999 Games: Set en de spelvarianten (reactiespel)

999 Games: Set en de spelvarianten (reactiespel) Set van 999 games is zowel een interactie- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 1 tot 8 spelers. De speelduur is ongeveer 20 minuten en het is speelbaar vanaf circa 6 jaar. Tijdens het spel liggen er kaarten met gekleurde symbolen op tafel, de symbolen kunnen vier verschillende eigenschappen bevatten. De spelers gaan tijdens het spel zo snel mogelijk opzoek naar sets. Een set bestaat uit drie kaarten, waarvan de eigenschappen volledig gelijk of totaal verschillend zijn. De speler die aan het einde van het spel de meeste sets binnen heeft gehaald is de winnaar van het spel.

Inhoud

Het spel bevat het volgende speelmateriaal:
 • 81 speelkaarten
 • De spelregels

Spelverloop

De speelkaarten worden geschud, waarna er 12 kaarten open op tafel worden neergelegd. De symbolen die op de kaarten staan beschikken over 4 eigenschappen: vorm, kleur, vulling en aantal. Alle spelers zullen tegelijkertijd op zoek gaan om een set te vinden. Als eens speler denkt een set te zien, moet de speler 'Set' roepen. De speler moet de kaarten die volgens hem de set vormen aanwijzen. De medespelers controleren samen of de set juist is. Als hij een correcte set heeft aangewezen mag de speler de kaarten pakken. Als de speler een foute set heeft aangewezen, mag hij niet meer mee doen totdat een andere speler een juiste set van tafel pakt. De spelers kunnen ook afspreken dat wanneer iemand foutief 'set' roept, de speler een gewonnen set moet wegleggen.

Zodra er een set van de tafel is gepakt worden de kaarten weer tot 12 aangevuld. Het kan soms voorkomen dat er geen set te vinden is, in dit geval worden er 3 extra speelkaarten op de tafel neergelegd. Het spel is afgelopen wanneer alle speelkaarten zijn gebruikt en er geen sets meer te vinden zijn. De speler met de meeste kaarten is de winnaar.

Eigenschappen van een set

Een set is een combinatie van 3 speelkaarten. Bij een set moet elke afzonderlijke eigenschap op de 3 kaarten hetzelfde of verschillend zijn. De spelers moeten hiervoor dus de 4 verschillende eigenschappen van een symbool in de gaten houden:
 • Vorm: de vorm van de 3 kaarten moet aan elkaar gelijk zijn of er moeten 3 verschillende vormen zijn.
 • Kleur: de kleur van de 3 kaarten moet aan elkaar gelijk zijn of er moeten 3 verschillende kleuren zijn.
 • Vulling: de vulling van de 3 kaarten moet aan elkaar gelijk zijn of er moeten 3 verschillende vullingen voorkomen.
 • Aantal: De hoeveelheid van de symbolen moet aan elkaar gelijk zijn of verschillen.

Voorbeeld set 1: alle kaarten zijn groen, bevatten 2 symbolen en hebben een ronde vorm. De vulling van de kaarten is verschillend, namelijk: leeg, half-vol en vol.

Voorbeeld set 2: alle kaarten zijn rood, hebben geen vulling en hebben een golvende vorm. Het aantal van de symbolen is verschillend, namelijk: 1, 2 en 3 symbolen.

Doelgroep

Het spel kan gespeeld worden vanaf 6 jaar, met 1 tot 8 spelers en duurt ongeveer 20 minuten. In tegenstelling tot vele andere kaart- en reactiespellen is het mogelijk dit spel solitair te spelen. De speler zal zelf op zoek gaan naar sets en zal hiervoor alle speelkaarten gebruiken. Het nadeel van deze vorm is dat er weinig druk is om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar sets. De speler kan gebruik maken van een stopwatch om deze druk te vergroten. Hierdoor kan de speler een wedstrijd met zichzelf aangaan om zo snel mogelijk het spel uit te spelen.

Het is aan te raden om het spel met meerdere spelers te spelen, zodat er een leuke interactie wordt gevormd. Er ontstaat een fijne druk die de spelers motiveert zo snel mogelijk een set te vinden en hiermee de andere spelers voor te zijn. Bij een grotere groep zullen er meerdere mensen door elkaar 'set' roepen en is het mogelijk dat de snelheid van het spel hoger ligt. Hierdoor hebben spelers minder tijd om een set te vinden en kan de spelduur korter zijn.

Het spel is niet aan te raden voor mensen die een rustig of tactisch spel willen doen. Tijdens het spel zullen alle spelers aandachtig naar de kaarten kijken, zo snel mogelijk op zoek naar een goede set. Er zal zich geen mogelijkheid voordoen om rustig naar een set te zoeken, aangezien de andere spelers de set dan voor uw neus zullen wegkapen. Echter, door het spel solitair te spelen is er wel een mogelijkheid rustig over de keuze's na te denken. Bij het gebruik van dit spel in een grote groep, kan het spel chaotisch overkomen aangezien meerdere mensen 'set' door elkaar heen kunnen gaan roepen. Echter kan het chaotisch karakter en de tijdsdruk door spelers juist als prettig en grappig worden ervaren.

Spelvarianten

Naar aanleiding van het basisspel 'set' in 2009 zijn er meerdere spelvarianten door 999 games uitgebracht: Tiny Tins: set, Set dobbelspel en Set junior. Al deze spelvarianten zijn opzichzelfstaand en zijn dus geen uitbreiding op het basisspel.

Tiny Tins: set

Tiny Tins: set is vergelijkbaar met het basisspel, het belangrijkste verschil is het formaat. Het spel wordt namelijk niet geleverd in een doos maar in een klein metalen blikje van ongeveer 5 bij 5 centimeter. Hierdoor is het spel makkelijk mee te nemen en kan het overal gespeeld worden.

Deze variant is te spelen vanaf 6 jaar, met 1 tot 8 spelers en duurt 20 minuten. De spelregels zijn hetzelfde gebleven enkel het formaat is veranderd. Een mogelijk nadeel van deze variant is dat het lastig te spelen is met een grote groep (6 of 8 spelers) aangezien de kaarten een stuk kleiner zijn geworden. Hierdoor kan het voorkomen dat niet iedereen een goed zicht heeft op de kaarten, waardoor het speelplezier voor deze mensen kan afnemen. Het spel is aan te raden voor 1 tot 4 spelers, zodat iedereen een goed zicht heeft op de kaarten.

Set dobbelspel

Het dobbelspel is te spelen vanaf 8 jaar, met 2 tot 4 spelers en duurt ongeveer 30 minuten. De dobbelvariant is gebaseerd op het basisspel, maar is een opzichzelfstaande versie. De spelregels voor het maken van een set zijn gelijk gebleven. Echter moeten er nu geen sets worden gevonden tussen de kaarten, maar moeten ze door dobbelstenen worden gevormd. De spelers gooien met een aantal dobbelstenen met hierop de symbolen, waarna ze hiermee op het speelbord een set proberen te vormen. Voor elke gemaakte set krijgen de spelers punten. Het spel is afgelopen wanneer alle dobbelstenen zijn gebruikt. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Deze spelvariant is het meest uitdagend van alle spelvarianten, dit komt doordat er niet alleen gezocht moet worden naar een set, maar de spelers nu zelf de sets moeten vormen. Hiervoor is meer inzicht en tactiek vereist, want de dobbelsteen kan wellicht op meerdere plekken op het bord worden geplaatst, echter zal de ene plek hem meer punten op leveren dan de andere plek. Hij moet dus niet alleen een set vormen, maar ook bedenken waar hem dit de meeste punten gaat opleveren.

Tijdens deze variant zullen de spelers om de beurt spelen en dus niet allemaal tegelijk. Dit is dus geen reactiespel in vergelijking tot alle andere spelvarianten. Hierdoor is deze variant uitstekend voor mensen die niet van reactiespellen houden, maar het wel leuk vinden om te combineren en puzzelen. Tijdens dit spel is het makkelijker om bij te praten met medespelers en wat hapjes te eten, aangezien er geen tijdsdruk in dit spel voorkomt.

Set Junior

De junior variant is te spelen vanaf 3 jaar, kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers en duurt ongeveer 15 minuten. In deze variant zijn de spelregels vereenvoudigd, zodat ze begrijpbaar zijn vanaf 3 jaar. Het spel bevat 2 eenvoudige versies op het basisspel 'Set'. Het spel kan als een opstapje dienen naar het basisspel, waardoor het basisspel eventueel ook bruikbaar is voor spelers jonger dan 6 jaar, indien zij erg bekend zijn met de junior variant. In dit spel wordt er gebruikt gemaakt van een dubbelzijdig speelbord, tegels en fiches. In dit spel hebben de tegels in tegenstelling tot bij het basisspel niet 4 kenmerken maar 3 kenmerken, namelijk: kleur, vorm en aantal.

Versie 1
Tijdens de makkelijkste versie, versie 1, moeten de spelers tegels op het speelbord plaatsen op overeenkomstige afbeeldingen. De spelers kunnen fiches verdienen wanneer ze hiermee een set afmaken. De speler met de meeste fiches wint het spel.

Versie 2
Versie 2 is iets moeilijker dan versie 1, in deze versie wordt de andere zijde van het speelbord gebruikt. Er worden 12 tegels op het speelbord geplaatst. De spelers moeten net zoals in het basisspel opzoek gaan naar sets. De speler die de meeste sets heeft aan het einde van het spel is de winnaar.

Andere spellen

Naast het spel 'Set' heeft 999 games nog veel meer spellen uitgebracht. Een paar voorbeelden van andere reactiespellen van deze uitgever:
© 2020 - 2024 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)Speed Cups van 999 games is een reactie en behendigheidsspel uitgegeven in 2013. Met 5 verschillende gekleurde bekers mo…
999 Games: Party Animals (reactiespel)999 Games: Party Animals (reactiespel)Party Animals van 999 Games is zowel een party- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 3 tot 5 spelers. Het spel d…
999 Games: Jatten (kaartspel)999 Games: Jatten (kaartspel)Jatten van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch spel. Het kan gespeeld worden met twee tot vijf spelers. De s…
999 Games: Take 5 (kaartspel)999 Games: Take 5 (kaartspel)Take 5 van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch kaartspel. Het kan gespeeld worden met twee tot tien spelers.…

999 Games: Beverbende (kaartspel)999 Games: Beverbende (kaartspel)Beverbende van 999 Games is een kaartspel dat met twee tot zes spelers gespeeld kan worden. Het spel duurt ongeveer 20 m…
999 Games: Gingerbread House (legspel)999 Games: Gingerbread House (legspel)Gingerbread House van 999 Games is een bordspel dat met 2 tot 4 mensen gespeeld kan worden. Het spel duurt ongeveer een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 999 Games,
 • https://www.999games.nl/catalogsearch/result/?q=set
 • https://www.999games.nl/set.html
 • https://www.999games.nl/set-junior-kaartspel.html
 • https://www.gebruikershandleiding.com/999-games-Set-Junior/preview-handleiding-575746.html
Iwri (24 artikelen)
Laatste update: 30-04-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.