Legpuzzel: de “Wasgij?” Puzzel

Wanneer de wintermaanden er weer aan zitten te komen, halen veel mensen een legpuzzel uit de kast. Velen vinden het namelijk heerlijk om tijdens de donkere, koude en natte dagen zich binnen te vermaken met een legpuzzel. Er zijn heel veel soorten puzzels, maar als je voor een echte uitdaging wilt gaan, is een Wasgij puzzel de ideale puzzel om te maken. Maar wat is een Wasgij puzzel nou precies? Bij een gewone legpuzzel, is het de bedoeling dat je de afbeelding die op de doos staat afgebeeld, namaakt. Bij een Wasgij puzzel is dit anders. Op de doos van een Wasgij puzzel staat wel een tekening afgebeeld, maar deze moet je niet namaken. Op de doos staan wel 4 aanwijzingen die je een beetje op weg helpen bij het maken van de puzzel. Je weet dus niet wat je gaat puzzelen en dat is wat de Wasgij puzzels zo uitdagend maakt.

Series

Er zijn veel verschillende Wasgij puzzels te vinden. Deze puzzels zijn onderverdeeld in drie series: de Original Wasgij puzzels, de Mysterie Wasgij puzzels en de Destiny Wasgij puzzels. Wat het verschil is tussen deze series, wordt hier verder toegelicht.

Original Wasgij

Op het plaatje van de doos van een Original Wasgij puzzel staan mensen afgebeeld die ergens naar kijken. Vaak zie je mensen verschillende emoties: verschrikt, lachend, boos, bang enz. Wat jij moet puzzelen, is dat wat de mensen die op de doos staan afgebeeld, zien.

Mysterie Wasgij

Op het plaatje van de doos van een Mysterie Wasgij puzzel, staat een mysterie afgebeeld. Hetgeen wat jij moet puzzelen, is de afloop van het mysterie. Deze serie Wasgij puzzels heeft ook een aantal puzzels met een kerstthema.

Destiny Wasgij

Op het plaatje van de doos van een Original Wasgij puzzel staan wederom ook mensen afgebeeld, maar nu is het niet de bedoeling dat je puzzelt wat deze mensen zien. Een Destiny Wasgij puzzel gaat terug in de tijd. Zo kan het plaatje bijvoorbeeld een tafereel uit 1980 uitbeelden. Hetgeen wat jij moet puzzelen, is het “nu” van de afbeelding.

Ook zijn Wasgij puzzels in verschillende formaten verkrijgbaar. Zo heb je natuurlijk puzzels van 1000 stukjes en puzzels van 500 stukjes, maar ook mini Wasgij puzzels van 54 stukjes

Tips bij het puzzelen

Omdat je niet weet wat je gaat puzzelen, kan het aardig lastig zijn om een goed begin te maken. Hier staan een aantal tips om je op weg te helpen:
  • Begin altijd met het puzzelen van de rand! Bij een Wasgij puzzel kan dit lastig zijn, omdat het bij sommige puzzels onduidelijk is wat de bovenkant en wat de onderkant moet zijn. Zorg er daarom dus voor dat je genoeg ruimte hebt om de puzzel te draaien als het nodig is.
  • Sorteren! Door kleuren en patronen te sorteren, kun je later vaak heel stukken in elkaar puzzelen. Wasgij puzzels bevatten vaak ook veel gezichten. Daarom is het ook handig om alle gezichten apart te leggen. Het is ook altijd handig om een paar bakjes te hebben om de gesorteerde puzzelstukjes in te leggen. Zo raak je minder snel puzzelstukjes kwijt.
  • Maak gebruik van de hints! Door de hints op de doos te lezen, kom je vaak al wat meer te weten over de puzzel.
  • Kijk goed naar het plaatje op de doos! Ook al moet je niet puzzelen wat het plaatje op de doos afbeeldt, toch is het handig om goed naar het plaatje te kijken. Vaak wordt er namelijk al veel vrijgegeven. Kijk goed naar verschillende kleuren en patronen van voorwerpen en kleding van mensen. In de puzzel komen deze patronen en voorwerpen – al dan niet in een andere vorm – terug.
  • Gebruik een kaasschaaf of bakspatel! Als je vaak naast de puzzel verschillende stukken in elkaar puzzelt, kan het soms lastig zijn om het gepuzzelde stuk in zijn geheel in de puzzel te krijgen wanneer je daar een plekje voor gevonden hebt. Zeker bij een wat groter gepuzzeld stuk, vallen er al gauw stukjes af wanneer je het stuk naar de puzzel verplaatst. Als je het gepuzzelde stuk op een kaasschaaf of bakspatel schuift, is het makkelijker om het stuk naar de puzzel te verplaatsen.

Tot slot

Het maken van een Wasgij puzzel lijkt misschien moeilijk, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Je zult merken, dat zodra je een beetje op dreef bent, het steeds leuker wordt om de puzzel af te maken. En kijk uit, want voor je het weet, ben je verslaafd!
© 2011 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak je eigen legpuzzelMaak je eigen legpuzzelKinderen, maar ook volwassenen, vinden het erg gezellig om samen spelletjes te spelen. En gelukkig is er volop keus in g…
Ontspannend en leerzaam: het maken van een legpuzzelOntspannend en leerzaam: het maken van een legpuzzelHet maken van een legpuzzel kan een ontspannende bezigheid zijn. Daarnaast is het ook nog eens leerzaam om te doen. Er z…
Praktische middelen bij maken van legpuzzelPraktische middelen bij maken van legpuzzelHet maken van een legpuzzel is een leuke bezigheid. Je kunt dit alleen of samen doen. Een kleine legpuzzel kun je direct…
Jan Van Haasteren-puzzels, uren puzzelpretJan Van Haasteren-puzzels, uren puzzelpretIedereen heeft in zijn leven al wel eens een puzzel gemaakt. Toch zijn er veel verschillen in puzzels. Zo heb je puzzels…

Tiepelen: wat is tiepelen?Tiepelen is een oude vorm van sport of spelen die in de 20e eeuw in heel Nederland veel werd gespeeld. Tegenwoordig is t…
Maplestory EuropeMaplestory is met meer dan 100 miljoen spelers één van de populairste gratis mmorpg's. Door zijn 2D gameplay en simplist…
Mirjamsel (66 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.