Praktische middelen bij maken van legpuzzel

Praktische middelen bij maken van legpuzzel Het maken van een legpuzzel is een leuke bezigheid. Je kunt dit alleen of samen doen. Een kleine legpuzzel kun je direct op de tafel maken, maar bij een grotere variant is dat niet handig. Het maken van zo'n legpuzzel neemt veel meer tijd in beslag. En om nu iedere keer weer opnieuw te beginnen… Je kunt daarom beter de legpuzzel maken op een stuk hout (triplex, of mdf) dat je gemakkelijk kunt verplaatsen. Dat is weliswaar de goedkoopste oplossing, maar je kunt ook een beetje geld investeren in een puzzelbord, een oprolbare puzzelmat of een hersluitbare puzzelmap. Om overzicht in de kleuren van de puzzelstukjes te houden, zijn er speciale bakjes te koop.

Het maken van een legpuzzel

Het maken van een legpuzzel wordt door zowel jong als oud gedaan. Het is een leuke bezigheid en wordt al heel lang gedaan. Een puzzel van bijvoorbeeld 100 stukjes is vrij snel af en kan direct op tafel gemaakt worden. Maar bij een puzzel met meer stukjes is dat niet erg handig. Je kunt de puzzel dan niet verplaatsen. Om de puzzel gemakkelijker te kunnen verplaatsen, kun je de legpuzzel op een stuk hout maken. En wat dacht je van al die puzzelstukjes die je nog niet hebt gebruikt. Waar leg je die neer? Je kunt ze bewaren in de doos of neerleggen op een extra stuk hout, maar je kunt ook verschillende bakjes (die zijn vast wel aanwezig in je huis) gebruiken om de kleuren te sorteren. Dat zijn weliswaar de goedkoopste oplossingen, maar er zijn ook een hulpmiddelen te koop die gebruikt kunnen worden. Zo zijn er speciale bakjes te koop waarbij de puzzelstukjes op kleur gesorteerd kunnen worden. Ook zijn er puzzelborden, oprolbare puzzelmatten of hersluitbare puzzelmappen te koop. Zowel Jumbo als Ravensburger verkopen die hulpmiddelen.

Puzzelstukjes sorteren

Om de legpuzzel te kunnen maken, is het handig om puzzelstukjes per kleur te sorteren. Dat kun je doen door de kleuren op de tafel te sorteren. Een nadeel daarvan is dat je de stukjes weer in de doos of apart bakje moet doen als je eventjes stopt met puzzelen. Als je gebruik van een extra puzzelbord maakt, is het handiger. Je kunt de puzzelstukjes dan gewoon laten liggen. Zodra je de desbetreffende kleur hebt gelegd, kun je weer een andere kleur uitkiezen en die sorteren. Voor mensen die graag eerst alle kleuren gesorteerd willen hebben voordat ze aan de puzzel beginnen, zijn er speciale sorteerbakjes te koop. De bakjes passen gemakkelijk op elkaar en nemen daardoor minder ruimte in.

Verplaatsen van de puzzel

Het is erg handig om je puzzel op een ondergrond te maken die je gemakkelijk kunt verplaatsen. Daarvoor kun je een stuk hout, zoals triplex of mdf gebruiken. Een nadeel daarvan kan zijn dat de puzzelstukjes makkelijker kunnen gaan schuiven. Ook kan je kleding door de vaak iets ruwere uiteinden aan het hout blijven haken. Voor sommige mensen is de achtergrondkleur van het hout niet fijn om mee te puzzelen. Uiteraard kun je dat oplossen door het stuk hout te verven in een kleur die wel fijn is. Ook voor het verplaatsen van een legpuzzel zijn er praktische middelen te koop, namelijk een los puzzelbord, een oprolbare puzzelmat of hersluitbare puzzelmap.

Los puzzelbord

Diegene die geen stuk hout heeft om daarop de puzzel te maken, kan een speciaal puzzelbord aanschaffen. Zo'n puzzelbord is stevig en bekleed met stroef vilt/fluweel.

Ravensburger puzzelbord

Het puzzelbord van Ravensburger is in drie verschillende hoogtes in te stellen. Voor de bekleding is gebruik gemaakt van fluweel met een antislipwerking. Op die manier blijven de puzzelstukjes op z'n plek. Het puzzelbord is geschikt voor puzzels tot 1.000 stukjes en kan uitsluitend gebruikt worden voor liggende puzzels (horizontaal).

Jumbo puzzelbord

Het puzzelbord van Jumbo (Puzzle Mates Portapuzzle Board) is niet in hoogte verstelbaar. Het bord kan op verschillende ondergronden worden neergelegd. Voor de bekleding is gebruik gemaakt van zwart vilt dat stroef is. Het bord is geschikt voor puzzels van 68 x 49 cm in zowel liggend als staand formaat. Het bord is geschikt voor puzzels van van 500 en 1.000 stukjes. De puzzel wordt rechtstreeks op het bord gemaakt.

oprolbare puzzelmat / Bron: ©ottergraafjesoprolbare puzzelmat / Bron: ©ottergraafjes

Oprolbare puzzelmat

Een oprolbare puzzelmat is gemaakt van vilt. Zodra je klaar bent met puzzelen rol je de mat - met behulp van de koker - op, zet je hem vast met de bijgeleverde bandjes en berg je hem op. Als je weer wilt gaan puzzelen, rol je de mat uit en kun je verder gaan met je puzzel. Het voordeel van vilt is dat de puzzelstukjes op hun plek blijven liggen. Alleen kan het tijdens het maken van de puzzel juist weer lastiger zijn om de puzzelstukjes te verschuiven. Ook kan het gebeuren dat tijdens het oprollen of uitrollen van de mat de puzzelstukjes loslaten.

Merken

Er zijn verschillende merken van oprolbare puzzelmatten.
 • Grafika oprolmat
  • Het bedrijf Grafika was in 2013 de marktleider van oprolbare puzzelmatten. Ze hebben meerdere afmetingen: voor puzzels tot 1.000 stukjes, voor puzzels tot 2.000 stukjes, voor puzzels tot 4.000 stukjes en de grootste variant voor puzzels tot 6.000 stukjes.
 • Jumbo Puzzle & Roll mat
  • Er zijn twee afmetingen: voor puzzels tot 1.500 stukjes (geschikt voor puzzels van 500, 1.000 en 1.500 stukjes) en voor puzzels tot 3.000 stukjes (geschikt voor puzzels van 1500, 2.000 en 3.000 stukjes)
 • Ravensburger Puzzle en roll
  • Er zijn twee afmetingen: voor puzzels van 300 tot 1.500 stukjes en en voor puzzels van 1.000 tot 3.000 stukjes
 • Dino Toys heeft een oprolbare puzzelmat voor puzzels van 500 tot 3.000 stukjes.

Waar te koop

Oprolbare puzzelmatten (Puzzle & Roll) zijn onder andere te koop bij:
 • Bol.com
 • Blokker
 • V&D
 • Lobbes
 • Wehkamp

Hersluitbare puzzelmap

Naast de oprolbare puzzelmatten, zijn er ook hersluitbare puzzelmappen te koop: Puzzle storage van Ravensburger en de PortaPuzzle van Jumbo. De puzzelmappen zijn gemaakt van stevig materiaal.

Ravensburger Puzzle Storage

De hersluitbare puzzelmap van Ravensburger (Puzzle Storage) is geschikt voor puzzels van 300 tot 1.000 stukjes. In de Puzzle Storage kun je de puzzelstukjes sorteren op zowel vorm als kleur. Verder is er nog een los puzzelbord, waarop de puzzel gemaakt kan worden. Als je even niet meer wilt puzzelen, leg je het puzzelbord op de vakjes waarin de puzzelstukjes liggen en klik je de map dicht. Er zit een handvat aan, zodat je de map gemakkelijk op kunt tillen.

Waar te koop

De Puzzle Storage is te koop bij:
 • Bol.com
 • Amzon

Jumbo PortaPuzzle

Jumbo heeft drie verschillende soorten puzzelmappen (PortaPuzzle):
 • Puzzle Mates Portapuzzle Standard voor puzzels tot 1.000 stukjes (geschikt voor puzzels van 500 en 1.000 stukjes).
 • Puzzle Mates Portapuzzle Standard: voor puzzels tot 1.500 stukjes (geschikt voor puzzels van 500, 1000 en 1500 stukjes
 • Puzzle Mates Portapuzzle Deluxe voor puzzels tot 1.000 stukjes (geschikt voor puzzels van 500 en 1.000 stukjes)

Puzzle Mates Portapuzzle Standard / Bron: ©ottergraafjesPuzzle Mates Portapuzzle Standard / Bron: ©ottergraafjes
Puzzle Mates Portapuzzle Standard / Bron: ©ottergraafjesPuzzle Mates Portapuzzle Standard / Bron: ©ottergraafjes
Puzzle Mates Portapuzzle Standard / Bron: ©ottergraafjesPuzzle Mates Portapuzzle Standard / Bron: ©ottergraafjes

Uitstraling

De buitenkant van de Puzzle Mates Portapuzzle Standard is zwart, terwijl de binnenkant (puzzelborden) licht van kleur zijn. Die kleur is fijn tijdens het puzzelen. Bij alle varianten is gebruik gemaakt van één of meerdere stevige puzzelbord(en). Zowel de Puzzle Mates Portapuzzle Standard tot 1.000 stukjes als de Puzzle Mates Portapuzzle Standard tot 1.500 stukjes bestaan uit een groot puzzelbord, twee zijborden en twee losse borden. De puzzelborden zijn bekleed met vilt dat stroef is. De Puzzle Mates Portapuzzle Deluxe is aan de buitenzijde van zwart kunstleer gemaakt, terwijl de binnenkant (puzzelbord) net zoals bij de Puzzle Mates Portapuzzle Standard licht van kleur is. Er zit één los bord bij, ook licht van kleur. De map is voorzien van een handvat, zodat je de puzzelmap overal mee naartoe kunt nemen.

Gebruik

Bij de Puzzle Mates Portapuzzle Standard maak je de puzzel op het middelste gedeelte (het vaste puzzelbord). De zijborden en losse borden zijn handig om losse puzzelstukjes op te leggen. Als je niet meer wilt puzzelen, leg je de losse borden over de puzzel heen en klap je de zijkanten naar binnen. Daarna sluit je de mat met het stuk klittenband en kun je het bord wegleggen. Bij de Puzzle Mates Portapuzzle Deluxe maak je de puzzel binnenin de map. Als je niet meer wilt puzzelen, klap je de map dicht en til je hem aan het handvat op om hem weg te leggen.

Waar te koop

De Jumbo Porta Puzzle mappen zijn onder andere te koop bij:
 • diverse speelgoedzaken
 • Bol.com

Lees verder

© 2020 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Legpuzzel: de “Wasgij?” PuzzelWanneer de wintermaanden er weer aan zitten te komen, halen veel mensen een legpuzzel uit de kast. Velen vinden het name…
Maak je eigen legpuzzelMaak je eigen legpuzzelKinderen, maar ook volwassenen, vinden het erg gezellig om samen spelletjes te spelen. En gelukkig is er volop keus in g…
Legpuzzels, een feest voor de geest!Legpuzzels, een feest voor de geest!Legpuzzels zijn een ideaal tijdverdrijf en nog steeds een origineel cadeau voor jong en oud. Wie een legpuzzel maakt, zi…

Het bordspel Terraforming Mars: maak jij Mars bewoonbaar?Het bordspel Terraforming Mars: maak jij Mars bewoonbaar?Terraforming Mars is een bordspel dat bedacht is door Jacob Fryxelius en uitgebracht is in 2016. In het spel nemen twee…
Sjoelen: wanneer ontstaan, puntentelling, regelsSjoelen: wanneer ontstaan, puntentelling, regelsSjoelen is van oorsprong een oud-Hollands spel, maar anno 2020 heeft bijna iedere Nederlander wel een sjoelbak in huis s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen ervaring
 • https://www.ravensburger.org/nl/producten/puzzels/accessoires/category.html
 • https://www.jumbo.eu/merken/puzzle-mates-nl/
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.