recensieBasisgids grassen - Arie van den Bremer
Het Basisboek grassen van Arie van den Bremer is een toegankelijke basisgids voor beginnende graskenners. Stikvol grassen en aanverwante planten uit Nederland en België. Zelfs over dat heel gewone gras is een interessant boek te maken, want er is niet één soort gras. Het boek gaat dan ook niet over de monocultuur van onze kort gemaaide gazonnetjes, maat over steeltjes met meer of minder weelderige aren. Het Basisboek grassen is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2015.
Grassen
In het boek staan tientallen soorten grassen beschreven: 86 soorten grassen, 43 cypergrassen, en 14 russen uit Nederland en België. Het boek staat vol met foto’s en is een mooie gids voor wie begint met het herkennen en determineren van grassen en grasachtigen. Aan de hand van de foto’s en detailfoto’s zijn de verschillende soorten snel en betrouwbaar te herkennen. De soorten in het boek gaan van riet tot straatgras, van zandzegge tot wollegras en van pitrus tot ruige veldbies. In het boek treffen we drie families aan, die van de grassen, de cypergrassen en russen.
Grassen
Gras is een groende plant die voedsel is van grazers. Grassen zijn vaste planten met vele spruiten en lijnvormige bladen.
Cypergrassen
Cypergrassenfamilie vormen een familie van kruiden, met een gras- of rusachtig uiterlijk. De zegge is een voorbeeld van een cypergras die in Noordwest-Europa voorkomt.
Russen
Russenfamilie vormen een familie van kruidachtige planten die eenzaadlobbig zijn. Ze groeien op arme bodems in gematigde tot koude streken en op tropische Bergen. De russen hebben kleine bloemen.
Vindplaats
Bij de foto’s staan symbolen die helpen bij het determineren. Heeft de gras bijvoorbeeld één aartje of heeft het een samengesteld aartje. De symbooltjes geven aan welk type aar er bij welke grassoort hoort. Staat er één aartje op een steeltje en heb je een gras gezien dat je wilt determineren met een samengesteld aartje, dan moet je verder bladeren in het boek, foto’s bekijken en symbooltjes lezen. In de grasgids staat informatie over de vindplaats, vorm en de verschillende plantdelen. Je leert over de bloeiwijze, zaden, stengels en wortelstokken. Wie dit boek onder ogen heeft gehad en er alleen nog maar in heeft gebladerd, ziet de schoonheid van deze planten die vaak onterecht het etiket onkruid opgeplakt krijgen. Na bestudering van deze gids kijk je met andere ogen naar de grasachtigen.
Subtiel
Het boek behandelt algemene en niet al te zeldzame soorten en ook de cultuurgrassen zoals rogge, haver en gerst. Het is een handzame gids voor natuur- en tuinliefhebbers, boeren en voor wie meer over de natuur wil weten en geïnteresseerd is in de planten die vaak in het verdomhoekje zitten omdat ze zo’n bescheiden bloeiwijze hebben. Geen grote en kleurige bloemen waarmee geflirt wordt, maar subtiele bloeiwijzen die je soms moet zoeken, zo klein.
De grasachtigen en hun familieleden worden vaak als stiefkindje behandeld en krijgen minder aandacht dan de weelderig bloeiende planten, maar wie er oog voor heeft ziet hoeveel schoonheid er in de grassen, cypergrassen en russen schuilt. Deze basisgids is een unieke en bruikbare veldgids, waar zowel amateurs als professionals veel plezier aan zullen beleven.
Basisgids grassen
Auteur: Arie van den Bremer
- Taal: Nederlands
- Aantal pagina’s: 148
- Uitgeverij: Knnv
- Verschenen in april 2015
- Prijs: € 21,95
De auteur publiceerde eerder een soortgelijke basisgids over korstmossen.
Jan Wolkers Prijs 2015
Het Basisboek grassen is genomineerd voor de
Jan Wolkers Prijs 2015, samen met vier andere natuurboeken:
- De Italiaanse chauffeuse - Hans Dorrestijn
- Larven van libellen - Christophe Brochard & Ewoud van der Ploeg
- Niet zonder elkaar, bloemen en insecten - Louis Schoonhoven e.a.
- Wildernis, woongebied en wingewest - Louwrens Haquebord
Lees verder