recensieLarven van libellen - Fotogids van Brochard & Van der Ploeg
Het boek Larven van libellen is een fotogids vol larven van korenbouten, rombouten, paardebijters en glazenmakers. Mooie foto’s van mooie beestjes: libellen, waterjuffers en hun larven. Libellen zien we wel eens vliegen, maar de larven, daar heeft de leek doorgaans geen idee van. Dit boek over de larven van de libellen is met vier andere natuurboeken genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2015. Het won de prijs net niet. Winnaar werd 'Niet zonder elkaar, bloemen en insecten' van Louis Schoonhoven en anderen.
Boek over beestjes
Odonata
Prachtige namen hebben ze, zoals korenbouten, rombouten en paardebijters of glanslibellen en glazenmakers. Libellen zijn insecten die tot de orde van de Odonata behoren. Ze vliegen overal op de wereld en wereldwijd zijn er bijna zesduizend soorten geteld en beschreven. Ze houden van warmte en daarom komen ze het meeste voor in de warmere streken. In Nederland staan iets meer dan 70 soorten te boek. Het merendeel daarvan is inheems (66). Een soort vliegt er wel eens als zwerver en drie soorten zijn ooit gesignaleerd maar worden er niet meer gezien. In België telt men 69 soorten. In beide landen samen zijn 74 beschreven, waarvan vijf soorten wel in Nederland en niet in België voorkomen en drie Belgische soorten niet in Nederland worden gezien.
Herkennen
Een libel is een vliegend insect dat je kunt herkennen aan de volgende kenmerken:
- ze heeft twee paar vleugels, die stevig en rijk geaderd en niet opvouwbaar zijn
- ze heeft kleine, onopvallende, antennes
- ze heeft een lang en doorgaans slank achterlijf
- ze kijkt uit twee grote facetogen die op haar beweeglijke kop staan
- haar borststuk is schuin gericht
- de poten zijn naar voren geplaatst
Libellen, larven en libellenhuidjes
Libellen leven bij water. De beestjes die wij zien vliegen zijn imago’s, volwassen libellen. Voor de voortplanting heeft de libel water nodig. Daar kunnen we ze dan ook het meeste aantreffen. In de winter zijn ze minder zichtbaar voor de leek, want dan zitten ze als ei of larve in het water.
Warmte en zon
Libellen houden van de warmte van de zon. Bij zonnig weer gaan ze vliegen en dan zien we ze het meest. Zodra de wolken komen kruipen ze in het groen en dan zijn ze vrijwel onvindbaar. De meeste larven zitten in de waterbodem of op de waterplanten. Larvenhuidjes kun je vinden na het uitsluipen van een libel. Het blijft vaak achter op de oevervegetatie. Voor de verzamelaar: ze kunnen lange tijd bewaard worden, als ze maar droog zijn en je kunt ze met een insectenspeld opprikken. Het aardige van het verzamelen van larvenhuidjes is dat je er geen dier voor hoeft dood te prikken. De libel zelf is levend en wel vertrokken en liet het huidje achter.
Fotogids
Larven van libellen is een fotogids voor de herkenning van libellenlarven. In het boek staan 80 soorten larven van libellen en waterjuffers van Noordwest-Europa beschreven. Een waterjuffer is een onderorde van de orde van libellen. Je vindt in het boek heldere soortbeschrijvingen en achtergrondinformatie over de ecologie van de insecten. Ook staan er tips in over het zoeken, vangen en uitkweken en waarnemingstips. Het boek is rijk geïllustreerd met meer dan 650 unieke foto's van libellenlarven en hun leefmilieu. Van dezelfde auteur verscheen 'Fotogids Larvenhuidjes van Libellen'. De fotogids over de larven van libellen is een logisch vervolg en aanvulling op deze gids.
Christophe Brochard en Ewoud van der Ploeg
Het werk kwam tot stand door een samenwerking van Christophe Brochard (bioloog en natuurfotograaf) en Ewoud van der Ploeg (ecoloog en preparateur van insecten). Beide mannen zijn gefascineerd door wereld van de vlinders en libellen.
Larven van libellen
- Auteur: Christophe Brochard & Ewoud van der Ploeg
- Taal: Nederlands
- Aantal pagina’s: 272
- Uitgeverij: Knnv
- Verscheen in november 2014
- Prijs: € 47,95
Jan Wolkers Prijs 2015
Het boek Larven van libellen van Christophe Brochard & Ewoud van der Ploeg is genomineerd voor de
Jan Wolkers Prijs 2015, samen met vier andere natuurboeken:
- De Italiaanse chauffeuse - Hans Dorrestijn
- Niet zonder elkaar, bloemen en insecten - Louis Schoonhoven e.a.
- Wildernis, woongebied en wingewest - Louwrens Haquebord
- Basisgids grassen - Arie van den Bremer
Larven en libellen won de prijs net niet, dat werd
Niet zonder elkaar, bloemen en insecten.
Lees verder