Zelf je eigen sieraden maken

Hé verdorie, weer iemand met dezelfde ketting! Daar heb je geen last van als je je eigen sieraden maakt!

Je eigen sieraden maken

Niets is leuker dan het maken van je eigen sieraden, ze zijn origineel en gemaakt naar je eigen smaak. Je hebt er de tijd ingestoken en dat word beloond wanneer het af is. Het trotse gevoel achteraf, "dat heb ik maar mooi even gedaan", kan niemand je afnemen.

Benodigdheden vooraf

Wat je vooral nodig hebt is creativiteit. Je hebt iets in gedachten en dat hoef je alleen nog uit te werken. Zelf heb ik naast mij altijd 3 tangetjes liggen; de rondbektang, platbektang en een kniptang. Ik gebruik ze zelf graag en vaak bij het maken van sieraden. Wat verder niet ontbreekt zijn het rijgbord en een rollint. Het rollint gebruik ik bij het opmeten van de hals of pols voor een ketting of armband. Het rijgbord gebruik je voor het uitwerken van je idee zodra je de kralen hebt. Dit is makkelijk omdat je niet direct de kralen hoeft te rijgen, bij een fout zal je dan alle kralen eraf moeten halen. In het rijgbord leg je ze neer en bij een fout haal je er een kraal tussenuit of leg je er één tussen. Makkelijk en aan te raden!

Het idee

Je hebt een idee in je hoofd, maar het is soms lastig om je idee spontaan uit te werken. Uitwerken op papier is een goede optie. Teken je sieraad in kleur om het idee echter te laten lijken. Je hebt nu al een idee van hoe jouw sieraad er uit komt te zien. Vaak maken mensen sieraden bij hun outfit, een jurkje of pak bijvoorbeeld. Handig is om op papier wat maten te zetten, als voorbeeld neem ik een armband. Je neemt met het rollint de maat van je pols op, deze maat schrijf je op je papier. Vervolgens kies je de (+-) maat op van de kraal die je wilt gebruiken. Om een beeld te krijgen van de maat kan je met de rolmaat 5 puntjes op papier zetten; 1 in het midden, dit is dus het middelste van de kraal. Als voorbeeld neem ik een 8 mm kraal. Van het puntje wat gezet is zet je 4 mm omhoog, omlaag, rechts en links een punt. De buitenste punten kun je nu met elkaar verbinden, probeer deze dan ook vloeiend rond te laten lopen. Je hebt nu een idee van de grote van de kraal, is dit wat je wilt? Schrijf deze maat dan ook op je papier en de kleur die je daarbij wilt. Je kan nu een schatting maken van het aantal kralen dat je nodig hebt, handig is als je een ruime voorraad hebt. Je kan beter wat teveel hebben dan te weinig!

Het uitwerken van je idee en de benodigdheden

Afhankelijk van wat je wensen zijn voor je idee zullen er meer materialen nodig zijn. Denk hierbij aan een sluiting, extra kralen voor bijvoorbeeld de variatie, draad of een ketting, nietstiften, knijpkralen etc. Er is zoveel! Ik kan alles wel opnoemen, maar belangrijk is dat het bij je wensen aansluit. Je kan de benodigdheden halen in een kralenwinkel waar je direct ook je idee kan uitwerken op een rijgbord, maar je kan ook de benodigdheden kopen in veel online winkeltjes. Het nadeel hiervan is dat je niet in het echt kan zien wat de kleur is dit moet je bepalen naar aanleiding van de getoonde foto's op de site. Zelf werk ik graag thuis aan mijn sieraden, ik ben niet afhankelijk van tijd en als ik het even laat liggen om er de volgende dag aan verder te gaan is dat geen probleem. Je hebt nu je materiaal in huis en je kan beginnen. Je hebt je sieraad al op papier gezet dus je weet precies welke kraal je waar wilt hebben. Je kan je kralen op het rijgbord leggen, is je idee naar wens nadat je alle kralen hebt neergelegd dan kan je de kralen gaan rijgen. Controleer ook nog even op eventuele foutjes die je nu nog makkelijk kan herstellen.

Afwerken

Het afwerken van het sieraad kan op verschillende manieren gebeuren. Als voorbeeld neem ik een elastische armband. Zelf gebruik ik meerdere draadjes voor de stevigheid van de armband. Als ik de armband bijna af heb houd ik het nog even aan mijn pols om de maat te controleren. Als hij te lang is kan je er nog kralen tussenuit halen en als hij te kort is voeg ik nog wat kralen toe. Ik pas dan nogmaals. Als de maat goed is en de armband is naar wens ga ik beginnen met de afwerking. Ik maak aan het uiteinde goede knoopjes zodat de armband niet los zal gaan, het draad wat ik over houd knip ik af maar niet te kort. Het overige draad steek ik terug in de kralen. Bij een echte sluiting is het handig om knijpkralen te gebruiken. De knijpkralen voorkomen dat de kralen zullen afglijden of schuiven. De knijpkraal haal je aan het einde door het draad, door het oog van het slotje en weer terug door de knijpkraal, de knijpkraal druk je met de platbektang dicht,
© 2011 - 2024 Delmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sieraden voor de vrouwSieraden voor de vrouwAls we de geschiedenis in duiken komen we al ver voor Christus sieraden tegen. Sieraden hebben altijd een verfraaiende f…
Sieraden van textielSieraden van textielEr worden steeds meer sieraden van textiel gemaakt. Dat komt omdat het relatief makkelijk is om met het materiaal te wer…
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…

Het werken met paperclayHet werken met paperclayPaperclay is een bijzondere klei om mee te werken. Door de elasticiteit kun je er grotere vormen mee maken, zonder dat e…
Het gebruiken van oxides in glazurenHet gebruiken van oxides in glazurenHet werken met oxides is een spannende bezigheid voor de keramist. Het is altijd afwachten hoe je werkstuk uit de oven k…
Delmar (12 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.