Jan Van Haasteren-puzzels, uren puzzelpret

Jan Van Haasteren-puzzels, uren puzzelpret Iedereen heeft in zijn leven al wel eens een puzzel gemaakt. Toch zijn er veel verschillen in puzzels. Zo heb je puzzels van cartoons, beroemdheden, maar ook van dieren of landschappen. Jan Van Haasteren-puzzels zijn heel uniek. Ze zijn onmiddellijk te herkennen aan de blauwe doos. Ook is het een typisch drukke puzzel met grapjes erin verwerkt. Bovendien is het stripfiguur van Jan Van Haasteren op elke puzzel aanwezig.

Jan Van Haasteren

Jan Van Haasteren is zijn carrière begonnen bij een reclamebureau. Later werd hij freelancer. Daar begon hij voor het eerst strips te tekenen. Hij tekende verhaallijnen voor onder andere Sjors, Pep, Donald Duck,… Nadien was hij ook medeoprichter van een eigen blad. Bovendien maakte hij ook illustraties voor in informatieve folders en schoolboeken.

Jan begon met het tekenen van puzzels in de jaren 80. Het was de firma Heineken die hem de opdracht gaf om een humoristische prent te maken voor op een puzzel. Toen de prent klaas was, had Heineken geen budget voor de puzzel en werd het een poster. Nadat deze poster terechtkwam bij een Zweeds bedrijf kwam er meer vraag van dat bedrijf naar Jan zijn humoristische posters.

Jan Van Haasteren had in die tijd ook enkele van zijn werken naar Jumbo opgestuurd. Zij hadden geen interesse in Jan tot ze de humoristische posters van het Zweedse bedrijf zagen. Jumbo vroeg om een ontwerp te maken voor een puzzel voor de Olympische Spelen. Dit was Jans eerste puzzel en kwam uit in 1983. Daarna volgde nog enkele van deze puzzels. Deze waren voornamelijk gelinkt aan reclame. Jan kreeg veel vrijheid voor het samenstellen van een puzzel, zolang er maar grapjes in verwerkt waren. Hij maakte altijd eerst een schets van de puzzel. Deze werd dan goedgekeurd door Jumbo. Met hun goedkeuring kon de schets verwerkt worden tot een puzzel.

In 2013 startte Jan met de studio Jan Van Haasteren. Hierbij werden twee extra tekenaars betrokken. Het drietal komt enkele keren per maand samen om nieuwe ideetjes voor een puzzel te bedenken. Er worden veel nieuwe schetsen getekend. Soms wordt een bestaande schets verder uitgewerkt tot puzzel. Op andere momenten wordt gekozen voor een nieuwe schets. Jan Van Haasteren is degene die elke keer zijn goedkeuring moet geven over de puzzel. Op die manier zorgt hij er voor dat zijn stijl hetzelfde blijft. Jaarlijks worden er door de studio Jan Van Haasteren nog drie nieuwe puzzels op de markt gebracht. Jan kiest er zelf voor om buiten zijn puzzels geen extra opdrachten meer aan te nemen. Alhoewel hij heel soms voor een lokale vereniging nog een klein prentje maakt.

Jan Van Haasteren, Puzzel Whacky Water World (Tropisch Zwemparadijs)Jan Van Haasteren, Puzzel Whacky Water World (Tropisch Zwemparadijs)

De puzzel

De puzzels van Jan Van Haasteren zijn heel uniek. Ze zijn te herkennen aan de drukke en humoristische prenten die tot in detail zijn afgemaakt. Bovendien kan je bepaalde figuurtjes in elke puzzel herkennen. Zo is Jan Van Haasteren zelf in stripvorm op elke puzzel aanwezig. Verder is er in elke puzzel een haaienvin, een handje, sinterklaas, een slak en een kunstgebit terug te vinden. De puzzels zijn verkrijgbaar van 500 stukjes tot 3000 stukjes. In april 2018 zijn er 159 verschillende puzzels op de markt verkrijgbaar. Elke puzzel heeft een unieke naam.

De puzzels van Jan Van Haasteren zijn heel bekend. Zo zijn ze in de meeste speelgoedwinkels en hobbywinkels verkrijgbaar. Ook online kan je ze makkelijk kopen. Wanneer je op zoek bent naar een bepaalde puzzel kan je kijken bij de officiële site van Jan Van Haasteren. Zij verkopen ook puzzels en leveren ze over heel de wereld.

Incomplete puzzels

De studio Jan Van Haasteren helpt zijn fans door ze stukjes op te sturen van incomplete puzzels. Dit wil zeggen, puzzels die niet alle stukjes bevatten. Wanneer je een tweedehands Jan Van Haasteren-puzzel koopt en je merkt dat je een stukje mist kan je een foto hiervan nemen. In de studio zijn van elke puzzel nog een aantal incomplete puzzels te vinden. Als de foto waar de plaats op staat van het missende stukje overeenkomt met het stukje dat zij nog hebben sturen ze dit naar je op zodat je puzzel opnieuw compleet is. Let hierbij wel op dat het om een duidelijke foto gaat. Van elke puzzel zijn maar kleine hoeveelheden met dezelfde snijmal gemaakt. Dit wil zeggen dat als je tien dezelfde puzzels koopt ze toch anders gesneden kunnen zijn. Daardoor kan het voor de studio even zoeken zijn naar het juiste stukje. Ook de omgeving rond het missende stukje dient op de foto te staan.

Kleurboek

Jan Van Haasteren heeft twee kleurboeken uitgebracht. Deze kleurboeken zijn kleurboeken voor volwassenen, maar eigenlijk kan iedereen die van de prenten houdt ze inkleuren. In het kleurboek zie je illustraties van de puzzels die Jan Van Haasteren heeft ontworpen. Nu heb jij de kans om ze in te kleuren. Het boek bevat 62 zwart-wit-illustraties.

Boek

Verder heeft Jan Van Haasteren ook een boek uitgebracht over zijn levensverhaal. De subtitel van het boek is 'Van striptekenaar tot puzzelfenomeen'. In het boek zijn tal van weetjes, achtergrondinformatie, foto’s, illustraties en legpuzzelplaten te ontdekken. Het boek is sinds 28 september 2017 beschikbaar.
© 2018 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe los je Japanse puzzels op?Voor Japanse puzzels heb je geen abacadabra nodig of hoe je geen hoogbegaafd wiskundig talent te zijn. De puzzels zijn e…
Legpuzzel: de “Wasgij?” PuzzelWanneer de wintermaanden er weer aan zitten te komen, halen veel mensen een legpuzzel uit de kast. Velen vinden het name…
Japanse puzzels - Sudoku en KakuroJapanse puzzels - Sudoku en KakuroWie kent ze niet? Japanse puzzels zijn enorm populair. Met voorbeelden als sudoku, hitori, arukone, kakuro, filomino en…
Maak je eigen legpuzzelMaak je eigen legpuzzelKinderen, maar ook volwassenen, vinden het erg gezellig om samen spelletjes te spelen. En gelukkig is er volop keus in g…

Diamond painting of diamond dotting: werking, kopen en tipsDiamond painting of diamond dotting: werking, kopen en tipsOp zoek naar een nieuwe en ontspannende hobby? Dan moet je zonder twijfel meer informatie inwinnen over diamond painting…
Waarom journaling je helpt je doelen en dromen waar te makenWaarom journaling je helpt je doelen en dromen waar te makenEen journaal schrijven suf? Niet als je de nieuwe stijl journaling omarmt, waarbij je je een jaar lang richt op persoonl…
Bronnen en referenties
  • https://www.jvh-puzzels.nl/extra-informatie/over-jan.html
  • https://www.puzzel-store.nl/jan-van-haasteren-puzzel
  • https://www.jvh-puzzels.nl/nieuws/algemeen/reader/boek-over-jan-van-haasteren.html
  • https://www.bol.com/nl/p/jan-van-haasteren-kleurboek-kleurboek-voor-volwassenen/9200000047086416/?country=BE
  • http://www.jumbo.eu/nl-nl/janvanhaasteren/
  • https://www.jvh-puzzels.nl/naar-afbeelding.html
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 02-06-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.