recensie

Basisgids grassen - Arie van den Bremer

Basisgids grassen - Arie van den Bremer Het Basisboek grassen van Arie van den Bremer is een toegankelijke basisgids voor beginnende graskenners. Stikvol grassen en aanverwante planten uit Nederland en België. Zelfs over dat heel gewone gras is een interessant boek te maken, want er is niet één soort gras. Het boek gaat dan ook niet over de monocultuur van onze kort gemaaide gazonnetjes, maat over steeltjes met meer of minder weelderige aren. Het Basisboek grassen is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2015.

Grassen

In het boek staan tientallen soorten grassen beschreven: 86 soorten grassen, 43 cypergrassen, en 14 russen uit Nederland en België. Het boek staat vol met foto’s en is een mooie gids voor wie begint met het herkennen en determineren van grassen en grasachtigen. Aan de hand van de foto’s en detailfoto’s zijn de verschillende soorten snel en betrouwbaar te herkennen. De soorten in het boek gaan van riet tot straatgras, van zandzegge tot wollegras en van pitrus tot ruige veldbies. In het boek treffen we drie families aan, die van de grassen, de cypergrassen en russen.

Grassen

Gras is een groende plant die voedsel is van grazers. Grassen zijn vaste planten met vele spruiten en lijnvormige bladen.

Cypergrassen

Cypergrassenfamilie vormen een familie van kruiden, met een gras- of rusachtig uiterlijk. De zegge is een voorbeeld van een cypergras die in Noordwest-Europa voorkomt.

Russen

Russenfamilie vormen een familie van kruidachtige planten die eenzaadlobbig zijn. Ze groeien op arme bodems in gematigde tot koude streken en op tropische Bergen. De russen hebben kleine bloemen.

Vindplaats

Bij de foto’s staan symbolen die helpen bij het determineren. Heeft de gras bijvoorbeeld één aartje of heeft het een samengesteld aartje. De symbooltjes geven aan welk type aar er bij welke grassoort hoort. Staat er één aartje op een steeltje en heb je een gras gezien dat je wilt determineren met een samengesteld aartje, dan moet je verder bladeren in het boek, foto’s bekijken en symbooltjes lezen. In de grasgids staat informatie over de vindplaats, vorm en de verschillende plantdelen. Je leert over de bloeiwijze, zaden, stengels en wortelstokken. Wie dit boek onder ogen heeft gehad en er alleen nog maar in heeft gebladerd, ziet de schoonheid van deze planten die vaak onterecht het etiket onkruid opgeplakt krijgen. Na bestudering van deze gids kijk je met andere ogen naar de grasachtigen.

Subtiel

Het boek behandelt algemene en niet al te zeldzame soorten en ook de cultuurgrassen zoals rogge, haver en gerst. Het is een handzame gids voor natuur- en tuinliefhebbers, boeren en voor wie meer over de natuur wil weten en geïnteresseerd is in de planten die vaak in het verdomhoekje zitten omdat ze zo’n bescheiden bloeiwijze hebben. Geen grote en kleurige bloemen waarmee geflirt wordt, maar subtiele bloeiwijzen die je soms moet zoeken, zo klein.

De grasachtigen en hun familieleden worden vaak als stiefkindje behandeld en krijgen minder aandacht dan de weelderig bloeiende planten, maar wie er oog voor heeft ziet hoeveel schoonheid er in de grassen, cypergrassen en russen schuilt. Deze basisgids is een unieke en bruikbare veldgids, waar zowel amateurs als professionals veel plezier aan zullen beleven.

Basisgids grassen

Auteur: Arie van den Bremer
 • Taal: Nederlands
 • Aantal pagina’s: 148
 • Uitgeverij: Knnv
 • Verschenen in april 2015
 • Prijs: € 21,95

De auteur publiceerde eerder een soortgelijke basisgids over korstmossen.

Jan Wolkers Prijs 2015

Het Basisboek grassen is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2015, samen met vier andere natuurboeken:
 1. De Italiaanse chauffeuse - Hans Dorrestijn
 2. Larven van libellen - Christophe Brochard & Ewoud van der Ploeg
 3. Niet zonder elkaar, bloemen en insecten - Louis Schoonhoven e.a.
 4. Wildernis, woongebied en wingewest - Louwrens Haquebord

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jan Wolkers, veelzijdig kunstenaarJan Wolkers was een begrip binnen de lezerswereld. Hij werd lange tijd geschrapt van de boekenlijsten van de middelbare…
Hooikoorts: pollenkalenderHooikoorts: pollenkalenderHet hooikoortsseizoen duurt over het algemeen van maart tot september. Het seizoen hangt samen met de bloeitijd van bepa…
Recensie Turks FruitrecensieRecensie Turks FruitTurks Fruit is geschreven door Jan Wolkers (26 oktober 1925 - 19 oktober 2007). Wolkers schrijft over de steeds verder o…
Biografie: Jan Wolkers als schrijverJan Wolkers was een Nederlandse schrijver en kunstenaar die op 26 oktober 1925 geboren werd in Oegstgeest. Volgens veel…

Kinderboekrecensie: Verlegen Stijn heeft een verhaalrecensieKinderboekrecensie: Verlegen Stijn heeft een verhaalBijna iedereen is wel eens verlegen en dat is niet zo erg. Maar als het je belemmert bij je sociale contacten dan is het…
Schaatsen (serie Informatie De Ruiter’s Documentatiecentrum)recensieSchaatsen (serie Informatie De Ruiter’s Documentatiecentrum)Van boeken uit de serie Informatie steek je altijd wat op, dat geldt ook voor dit boek over schaatsen. Als er ijs ligt i…
Bronnen en referenties
 • www.bol.com/nl/p/basisgids-grassen/9200000032459550/ geraadpleegd op 10 september 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cypergrassenfamilie geraadpleegd op 10 september 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gras_(term) geraadpleegd op 10 september 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Russenfamilie geraadpleegd op 10 september 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 09-12-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.