Zelf een vliegennetje (paard) maken?

Zelf een vliegennetje (paard) maken? In de zomer heeft uw paard altijd last van die vervelende vliegen! Ze zoemen langs de ogen van uw paard. Daar zijn gelukkig vliegennetjes voor. Alleen moet u die dan nog wel in de winkel kopen. Gelukkig is dat niet nodig, aangezien vliegennetjes ook makkelijk zelf gemaakt kunnen worden. Op deze manier kunt u zelf een leuke kleurencombinatie maken en bovendien is het ook erg leuk om een vliegennetje te maken.

Wat heeft u nodig?

  • Touw, dik touw wordt meestal het mooiste. Maar het kan ook erg mooi worden met wat dunner touw. Bekijk zelf even wat u het mooiste lijkt.
  • Schaar om de touwtjes af te knippen.
  • Meetlat om op te meten hoe lang de frontriem moet worden.

Welke maat?

Weet u niet hoe lang u de frontriem voor het vliegennetje moet maken? Hier staan ongeveer de richtlijnen. Als u zeker wilt weten dat het past kunt u het beste even opmeten bij uw paard. U moet dan het stukje meten waar normaal de frontriem zit.
  • Maat shet 33 cm
  • Maat pony 35 cm
  • Maat cob 37 cm
  • Maat full 40 cm

Het maken

Nu kunt u aan de slag gaan. U hoeft hier niet heel lang mee bezig te zijn. Meestal is hij na 15 minuten al wel klaar.

Stap 1:
Knip 6 touwtjes af van ongeveer 1,5 meter per touwtje. Dit wordt de frontriem. De touwtjes voor het vliegennetje komen er later pas aan. maakt een knoop in de 6 touwtjes, zorg er wel voor dat u genoeg ruimte over heeft. Met de uiteinden moet u namelijk het vliegennetje vast maken aan het halster.
Stap 2:
Nu moet u gaan vlechten. U verdeelt de 6 touwtjes in 3 groepen. Van ieders 2 touwtjes. Daarmee gaat u vlechten. Steeds het linkse touwtje naar het midden, dan het rechtse touwtje naar het midden en zo door. De lengte van de vlecht moet ongeveer zo lang zijn als de lengte die u gemeten heeft. Dus ongeveer tussen de 33 en de 40 cm lang.
Stap 3:
Als u de frontriem af heeft moet u touwtjes gaan knippen voor het netje. Die touwtjes zijn ongeveer 30 cm lang als ze dubbel geklapt zijn. U moet dus stroken knippen van ongeveer 60 cm lang. Als u langere of kortere sliertjes wilt moet u gewoon kortere of langere strookjes knippen. U duwt het lusje door de vlecht en laat dan de uiteindes door het lusje komen, net als op de afbeelding. Trek dan het lusje aan en begin met de volgende. Zo gaat u door tot u vindt dat de sliertjes goed verdeeld zijn.
Stap 4:
Als laatste moet u nog knoopjes maken in de sliertjes. Dit is voor extra stevigheid en het ziet er wat mooier uit. Als u deze stap niet wilt doen kan dat ook. U maakt het knoopje zoals op de afbeelding is voorgedaan. Als u dit bij ze allemaal heeft gedaan is uw zelfgemaakte vliegennetje klaar!
© 2011 - 2024 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goedkope en leuke frontriem maken doe je zoDe paardensport is een dure sport. Toch zijn er veel kleine dingen die de paardensport goedkoper kunnen maken. Zo kun je…
Je paard beschermen tegen vliegen en insectenTijdens de lente- en zomermaanden worden onze paarden overmatig geplaagd door vliegen, muggen en andere insecten. Wat ku…
Tuig: Het HoofdstelTuig: Het HoofdstelOm paard te gaan rijden heb je verschillende spullen nodig. Ook wel tuig één deel daarvan is het hoofdstel. Deze zit om…
Trends in de paardensport: hippe hoofdstellenPaardensport wint nog steeds aan populariteit en de tijd dat men een ouderwetse, weinig flatterende outfit en bijhorend…

5 Tips om beter en geconcentreerd te schrijven!Of je nu een eBook, een artikel, een verslag of een blogpost probeert te schrijven, soms word je gemakkelijk afgeleid en…
Het werken met paperclayHet werken met paperclayPaperclay is een bijzondere klei om mee te werken. Door de elasticiteit kun je er grotere vormen mee maken, zonder dat e…
Tara96 (44 artikelen)
Laatste update: 08-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.