Binnenspeelzand

Binnenspeelzand Binnenspelen met zand? Dat wordt natuurlijk een grote rotzooi. Toch? Nee hoor, met speciaal binnenspeelzand valt dat reuze mee. Binnenspeelzand ziet eruit als gewoon speelzand voor de zandbak, maar heeft andere eigenschappen. Het lijkt een soort kruising tussen speelzand en boetseerklei. De zandkorreltjes kleven aan elkaar, waardoor er na het spelen niet overal losse zandkorreltjes rondslingeren. Ook blijft het niet snel op handjes, kleding of meubels zitten. En ook van de vloer is het makkelijk te verwijderen. Met binnenspeelzand heeft je kind dus veel speelplezier, zonder dat jij daarna last hebt van troep. Binnenspeelzand is ideaal speelgoed voor op een regenachtige dag, of voor kinderen die op een flat wonen of geen tuin hebben. Zo kan er toch lekker met zand gespeeld worden!

Wat is binnenspeelzand?

Oorspronkelijk was binnenspeelzand geen binnenspeelzand. Het werd ontworpen als modelleerzand voor het maken van sculpturen. Maar sinds een aantal jaren wordt het ook volop verkocht als binnenspeelzand voor kinderen. Het lijkt op gewoon nat zand, maar het kan niet uitdrogen. Doordat binnenspeelzand alleen aan zichzelf kleeft, blijft het nauwelijks op andere materialen of oppervlakken zitten. Het blijft dus ook niet snel aan de kleren van je kind plakken. Gebeurt dit toch, dan is het makkelijk uit het textiel te verwijderen met wat water. Na het spelen kan er een waasje achterblijven op de handen, maar dit is er makkelijk weer af te wassen. Er blijven niet een heleboel zandkorrels aan de handjes plakken en onder de nagels zitten, zoals bij gewoon speelzand.

Binnenspeelzand is een niet-Newtoniaanse vloeistof. Het materiaal houdt zich dus niet aan de wetten van Newton en is dilatant. Dit houdt in dat het materiaal kan veranderen van vloeibaar naar vast en andersom. Tijdens het spelen met binnenspeelzand kun je deze spectaculaire eigenschappen met eigen ogen zien. Doordat binnenspeelzand dilatant is, kun je het kneden en bewerken als klei. Binnenspeelzand voelt luchtig en zacht aan, zoals deeg. Dit komt doordat het materiaal lucht opneemt als ermee gespeeld en gekneed wordt. Het krijgt dan ook een groter volume. Laat je het na het kneden los, dan beweegt het nog een tijdje na. Het binnenspeelzand wordt dan weer vloeibaarder. Het lijkt dan net alsof het leeft!

Je kunt er van allerlei stevige vormen van maken door de lucht eruit te drukken. Bij binnenspeelzand speelgoeddozen zitten vaak vormpjes waar je het zand in kunt doen, zodat je er leuke figuurtjes mee kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan boerderijdieren, strandfiguurtjes of kastelen. Ook zitten er soms gereedschappen bij, zoals een spatel, een handvat of een roller met een motiefje. Er zijn bijvoorbeeld rollers waarmee je een stenenmotiefje kunt maken op je zandkasteel. Maar je kunt ook gewoon los binnenspeelzand kopen en een gewoon zandbakvormpje gebruiken. Of er een figuurtje uitsteken met een bakvormpje. Ook kunnen er vormen uitgesneden worden. Je kunt je kind ook zelf zijn/haar fantasie laten gebruiken door zelf vormen te maken met de handjes. Voor extra inspiratie zijn er ook boekjes met voorbeelden te koop, zoals de Smart Shapes Guide. Hierin kun je uitgestoken vormpjes op de voorbeelden leggen, zodat je makkelijk iets leuks kunt maken.


Binnenspeelzand is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zandkleur, blauw, roze, oranje en geel. Er bestaat ook glow in the dark binnenspeelzand, dat licht geeft in het donker nadat het is blootgesteld aan zonlicht of een felle lamp. Supercool! Er zijn speciale bakken waar je het zand in kunt doen tijdens het spelen, zodat het nog makkelijker weer op te ruimen is. Maar je kunt hier bijvoorbeeld ook gewoon een dienblad voor gebruiken.

Ingrediënten

Binnenspeelzand is schoon en veilig. Het is gemaakt van 98% heel fijn zand en 2% bindmiddel. Dankzij het bindmiddel blijven de zandkorreltjes aan elkaar plakken Sommige merken gebruiken een 100% natuurlijk bindmiddel, zoals vochthoudende olie, andere niet. Een voorbeeld van een bindmiddel dat gebruik wordt in binnenspeelzand is polydimethylsiloxane (PDMS). Dit is een veilige stof die ook is toegestaan voor gebruik in voedingsmiddelen onder E-nummer E900. E900 wordt o.a. gebruik in patat en andere frituurproducten. Verder zit PDMS ook in het bekende speelgoed Silly Putty.
Binnenspeelzand is antibacterieel. Wel zo fijn als je kind er per ongeluk met snothandjes aan zit. Ook is het glutenvrij. Tja, je weet maar nooit of je kind er een hapje van gaat uitproberen als je net even niet kijkt, want kinderen onderzoeken alles graag met hun mond.
Speel altijd met schone, droge handen en vermijd contact met water. Dan blijft binnenspeelzand keer op keer bruikbaar en kun je er heel lang plezier aan hebben.

Verschillende merken, verschillende namen

Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende namen voor dit speelgoed, zoals:
 • Super Sand (Goliath). Ook bekend als Living Sands en Sands Alive.
 • Kinetic Sand (Waba Fun)
 • Shape-it (Waba Fun). Heette eerst Moonsand.
 • Magic Sand / Magisch Zand (Free & Easy)
 • Angel Sand (Donerland)

Verder wordt binnenspeelzand ook wel toverzand of modelleerzand genoemd. Vergelijkbaar speelgoed is Bubber (Waba Fun), maar dit is een boetseerklei. Ook het bekende Silly Putty lijkt op binnenspeelzand. Verder kun je zelf ook een dilatant goedje maken dat op binnenspeelzand lijkt door water en maïzena (maiszetmeel) met elkaar te mengen. Mix deze ingrediënten in een kom totdat er een verzadigd mengsel ontstaat. En dan spelen maar!
Behalve de naam kunnen ook de eigenschappen van binnenspeelzand verschillend zijn. Kinetic Sand valt namelijk vanzelf weer uit elkaar nadat je het gevormd hebt, terwijl figuren van andere soorten binnenspeelzand juist lang blijven staan. Ook kunnen verschillende merken net een iets andere structuur hebben en anders aanvoelen.

Leeftijd en ontwikkeling

De aanbevolen minimumleeftijd voor het spelen met binnenspeelzand verschilt per fabrikant. Sommige fabrikanten houden een leeftijd vanaf 3 jaar aan, terwijl anderen een leeftijd vanaf 4 jaar aanhouden.
Het kneden met binnenspeelzand werkt ontspannend. Verder is het spelen met binnenspeelzand goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek, concentratie en hand-oog coördinatie. Ook stimuleert het de creativiteit en het gebruik van de eigen fantasie.
© 2015 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zandbak in huis met binnenspeelzand: prijs, merken en meerDe zandbak is voor veel kinderen een bron van vermaak. Creatief bezig zijn, waarbij je kind zijn of haar fantasie lekker…
Travian: Path to PandoraTravian: Path to PandoraZoals elk jaar in september is ook in 2018 een nieuwe speciale server gestart voor het browser based spel Travian. Deze…
Cadeautjes onder 10 euro, voor jongensCadeautjes onder 10 euro, voor jongensWat zijn leuke cadeautjes voor jongens? Het kan lastig zijn om een leuk en goedkoop cadeautje te vinden voor een jongen,…

Speelgoed LEGO: ook in computertijdperk nog veel liefhebbersLEGO is al lang niet meer alleen de naam van een fabriek maar is ook de soortnaam geworden van het speelgoed dat de firm…
De Wubble Bubble Ball: bel die niet knaptDe Wubble Bubble Ball is een opblaasbare bal die er bijna net zo uitziet als een zeepbel. Het is net zo elastisch en bew…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Kinetic_Sand
 • http://www.binnenspeelzand.nl/
 • http://www.chemieisoveral.nl/het-ultieme-speelzand
 • http://www.chymist.com/Kinetic%20Sand.pdf
 • http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=9696
 • http://www.kennislink.nl/publicaties/go-with-the-flow-niet-newtonse-vloeistoffen
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 16-10-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Speelgoed
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.