Het werken met paperclay
Paperclay is een bijzondere klei om mee te werken. Door de elasticiteit kun je er grotere vormen mee maken, zonder dat er scheuren in de klei komen. In dit artikel achtergrondinformatie over paperclay en een recept om zelf paperclay te gaan maken!
Wat is paperclay?
Paperclay is een klei waar extra cellulose vezels aan toegevoegd zijn, ook wel papier. Daar heeft het zijn naam ook vandaan, in Nederland gebruikt men zowel de term paperclay als papierklei. Door de vezels krijgt de klei extra body en heeft het bepaalde voordelen die een doorsnee chamotteklei niet heeft. Ook worden de werkstukken lichter door het verbrandingsproces van de vezel tijdens het stoken.
De voordelen zijn dat de klei in een hele dunne vorm gebakken toch nog goed blijft. De klei heeft minder last van krimping en dus van scheuren die anders wel ontstaan. De klei kan met kleine stukjes opgeplakt worden en daarmee veel dikker gemaakt worden. De vezels ontluchten het werkstuk dus er is minder kans op barsten door lucht in het werkstuk. Je kun bij beelden van mensen gemakkelijk armen en voeten in allerlei posities maken zonder dat ze met het bakken eraf breken.
Het stoken van paperclay
De klei kan op de normale temperaturen gestookt worden, want de vezels in de klei verbranden in de oven. Het verbrandingsproces van de vezels vindt plaats tussen de 200 en 300 graden. Dit kan een hele vieze en indringende geur met zich meebrengen. Zorg daarom, net als bij het bakken van glazuren, dat de ruimte waarin de oven staat heel goed wordt geventileerd.
Paperclay en raku stoken
Paperclay is door de sterkte die ze krijgt met de vezels uitermate geschikt al klei om mee raku te stoken. In gebakken vorm en ongebakken vorm is de klei veel steviger dan de doorsnee chamotteklei. Zo kun je zonder te veel problemen de werkstukken in de oven zetten en ze eruit halen.
Is schimmel op de paperclay erg?
Door het gebruik van de vezels in de klei kan de klei snel beschimmelen. Helemaal als de klei goed vochtig is en de omgeving warm, zoals in de zomer. Klei met schimmel is prima te gebruiken. Je kunt de klei gewoon kneden tot de schimmel weg is. Was je handen wel goed na het boetseren. Het enige nadeel van beschimmelde klei is dat het een nare geur af kan geven, maar voor de kwaliteit van de klei maakt het niets uit.
Waar te verkrijgen?
Inmiddels is paperclay bij elke keramiekzaak in Nederland te verkrijgen. Elke leverancier van klei heeft zich toegelegd op het maken van paperclay. Vandaar zijn er diverse soorten in de omgang. Elke klei heeft zijn eigen structuur en eigenschappen. De ene klei zal fijner werken dan de andere, dat is heel persoonlijk. Ook kun je zelf aan de slag gaan om paperclay te gaan maken.
Zelf paperclay maken
De benodigdheden voor het zelf maken van paperclay zijn: papier of karton en fijne chamotte kleipoeder. Voor het papier of karton kan heel goed eierdozen gebruikt worden. Dit is een fijne karton om te verwerken in de klei. Je gebruikt de verhouding één deel papier/karton en twee delen klei De volgende stappen neem je:
- Scheur papier of karton tot kleine stukjes
- Emmer met water vol laten lopen en daar de stukken in laten weken
- Voldoende roeren tot het één grote brei is, liefst met een mixer
- Kleipoeder toevoegen met chamotte
- Weer roeren tot het één grote brei is, liefst met een mixer
- Op grote gipsplaat vloeien, zodat het overtollige water eruit kan trekken
- De klei van de plaat halen en boetseren tot een brok klei
- Boetseren van je werkstuk
- Stoken op de normale manier
Lees verder