999 Games: Beverbende (kaartspel)

999 Games: Beverbende (kaartspel) Beverbende van 999 Games is een kaartspel dat met twee tot zes spelers gespeeld kan worden. Het spel duurt ongeveer 20 minuten en kan gespeeld worden vanaf 6 jaar. In dit kaartspel is het de bedoeling dat de spelers zo min mogelijk punten behalen aan het einde van elke ronde. Het is een tactisch spel, waarbij de spelers de gesloten kaarten die voor zich liggen goed moeten onthouden. Elke beurt mag een speler een kaart trekken en een bijhorende actie uitvoeren. Zo is het mogelijk om gesloten kaarten te ruilen en hiermee invloed op andere spelers uit te oefenen. De speler met de minste punten aan het einde van het spel, is de winnaar.

Inhoud

Het spel bevat het volgende speelmateriaal:
 • 66 Speelkaarten
 • Scoreblok
 • Spelregels

Spelverloop

Voordat het spel begint moeten alle kaarten worden geschud, vervolgens krijgt elke speler 4 gedekte kaarten en deze worden horizontaal voor de speler neergelegd. De rest van de kaarten zullen de trekstapel vormen, deze ligt in het midden van de tafel. Bij aanvang van het spel mogen de spelers de 2 buitenste kaarten bekijken, waarna de kaarten gedekt worden teruggeplaatst. De spelers zullen de puntenwaarde van deze kaarten zo goed mogelijk moeten onthouden.

Een speler kan tijdens zijn beurt uit twee opties kiezen:
 • Een kaart pakken van de aflegstapel, waarmee hij één van zijn vier gedekte kaarten vervangt.
 • Een kaart pakken van de trekstapel, hij mag deze kaart gebruiken om:
  • Eén van zijn kaarten te vervangen
  • Te spieken, wisselen of twee kaarten te trekken (krachtkaarten)
  • Ongedekt af te leggen op de aflegstapel

In het spel komen ook bijzondere kaarten voor, deze worden ook wel krachtkaarten genoemd. Deze kaarten hebben enkel krachten wanneer ze worden getrokken van de trekstapel. Er zijn drie soorten krachtkaarten namelijk: spiek, wissel en trek twee. Met behulp van een spiekkaart mag de speler, eenmaal één van zijn vier gedekte kaarten bekijken, waarna zijn beurt voorbij is. Met behulp van een wisselkaart mag de speler één van zijn kaarten met één kaart van een andere speler wisselen, de kaarten mogen echter niet bekeken worden. Bij de trek twee-kaart mag een speler een kaart van de trekstapel pakken en beslissen of hij deze wil gebruiken, als hij deze niet wil gebruiken mag hij nog een kaart pakken en bedenken of hij deze nieuwe kaart wel wil gebruiken, waarna zijn beurt eindigt. Wanneer de speler de eerste getrokken kaart gebruikt, mag hij geen tweede kaart meer trekken en spelen.

Het spel is afgelopen wanneer een speler denkt dat hij de laagste score op tafel heeft liggen, hij zal 'Beverbende' roepen en op tafel kloppen. De andere spelers hebben nog één beurt om te spelen, waarna de punten van de vier kaarten worden geteld. Het is de bedoeling dat de waarde van de kaarten zo laag mogelijk is. Vervolgens worden alle kaarten bij elkaar geraapt, geschud en een nieuwe ronde wordt gestart.

Wanneer het spel precies is afgelopen kunnen de spelers zelf bepalen. Zo kunnen ze van te voren bepalen hoeveel rondes ze willen spelen of spreken ze een speelduur af. Het is echter ook mogelijk om een soort afvalrace te spelen, de spelers blijven in het spel wanneer ze bijvoorbeeld de 100 punten niet bereiken. Als een speler meer dan 100 punten haalt, ligt hij uit het spel en mag hij de volgende ronde niet meer mee doen. De speler die als laatste overblijft en de minste punten heeft is dan de winnaar.

Speloptie

Wanneer het spel met jonge kinderen worden gespeeld is het mogelijk om de spelregels makkelijker te maken. Zo kunnen de spelers bijvoorbeeld afspreken om de buitenste twee kaarten ongedekt/open op tafel neer te leggen. Enkel de binnenste twee kaarten kunnen worden gewisseld met een krachtkaart, hierdoor hoeven de spelers minder te onthouden. De andere spelregels blijven hetzelfde.

Doelgroep

Het spel kan gespeeld worden met twee tot zes spelers, vanaf 6 jaar en duurt ongeveer 20 minuten. In tegenstelling tot vele andere kaartspellen kan dit spel dus ook met twee spelers worden gespeeld. Het maakt hierbij niet uit als de ene speler meer ervaring met het spel heeft dan de andere speler, doordat beide spelers de tijd krijgen om rustig over hun acties na te denken.

Het kaartspel bevat zowel tactiek als een geheugenelement. Er zijn verschillende tactieken die in het spel tot de winst kunnen leiden. Echter hebben de spelers niet alleen tactiek nodig, ook het geheugen moeten ze gebruiken. De spelers moeten namelijk goed onthouden welke kaarten er gesloten voor zich liggen, maar ze moeten ook in de gaten houden welke kaarten de andere spelers gesloten voor zich neerleggen. In het spel komt er hiernaast ook een prettige dosis interactie voor, de spelers kunnen namelijk invloed op elkaar uitoefenen door middel van ruilkaarten.

Het spel kan op school of met kleine kinderen ook worden gebruikt om te oefenen met rekenen. Het gaat hierbij vooral om het optellen van vier getallen tussen de 0 en 9. Op school kan het spel hierom worden gespeeld in circa groep 3 en 4. Als de kinderen het optellen onder de knie hebben, zijn er andere spellen waarmee de kinderen meer kunnen leren (bijvoorbeeld 'Take 5'). Het is een goede manier om kinderen op een speelse en leuke manier rekenen bij te brengen.

Beverbende is geen reactiespel, dit betekent dat alle spelers de tijd krijgen om rustig over hun acties na te denken. Hierdoor is het spel uitermate geschikt tijdens een hapje en drankje. Door de korte spelduur is het makkelijk om het spel er even bij te pakken of tussen andere spellen door te spelen.

Spelvarianten

Naar aanleiding van de uitgave van Beverbende door 999 Games in 2009, is het spel 'Beverclan' tot stand gekomen. Dit spel is zowel opzichzelfstaand als te combineren met het basisspel. Er zijn geen andere uitbreidingen of spelvarianten voor Beverbende beschikbaar.

Beverclan

Beverclan kan gespeeld worden met twee tot zes spelers, vanaf 7 jaar en duurt ongeveer 20 minuten. Het spel is wat complexer dan het basisspel, waardoor het niet vanaf 6 maar vanaf 7 jaar gespeeld kan worden. De basisspelregels zijn vergelijkbaar, echter zijn ze in een vernieuwd jasje gestoken. In deze spelvariant is het hiernaast niet de bedoeling om zo min mogelijk punten te behalen, maar moet de score juist zo hoog mogelijk zijn. Bij aanvang zullen er nu niet vier gesloten kaarten op tafel liggen, de spelers moeten de kaarten nu namelijk zelf gaan verzamelen om de beverburcht te bedekken. De beverburcht heeft vijf plaatsen voor kaarten.

Een andere nieuwe regel is dat de laatste ronde pas in kan gaan als een speler alle vijf beschikbare plaatsen in zijn beverburcht bedekt heeft met kaarten. Als achteraf blijkt dat een speler niet de meeste punten heeft tijdens deze ronde, krijgt de speler nu zelfs strafpunten. Hierdoor is het belangrijker om vooruit te plannen en de tegenstanders goed in de gaten te houden.

Andere spellen

Naast het spel 'Beverbende' heeft 999 games nog veel meer spellen uitgebracht. Een paar voorbeelden van vergelijkbare spellen van deze uitgever:
 • Take 5
 • Boonanza
 • Machiavelli
 • Regenwormen (dobbelspel)
© 2020 - 2024 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
999 Games: LAMA (kaartspel)999 Games: LAMA (kaartspel)LAMA van 999 Games, uitgebracht in 2019, is een spel met zowel tactiek als een geluksfactor. Het kan gespeeld worden met…
999 Games: Jatten (kaartspel)999 Games: Jatten (kaartspel)Jatten van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch spel. Het kan gespeeld worden met twee tot vijf spelers. De s…
999 Games: Take 5 (kaartspel)999 Games: Take 5 (kaartspel)Take 5 van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch kaartspel. Het kan gespeeld worden met twee tot tien spelers.…
999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games is een uitgever van een groot scala aan spellen waaronder, kaart- en bordspellen. Het bedrijf is in 1990 opger…

999 Games: Set en de spelvarianten (reactiespel)999 Games: Set en de spelvarianten (reactiespel)Set van 999 games is zowel een interactie- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 1 tot 8 spelers. De speelduur is…
999 Games: Gingerbread House (legspel)999 Games: Gingerbread House (legspel)Gingerbread House van 999 Games is een bordspel dat met 2 tot 4 mensen gespeeld kan worden. Het spel duurt ongeveer een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 999 Games, (bewerkt)
 • https://www.999games.nl/beverbende.html
 • https://www.spelregels.eu/PDF/spelregels-beverbende.pdf
 • https://www.999games.nl/beverclan-kaartspel.html
 • https://www.wizz-spel.nl/wp-content/uploads/2017/10/vb_36_5_Noteboom_Spel_in_de_rekenles_-_Beverbende.pdf
Iwri (24 artikelen)
Laatste update: 14-05-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.