Zandbak in huis met binnenspeelzand: prijs, merken en meer

De zandbak is voor veel kinderen een bron van vermaak. Creatief bezig zijn, waarbij je kind zijn of haar fantasie lekker de vrije loop kan laten gaan. Het grote nadeel is de rommel die je ervan krijgt. En bij slecht weer of in de koude maanden van het jaar is buiten spelen in de zandbak geen optie. Maak kennis met binnenspeelzand. Volgens de producenten alle voordelen van gewoon zand, maar zonder dat alles vies wordt.

Wat is binnenspeelzand?

Binnenspeelzand lijkt veel op gewoon zand, maar is geschikt om binnen mee te spelen. Het grote verschil zit hem erin dat je huis, tafel en kleding niet vies worden van het spelen met dit zand. Het zand plakt namelijk wel aan elkaar, maar juist niet aan andere oppervlakten. Een mooi alternatief voor het spelen met klei aan de keukentafel. Het is in 2014 uitgeroepen tot speelgoed van het jaar.

Het binnenspeelzand voelt duidelijk anders dan regulier zand. Het bestaat over het algemeen voor 98% uit gewoon zand, veelal schelpenzand. De andere 2% zorgt voor de unieke eigenschappen. Het zand voelt wat vochtig en kleverig aan en plakt alleen aan elkaar. Het heeft wel wat weg van deeg. Het is luchtiger en zachter dan regulier zand. Een extra voordeel is dat het nooit uitdroogt. Het gaat dus lang mee, zonder dat je er verder wat aan hoeft te doen.

Kinetisch zand?

Binnenspeelzand wordt ook vaak kinetisch zand genoemd. Kinetisch betekent iets als beweging. En dat is niet voor niets. Je merkt dat wanneer je het zand laat vallen of er met je hand doorheen woelt. Het beweegt duidelijk anders dan gewoon zand en lijkt soms haast uit zichzelf te bewegen. En omdat het geschikt is om mee te werken terwijl je gewoon aan tafel zit, is het ook voor menig ouder kind of volwassene een leuke bezigheid.

Helemaal geen rommel?

Het is zeker zo dat er met dit soort zand veel minder rommel ontstaat dan met het zand dat je in de zandbak gooit. En voor de meeste mensen zal het schoon genoeg zijn om in huis te willen gebruiken. Toch kan er weleens wat rommel ontstaan. Dit verschilt ook per merk en natuurlijk het kind dat ermee speelt. Maar omdat het niet hecht aan andere oppervlaktes, is het opruimen toch snel gebeurd. En blijft er nog iets achter, dan zal de stofzuiger daar geen moeite mee hebben.

Welke soorten zijn er?

Er is van allerlei merken binnenspeelzand op de markt. Er zijn echter wel verschillen tussen al die merken. De exacte samenstelling en gebruikte materialen lopen uiteen. En dat merk je wel wanneer je ze onderling vergelijkt. Ook bij dit speelgoed geldt over het algemeen dat de duurdere merken vaak van een hogere kwaliteit zijn.

Is binnenspeelzand gevaarlijk en hoe zit het met de hygiëne?

Niet alle merken geven uitsluitsel over welke stoffen er precies gebruikt zijn in hun product. Wel geldt dat ze geen van allen giftige stoffen toepassen. Belangrijk, want bij spelende en vooral jonge kinderen wel er nog weleens iets naar binnen gaan, dat daar niet hoort.

Daarnaast hebben de producten van de bekendste merken ook allemaal antibacteriële eigenschappen. Bacteriën hopen zich dus niet op in het zand, wat ook weer risico met zich mee zou brengen. Het is dan ook aanbevolen voor een merk te gaan dat dit expliciet aangeeft.

Welke merken zijn er?

De bekendste drie merken binnenspeelzand zijn:
  • Angel Sand
  • Kinetic Sand
  • Super Sand

Daarnaast zijn er steeds meer goedkope merken en huismerken die ook vergelijkbare producten aanbieden. Zo verkoopt de Hema een product Magisch Zand en kun je ook bij de Action binnenspeelzand kopen.

Wat kost het?

Kijken we naar de drie bovengenoemde bekende merken dan betaal je zo rond de acht tot 10 euro voor een halve kilo zand. Grotere hoeveelheden zijn in verhouding goedkoper. Soms gaat dat in kilogrammen en soms in liters. Zo kun je drie liter Angel Sand kopen voor een bedrag van zo'n 35 euro. Angel Sand is overigens ook te koop in verschillende kleuren, namelijk wit, geel oranje, blauw en roze.

Bij veel merken kun je naast alleen het zand ook pakketten kopen, waar extra's inzitten. Vaak met een bepaald thema. Bijvoorbeeld een dierentuin thema, waar je dus dierenvormpjes bij krijgt. Andere accessoires zijn een roller (met of zonder afdruk) en een plastic bak waarin je het zand kunt doen.

Waar koop je dit kinetische zand?

Binnenspeelzand koop je bij speelgoedzaken als Intertoys en Bart Smit, maar ook Hema en Action verkopen het. Of natuurlijk bij één van de vele webshops. Online zijn de prijzen vaak wat lager dan in een echte winkel, maar meestal heb je dan wel weer met verzendkosten te maken.

Een voordeel van kopen in een echte winkel is dat je soms even kunt proberen, voordat je een keuze maakt. Vooral omdat de diverse merken toch wel wat verschillen qua samenstelling en hoe het voelt. Maar eventueel kun je je ook baseren op ervaringen van anderen in je omgeving of op internet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BinnenspeelzandBinnenspeelzandBinnenspelen met zand? Dat wordt natuurlijk een grote rotzooi. Toch? Nee hoor, met speciaal binnenspeelzand valt dat reu…
Pottenbakken: benodigdheden & werkruimtePottenbakken is een creatieve hobby of voor sommige zelfs hun werk. Bij bijna elke stap van het pottenbakken heeft u wel…

Speelgoed LEGO: ook in computertijdperk nog veel liefhebbersLEGO is al lang niet meer alleen de naam van een fabriek maar is ook de soortnaam geworden van het speelgoed dat de firm…
De Wubble Bubble Ball: bel die niet knaptDe Wubble Bubble Ball is een opblaasbare bal die er bijna net zo uitziet als een zeepbel. Het is net zo elastisch en bew…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wiktionary.org/wiki/kinetisch
  • http://www.binnenspeelzand.nl/
  • http://www.intertoys.nl/merk/super-sand/super-sand-dieren
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.