. Sommige zijn wat ingewikkelder, andere hebben wat e…
Een leuk familiespel: Skip-Bo (evt. ook als kaartspel)Een leuk familiespel: Skip-Bo (evt. ook als kaartspel)Skip-Bo is een kaartspel waarbij je moet proberen je eigen kaarten zo snel mogelijk kwijt te raken en ervoor moet zorgen…
Een leuk kaartspel: OorlogjeEen leuk kaartspel: OorlogjeOorlogje is een kaartspel waarbij je geluk nodig hebt. Het is een kansspel dat over de hele wereld gespeeld wordt. Het k…
Kaartspellen met een spel kaarten, maar dan andersKaartspellen met een spel kaarten, maar dan andersDenk je aan een kaartspel, dan denk je algauw aan een spel kaarten met harten, ruiten, klaveren, schoppen, heren, boeren…

Een leuk kaartspel: duizendenEen leuk kaartspel: duizendenSamen een kaartspel spelen is een gezellige bezigheid. Bij de meeste kaartspelen speelt geluk uiteraard een rol, maar er…
Bronnen en referenties
  • Goed Kaartspelen (Jack Botermans, Heleen Tichler, 2003 Bookman International
  • Afbeelding bron 1: OpenClipart Vectors, Pixabay
Reactie

Danny, 04-10-2019
Nog nooit gespeeld, maar als je nooit liegt en alles accepteert win je automatisch!? Reactie infoteur, 04-10-2019
Je kunt ook oordelen over de uitspraak van je voorganger: heeft die gelogen of niet. Daardoor kun je extra kaarten krijgen.
Lieg je nooit én accepteer je altijd alles maar van je voorganger, dan zou je inderdaad kunnen winnen. Maar in feite onttrek je je dan ook van alle activiteiten van dit spel. Dat kan een tactiek van iedereen worden. Maar of het dan nog leuk is?

Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 22-02-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.