recensie

Larven van libellen - Fotogids van Brochard & Van der Ploeg

Larven van libellen - Fotogids van Brochard & Van der Ploeg Het boek Larven van libellen is een fotogids vol larven van korenbouten, rombouten, paardebijters en glazenmakers. Mooie foto’s van mooie beestjes: libellen, waterjuffers en hun larven. Libellen zien we wel eens vliegen, maar de larven, daar heeft de leek doorgaans geen idee van. Dit boek over de larven van de libellen is met vier andere natuurboeken genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2015. Het won de prijs net niet. Winnaar werd 'Niet zonder elkaar, bloemen en insecten' van Louis Schoonhoven en anderen.

Boek over beestjes


Odonata

Prachtige namen hebben ze, zoals korenbouten, rombouten en paardebijters of glanslibellen en glazenmakers. Libellen zijn insecten die tot de orde van de Odonata behoren. Ze vliegen overal op de wereld en wereldwijd zijn er bijna zesduizend soorten geteld en beschreven. Ze houden van warmte en daarom komen ze het meeste voor in de warmere streken. In Nederland staan iets meer dan 70 soorten te boek. Het merendeel daarvan is inheems (66). Een soort vliegt er wel eens als zwerver en drie soorten zijn ooit gesignaleerd maar worden er niet meer gezien. In België telt men 69 soorten. In beide landen samen zijn 74 beschreven, waarvan vijf soorten wel in Nederland en niet in België voorkomen en drie Belgische soorten niet in Nederland worden gezien.

Herkennen

Een libel is een vliegend insect dat je kunt herkennen aan de volgende kenmerken:
 • ze heeft twee paar vleugels, die stevig en rijk geaderd en niet opvouwbaar zijn
 • ze heeft kleine, onopvallende, antennes
 • ze heeft een lang en doorgaans slank achterlijf
 • ze kijkt uit twee grote facetogen die op haar beweeglijke kop staan
 • haar borststuk is schuin gericht
 • de poten zijn naar voren geplaatst

Libellen, larven en libellenhuidjes

Libellen leven bij water. De beestjes die wij zien vliegen zijn imago’s, volwassen libellen. Voor de voortplanting heeft de libel water nodig. Daar kunnen we ze dan ook het meeste aantreffen. In de winter zijn ze minder zichtbaar voor de leek, want dan zitten ze als ei of larve in het water.

Warmte en zon

Libellen houden van de warmte van de zon. Bij zonnig weer gaan ze vliegen en dan zien we ze het meest. Zodra de wolken komen kruipen ze in het groen en dan zijn ze vrijwel onvindbaar. De meeste larven zitten in de waterbodem of op de waterplanten. Larvenhuidjes kun je vinden na het uitsluipen van een libel. Het blijft vaak achter op de oevervegetatie. Voor de verzamelaar: ze kunnen lange tijd bewaard worden, als ze maar droog zijn en je kunt ze met een insectenspeld opprikken. Het aardige van het verzamelen van larvenhuidjes is dat je er geen dier voor hoeft dood te prikken. De libel zelf is levend en wel vertrokken en liet het huidje achter.

Fotogids

Larven van libellen is een fotogids voor de herkenning van libellenlarven. In het boek staan 80 soorten larven van libellen en waterjuffers van Noordwest-Europa beschreven. Een waterjuffer is een onderorde van de orde van libellen. Je vindt in het boek heldere soortbeschrijvingen en achtergrondinformatie over de ecologie van de insecten. Ook staan er tips in over het zoeken, vangen en uitkweken en waarnemingstips. Het boek is rijk geïllustreerd met meer dan 650 unieke foto's van libellenlarven en hun leefmilieu. Van dezelfde auteur verscheen 'Fotogids Larvenhuidjes van Libellen'. De fotogids over de larven van libellen is een logisch vervolg en aanvulling op deze gids.

Christophe Brochard en Ewoud van der Ploeg

Het werk kwam tot stand door een samenwerking van Christophe Brochard (bioloog en natuurfotograaf) en Ewoud van der Ploeg (ecoloog en preparateur van insecten). Beide mannen zijn gefascineerd door wereld van de vlinders en libellen.

Larven van libellen

 • Auteur: Christophe Brochard & Ewoud van der Ploeg
 • Taal: Nederlands
 • Aantal pagina’s: 272
 • Uitgeverij: Knnv
 • Verscheen in november 2014
 • Prijs: € 47,95

Jan Wolkers Prijs 2015

Het boek Larven van libellen van Christophe Brochard & Ewoud van der Ploeg is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2015, samen met vier andere natuurboeken:
 1. De Italiaanse chauffeuse - Hans Dorrestijn
 2. Niet zonder elkaar, bloemen en insecten - Louis Schoonhoven e.a.
 3. Wildernis, woongebied en wingewest - Louwrens Haquebord
 4. Basisgids grassen - Arie van den Bremer

Larven en libellen won de prijs net niet, dat werd Niet zonder elkaar, bloemen en insecten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De libel en waterjufferDe libel en waterjufferVan de meer dan 5000 soorten libellen en waterjuffers die er bestaan zijn er maar 69 waargenomen in België en 74 in Nede…
De schoonheid van de geboorte van een libelDe schoonheid van de geboorte van een libelDe libellen (of ongelijkvleugeligen) horen bij de familie van de insecten. Libellen zijn zelfs de grootste insecten van…
Van larve tot libel - de levensloop van een kleurrijk insectVan larve tot libel - de levensloop van een kleurrijk insectEr leven ongeveer 60 verschillende soorten libellen in Nederland. Ze kunnen worden onderverdeeld in twee groepen: libell…
Verschillende soorten juffers en hun kenmerkenVerschillende soorten juffers en hun kenmerkenDe juffers hebben net als de libel een lang achterlijf, vier vleugels en zes poten. Het achterlijf van de juffer is rond…

Kinderboekrecensie: Verlegen Stijn heeft een verhaalrecensieKinderboekrecensie: Verlegen Stijn heeft een verhaalBijna iedereen is wel eens verlegen en dat is niet zo erg. Maar als het je belemmert bij je sociale contacten dan is het…
Schaatsen (serie Informatie De Ruiter’s Documentatiecentrum)recensieSchaatsen (serie Informatie De Ruiter’s Documentatiecentrum)Van boeken uit de serie Informatie steek je altijd wat op, dat geldt ook voor dit boek over schaatsen. Als er ijs ligt i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cover boek
 • http://www.bol.com/nl/p/fotogids-larven-van-libellen/9200000023791774/ geraadpleegd op 10 september 2015
 • http://www.knnvuitgeverij.nl/NL/webwinkel/0/0/49807 geraadpleegd op 10 september 2015
 • http://www.libellennet.nl geraadpleegd op 11 september 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Libellen geraadpleegd op 11 september 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterjuffers_(familie) geraadpleegd op 11 september 2015
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 07-08-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.