Duplo: leuk speelgoed met veel mogelijkheden of te duur?

Duplo: leuk speelgoed met veel mogelijkheden of te duur? Duplo is voor veel kinderen ideaal speelgoed. En daarmee is het natuurlijk ook bij vele ouders geliefd. Met de kleurige blokjes kun je werkelijk van alles maken, zodat het niet snel verveelt. Daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende duplosets door de jaren verschenen. Je kunt daardoor bijna eindeloos blijven toevoegen van bepaalde sets, of thematische onderdelen. Duplo is het kleine broertje van het nog bekendere Lego. Dat wil zeggen: het is gericht op jongere kinderen. De blokken zelf zijn juist een stuk groter. Daardoor zijn ze geschikt voor kinderen met een minder goed ontwikkelde motoriek. De onderdelen zijn zelfs zo groot, dat ook jonge kinderen er veilig mee kunnen spelen. De duplo blokken zijn van een stevig soort plastic gemaakt, waardoor ze erg degelijk zijn.

Een groot assortiment

Het assortiment aan duplo in de meeste speelgoedzaken is groot. Maar ook tweedehands kom je regelmatig sets tegen, die niet meer in de winkels te koop zijn. Zo kun je denken aan een trein met rails, wissels, treinstation en spoorbrug. Maar ook allerlei andere voertuigen, zoals een vuilnisauto, raceauto, motor, helikopter en vliegtuig. Maar er verschijnen ook regelmatig duplosets met een bepaald kinderthema. Goede voorbeelden zijn Bob de Bouwer, Dora, Thomas de trein en Winnie de Poeh. Op die manier komen verschillende zaken waar kinderen dol op zijn bij elkaar.

Geschikt voor jonge kinderen

De blokken zijn lekker groot, waardoor je kinderen al op erg jonge leeftijd met de blokjes kunt laten spelen. Kinderen die één jaar of ouder zijn, kunnen vaak al zelfstandig met het speelgoed spelen. Eerst gaat dat nog niet zo gemakkelijk, maar de meeste kinderen leren dat snel onder de knie te krijgen. Voor ouders is het altijd erg leuk te zien, dat je kind iets bouwt en vol trots komt melden wat er gebouwd is. De fantasie en creativiteit van de jonge breinen worden op een mooie manier gestimuleerd.

Duplo is nuttig speelgoed

Duplo is natuurlijk ook meer dan alleen maar speelgoed waarmee je kind de tijd om krijgt. Het is juist erg nuttig bij de ontwikkeling van je kind. In de eerste plaats is er natuurlijk de motoriek die nodig is om de blokjes goed en stevig op elkaar te zetten. Het is ontzettend leuk om als ouder te zien, dat je kind op een gegeven moment het goed voor elkaar krijgt de blokjes te plaatsen. In de tweede plaats is het ook een prima manier om de kleuren te leren kennen. Bij het bouwen kun je de verschillende kleuren gebruiken en terug laten komen in de bouwwerken of de manier waarop je ermee speelt. Vanzelfsprekend wordt ook het ruimtelijke inzicht getraind door het bouwen met de blokjes.


Leuk samen spelen

Ook het samen kunnen spelen met andere kinderen, zoals broertjes/zusjes of vrienden/vriendinnetjes gaat vaak erg goed met duplo. Je kunt samen natuurlijk nog mooiere dingen verzinnen dan alleen. Of tegelijkertijd verschillende bouwsels in elkaar zetten. Wat onenigheid kan altijd optreden, natuurlijk. Maar wanneer je een bak duplo hebt, kan je al snel delen. Iets wat toch lastiger gaat bij veel ander speelgoed.

Ook leuk voor ouders

Een ander groot voordeel is dat je als ouder ook lekker mee kunt spelen. Je kunt van alles samen bouwen. Op die manier heb je leuk contact met je kind en leer je ook elkaar beter kennen. Vooral wanneer je kind er zelf nog niet zo goed uitkomt, kan je als ouder mooi helpen en op die manier het kind iets moois laten bouwen. En dat geldt ook wanneer je meerdere kinderen hebt of krijgt. Met eenmaal aangeschafte duplo kunnen later ook broertjes of zusjes spelen. Op die manier leren de jongere kinderen ook weer van de oudere. Als ouder is het ontzettend leuk om je verschillende kinderen

Duplo is duur?

De prijs van duplo is zonder meer het grootste nadeel. Het is mooi speelgoed van goede kwaliteit, maar daar staat helaas wel een stevige prijs tegenover. Daarbij zijn er ontzettend veel sets en zo heb je al snel meerdere sets nodig om echt lekker te kunnen bouwen. Vooral wanneer je wat van alles wilt: een aardige hoeveelheid basisblokken, poppetjes, een aantal auto's, een grote bodemplaat en andere leuke accessoires. Wanneer je nog aan duplo moet beginnen is het aan te raden eerst vooral wat basisblokken te nemen. Hiermee komt de kracht van duplo echt naar voren. De treinsets zijn ook bijzonder leuk en komen dan ook met een behoorlijke prijs.

Besparen op de prijs

Een goede manier om de totale kosten wat te drukken is door duplo tweedehands te gaan kopen. Er wordt heel wat speelgoed aangeboden op sites als Marktplaats. Doordat de kwaliteit zo goed is, is ook tweedehands duplo vaak nog in een erg goede staat. Wat je ook moet bedenken, is dat de duplo die je koopt, ook na enkele jaren nog wel waarde heeft. Het meeste speelgoed is na verloop van tijd nagenoeg niets meer waard. Maar duplo blijft bijna altijd heel, is redelijk tijdloos en dus nog prima verkoopbaar na enige jaren. In veel gevallen zelfs als het al vier of vijf jaar oud is.

Conclusie

Duplo is niet zonder reden zo populair. Het is kwalitatief degelijk speelgoed, waar een kind jarenlang plezier van kan hebben. Je kunt eenvoudig eens een en ander bijkopen, om zo meer mogelijkheden te maken. Ook als cadeautip richting familie of vrienden is het erg geschikt. Daarbij hebben de blokjes positieve gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. De prijs is gerust hoog te noemen. Het speelgoed behoudt echter deels zijn waarde en je kunt ook zelf voor tweedehands duplo gaan.

Uiteindelijk moet je de aanschafprijs vergelijken met de uren van plezier die het oplevert. Zo bekeken is de prijs die je betaalt voor duplo in de meeste gezinnen eigenlijk helemaal niet zo hoog. En je kunt altijd met een eenvoudige set beginnen, om te kijken of je kind het leuk vindt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
DUPLO: bouwstenen en modellen voor peuters en kleutersDUPLO: bouwstenen en modellen voor peuters en kleuters“Spelen en leren” geldt vooral voor kinderen. Dat begint al heel jong. Door het aanbieden van het juiste speelgoed kan d…
Lego Digital Designer: Lego op je computer!Lego Digital Designer: Lego op je computer!Wie heeft er niet als kind met Lego gespeeld? Lego, gekleurde blokjes die je op alle mogelijke manieren kon combineren t…
Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…
Speelgoed LEGO: ook in computertijdperk nog veel liefhebbersLEGO is al lang niet meer alleen de naam van een fabriek maar is ook de soortnaam geworden van het speelgoed dat de firm…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Duplo
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.