Pottenbakken: benodigdheden & werkruimte

Pottenbakken is een creatieve hobby of voor sommige zelfs hun werk. Bij bijna elke stap van het pottenbakken heeft u wel materialen nodig. Hierdoor klinkt het als een dure hobby, maar de meeste materialen heeft de gemiddelde mens gewoon in huis. Als u potten wilt gaan bakken is het verstandig daar een kamer voor in te richten. Het neemt namelijk veel ruimte in beslag en kan veel rommel maken.

Materiaal om op te bouwen met de hand

Om de klei met de hand te bewerken heeft u onder andere een mes nodig. Met een mes kunt u de plakken- en rollen klei makkelijk en strak snijden. U kunt speciale lomers kopen om de klei glad te strijken, maar een plastic pasje geeft hetzelfde effect. Verder zijn er verschillende houten en stalen boetseergereedschappen en een handboortje. Een synthetische spons is handig om oppervlakken schoon te houden. Door de werkruimte schoon te houden voorkomt u dat er oude stukjes klei bij komen. Om grote blokken klein te snijden bestaat er speciaal snijdraad, doordat dit een groot oppervlak heeft gaat dit gemakkelijker dan met een mes..

Uitrollen van de klei

Voor het uitrollen en oprollen van de klei kunt u een linnen of katoenen doek gebruiken en latten of een deegroller.

Decoratiegereedschap

Als decoratiegereedschap kunt u veel materialen gebruiken die mensen vaak al in huis hebben. U kunt bijvoorbeeld bakvormen gebruiken of pasjes om inkervingen te maken. Als de klei teveel uitdroogt kunt u deze met water besproeien, daarbij komt een plantenspuit goed van pas. Er bestaan speciale materialen om het potten vormen op de schijf te vergemakkelijken en vorm te geven. Deze heten mirettes(staan afgebeeld) en afdraaimessen. De bovenkant van de pot kunt u afwerken met afdraaihoutjes. Deze zijn in verschillende vormen en maten verkrijgbaar en hebben zo elk hun eigen effect. Om uiteindelijk ook de verf aan te brengen zijn er uiteraard kwasten nodig.

Veiligheid

Als u glazuur gaat mengen is het van belang dat u veiligheidsmaatregelingen treft. Het is verstandig hierbij een stofmasker zodat u geen schadelijke stoffen kunt inademen. Doordat u nogal vies kan worden tijdens het potten bakken kunt u het best een overal of oude kleding gebruiken. Uw schoenen kunnen ook gemakkelijk vies lopen, om te voorkomen dat u alles door huis loopt kunt u het beste oude schoenen in de ruimte hebben staan die u uit trekt wanneer u de ruimte verlaat.

Overige grote benodigdheden

Als u de klei gaat mengen heeft u emmers nodig. Als u gaat pottenbakken is een weegschaal ook onmisbaar. Hiermee kunt u vergelijken of u evenveel klei gebruikt en juiste verhoudingen bepalen voor het aanmaken van glazuur. De draaischijven mogen ook niet vergeten worden. U kunt hierbij kiezen uit een:
  • schopschijf - wordt aangedreven door de voet
  • elektrischeschijf - gaat elektronisch en is daardoor prijziger dan de schopschijf
Om de klei te bewaren heeft u luchtdichte bakken nodig.

Werkruimte

Zoals u wel begrijpt is de ideale ondergrond van hout of marmer. Het is belangrijk dat u voldoende werkruimte heeft zodat het overzichtelijk blijft. Haal oude stukjes klei met regelmaat weg. Het kan namelijk zijn dat deze aan de nieuwe klei/pot blijft zitten en zo een werkstuk verpest. Om materiaal makkelijk te vinden kunt u de materialen het best op een vaste plek of in een doos met een labeltje bewaren. Om goed te zien wat u doet is ook het licht van belang. Als u niet genoeg daglicht heeft zorg dan voor een sterkte lamp zodat u voldoende ziet.
© 2009 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pottenbakken, de geschiedenisPottenbakken, de geschiedenisPottenbakken is een leuke hobby en mensen doen dit al eeuwen lang. Wanneer zijn mensen begonnen met pottenbakken en hoe…
Zelf de lekkerste cocktails maken!Zelf de lekkerste cocktails maken!Cocktails zelf maken moeilijk? Nee, helemaal niet. Veel mensen denk dat het maken van een cocktail alleen terrein voor d…
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
Schijvensysteem bij de belastingSchijvensysteem bij de belastingHoe werkt dat schijvensysteem bij de belasting ook al weer? Met de volgende stappen kunt u de belastingdienst controlere…

Glas in lood: glas snijdenGlas snijden is minder moeilijk dan het lijkt. Wel zijn er een aantal zaken die u in de gaten moet houden. In onderstaan…
Een green screenWat is een green screen en hoe maak je er zelf een? En wat is chroma keying en waarmee kan ik het toepassen? Op deze vra…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.