Lego Technic: technisch, creatief, dynamisch en mooi!

Lego Technic: technisch, creatief, dynamisch en mooi! Met technisch Lego kun je de mooiste zaken bouwen. Niet alleen qua grootte en uiterlijk. Door te technische onderdelen kun je ook allerlei zaken laten bewegen, draaien en laten rijden. Daardoor krijgt het op zich al creatieve Lego een extra dimensie waar je je in uit kunt leven. Zo zijn er kleine, goedkope doosjes, maar ook indrukwekkende bouwsels als een wiellader, een houttransporttruck en een heuse mobiele telescoopkraan! Lego is al jaren enorm populair onder kinderen. En menig volwassene kan zich er ook mee vermaken. Het staat terecht bekend als kwalitatief degelijk speelgoed. Daarbij wordt de creativiteit en fantasie geprikkeld en kun je bijna oneindig variëren tijdens het bouwen. Binnen de volledige Lego productlijn zijn er verschillende series te vinden. Denk aan tijdloze thema's als Lego City, Lego Classic, Lego Creator. Maar je komt ook thema's als Lord of the Rings, Teenage Mutant Ninja Turtles, Superhelden en Star Wars tegen. Maar ook Lego Technic is al jaren een bekende serie.

Wat is Lego Technic

Lego Technic bestaat al sinds 1977 en het draagt deze naam sinds 1984. Bij deze productserie staat de techniek centraal. De modellen ogen minder decoratief dan de andere Lego Series. Daar staat tegenover dat er vaak bewegende delen inzitten die de kinderen bekend maken met basisprincipes uit de techniek. Denk aan draaibare assen, tandwielen, rupsbanden en pneumatiek.

De meeste modellen uit de serie zijn voertuigen. En een groot deel zijn voertuigen die in de bouw, industrie of landbouw worden gebruikt, zoals een hoogwerker, graafmachine, containertruck, telescoopkraan of sleeptruck. Daarnaast zien we bijvoorbeeld een helikopter, sneeuwscooter, vliegtuig en raceauto's.

Voor wie is het geschikt?

De minimale leeftijd is 6 jaar. Maar voor veel dozen geldt een hogere minimale leeftijd. Zo heb je een heel aantal dozen voor 7-14 jaar, maar ook 9-16 en zelfs 11-16 komt voor. Je moet dus wel even goed kijken, wanneer je iets wilt kopen voor een jong kind. Aan de andere kant zijn deze leeftijden natuurlijk maar adviezen, en hangt het ook af van het kind in kwestie.
Daarnaast wordt het technisch Lego ook door genoeg tieners en volwassenen gewaardeerd.

Welke onderdelen zitten er bij technisch Lego?

Technisch Lego en gewoon Lego zijn goed te combineren. Maar bij Lego Technic kom je een heel aantal onderdelen tegen die speciaal zijn. De belangrijkste op een rij:
 • Het meest opvallen zijn de balken met ronde gaten in de zijkant. Die gaten zitten erin om assen of verbindingselementen door te steken. Op die manier heb je meer mogelijkheden om zaken aan elkaar te zetten en kun je dingen beweegbaar maken.
 • Zwarte assen van diverse lengtes. Deze assen zijn niet rond, maar kruisvormig, waardoor je er weer van alles om heen kunt schuiven dat mee draait.
 • Tandwielen van verschillende groottes, bijvoorbeeld 8, 12, 16, 20, 24, 36 en 40 tanden.
 • Wormwielen voor het overbrengen van beweging.
 • Pneumatische onderdelen, waarmee je dus met luchtdruk zaken kun laten bewegen. Denk aan pompjes, slangetjes, cilinders, een verdeelblok en een T-stuk.
 • Elektromotoren van diverse voltages (4,5, 9 en 12 volt) om een en ander te laten bewegen.
 • Allerlei kleine grijze verbindingselementen om alles aan elkaar te kunnen zetten.

De mogelijkheden van Lego Technic

Bij alle dozen krijg je meer dan alleen het aangeduide bouwwerk.
 • 2 in 1: Voor de meeste modellen geldt dat je naast het hoofdmodel ook nog een ander bouwwerk kunt maken. Deze instructies zitten echter niet in de doos, maar die kun je zo online bekijken.
 • Daarnaast hebben een aantal modellen een 'pull back'-functie. Dat zijn voertuigen die je achteruit kunt trekken en dan zelf weg zullen rijden.
 • Dan zijn er ook een aantal dozen met de aanduiding '+Power Functions'. In dat geval kun je gebruik maken van een elektromotor en andere elektrische functies. Let wel op, want in sommige dozen zit dat er standaard in en bij andere is het een upgrade die los moet kopen.
 • Met 'Pneumatic' wordt aangegeven dat er pneumatische functies in het model aanwezig zijn.


Wat kost technisch Lego?

Lego is relatief prijzig, dat is algemeen bekend. En dat is bij Lego Technic niet anders. Toch vinden de meeste mensen wel dat je waar voor je geld krijgt, vanwege de hoge kwaliteit en mogelijkheden van het speelgoed. Zet je de prijs naast de uren die je ermee kunt doorbrengen, dan is de prijs vaak al een stuk minder hoog.

Binnen de Lego Technic serie heb je kleine en grote dozen. Zo zijn er een paar kleine modellen als een helikopter en een hoogwerker die met een adviesprijs van zo'n 10 euro. De duurste doos is de Mobiele Kraan MKII met een adviesprijs van 199 euro. De rest zit daar tussen in. Een kleine greep:
 • 42009 - Mobiele Kraan MKII: €199,99
 • 42020 - Helikopter en 42031 - Hoogwerker: €9,99
 • 42024 - Container truck: €79,99
 • 42028 - Bulldozer: €39,99
 • 42029 - Pick up truck €99,99
 • 42032 - Rupsband graafmachine: €14,99

Conclusie

Lego Technic is een speciale serie binnen het grote Lego aanbod. Kinderen kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met techniek en kunnen hiermee ook op een technisch vlak hun creativiteit op de loop laten. Daarbij zijn er ook kleine modellen te krijgen, die erg geschikt zijn voor de wat jongere kinderen en op kennis te maken met het concept. Het is wel aanbevolen dat het kind al wat ervaring met gewoon Lego heeft, zodat de stap niet al te groot is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lego, maar dan goedkoperLego, het bekendste bouwsteentje en kinderspeelgoed ter wereld, krijgt (eindelijk) legale concurrentie. Sinds september…
Speelgoed LEGO: ook in computertijdperk nog veel liefhebbersLEGO is al lang niet meer alleen de naam van een fabriek maar is ook de soortnaam geworden van het speelgoed dat de firm…
De LEGO film is een groot succesDe LEGO film is een groot succes‘The Lego Movie’, een film gebaseerd op het LEGO speelgoed was een groot succes. De recensies waren lovend en een vervol…
Lego Digital Designer: Lego op je computer!Lego Digital Designer: Lego op je computer!Wie heeft er niet als kind met Lego gespeeld? Lego, gekleurde blokjes die je op alle mogelijke manieren kon combineren t…

Help! Mijn furby is boos en hoe krijg ik furby weer vrolijk?Help! Mijn furby is boos en hoe krijg ik furby weer vrolijk?Er zijn maar weinig mensen die Furby niet kennen. De eerste Furby stamt uit 1998 en werd een kaskraker. De meeste kinder…
Hoera, het is weer knikkertijd!Hoera, het is weer knikkertijd!Het is elk jaar weer een wonderlijk moment in het voorjaar. Terwijl de krokusjes uit de grond schieten en knoppen aan de…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Lego_Technic
 • http://www.lego.com/nl-nl/technic/products
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.